Iliescu - pân' la toamnă [1]

După reuniunea Biroului Permanent Național (BPN), de ieri, președintele PSD, Mircea Geoană, a declarat, PSD i-a propus lui Ion Iliescu să rămână lider al grupului parlamentar din Senat, "măcar pentru o bucată de timp, pentru a putea să pregătim bine finalul complicatei sisiuni parlamentare".

Fostul președinte a acceptat să-și păstreze funcția cel puțin până la sfârșitul actualei sesiuni.
Geoană era convins că, în cadrul ședinței grupului senatorial al PSD, Ion Iliescu va răspunde afirmativ rugăminților formulate de toți colegii de a rămâne la șefia grupului de la Senat. La rândul său, secretarul general al PSD, Miron Mitrea, a precizat că, la Senat, regula este ca președintele partidului să fie și lider de grup parlamentar. El a declarat că în partid există persoane nemulțumite de rezultatul Congresului, care fac presiuni asupra lui Iliescu. "Sunt convins că sunt oameni care, în urma rezultatului Congresului, sunt nefericiți în partid și încearcă să facă presiuni asupra domnului Iliescu să facă anumiți pași", a spus Mitrea.
În schimb, Adrian Severin, cel căruia i-a revenit misiunea oficială de a informa presa despre temele abordate de BPN, a spus că subiectul plecării lui Ion Iliescu nu a fost trecut pe ordinea de zi, fiind abordat "informal, într-un tur de masă". "BPN nu are nici un motiv să anticipeze plecarea lui Ion Iliescu; fără să minimalizăm importanța unui eventual gest de retragere a lui Iliescu din funcția de lider al grupului de la Senat, nu putem spune că avem un caz Iliescu în partid, care trebuie neapărat discutat și care să necesite o decizie urgentă. Decizia plecării din PSD va fi regretabilă și nefericită, dar nu fatală. Ne pare foarte rău că raporturile cu dânsul cunosc o anumită tensiune, dar deocamdată PSD dorește să își promoveze mesajul său social-democrat, să-și dezvolte agenda politică, iar cazul Iliescu nu figurează pe această agendă", a declarat Severin. El a adăugat că PSD este gata să facă tot ce este necesar "omenește", pentru ca Iliescu să se simtă confortabil alături de colegii săi, dar a precizat că "situația lui nu va schimba direcția PSD și nici prioritățile pe care partidul le are în acest moment".
După ședința grupului PSD de la Senat, Ion Iliescu a precizat că rămâne, "deocamdată", lider al grupului, dar a ținut să reaminstească faptul că a exprimat un punct de vedere la ultima reuniune a Consiliul Național, când a promis că nu mai vrea să ocupe nici un fel de funcție executivă. "Am avut un schimb de păreri cu membrii grupului și există solicitarea, pe care a împărtășit-o și domnul Geoană, ca să discutăm treaba aceasta după încheierea acestei sesiuni. Mai sunt trei săptămâni de activitate a sesiunii curente și, abia după aceea, să punem în discuție schimbarea liderului de grup, care se va face la începutul sesiunii viitoare, conform procedurilor obișnuite, prin vot secret al membrilor grupului", a declarat Iliescu.
Publicat de : Radu Modoianu
Data publicării: 07 Iun 2005 - 10:16
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4760&titlu=Iliescu___pan'_la_toamna