Iliescu isi santajeaza partidul: Ramane liderul grupului din Senat, dar vrea, pe tava, capetele adversarilor corupti [1]

Ion Iliescu isi santajeaza din nou partidul pe care l-a fondat. El a decis ieri sa ramana in fruntea grupului senatorial al PSD, dand un ultimatum partidului pana in toamna.

Potrivit tacticii iliesciene bine cunoscute, fostul presedinte nu renunta fara a cere ceva in schimb. De data aceasta, el a smuls din partea conducerii PSD, prin Comisia de integritate, promisiunea ca, pana la toamna, sa curete partidul de figuri acuzate de coruptie.


Rugaminti auzite

"Cazul Ion Iliescu nu este pe agenda politica a PSD", "oferta noastra de azi este ca domnul Iliescu sa mai ramana, macar o bucata de timp, la sefia grupului din Senat", "eu sper sa nu plece", "banuiesc ca Mircea Geoana va candida pentru aceasta functie". Acestea sunt doar cateva dintre declaratiile facute ieri de liderii PSD, dupa sedinta Biroului Permanent al partidului privind posibila plecare a lui Ion Iliescu din PSD.


Uniti in poala presedintelui

In incercarea de a-l convinge pe Ion Iliescu sa nu paraseasca grupul senatorial al PSD, intreaga conducere a partidului s-a mobilizat ieri in jurul fostului presedinte. La sediul partidului din Kiseleff, liderul PSD, Mircea Geoana, a declarat ca oferta partidului pentru Ion Iliescu este ca acesta sa ramana lider al grupului parlamentar din Senat pana la sfarsitul sesiunii legislative. "Oferta noastra de azi este ca domnul Iliescu sa mai ramana, macar o bucata de timp, la sefia grupului din Senat, tocmai pentru a putea sa pregatim bine acest final de sesiune parlamentara, care este complicata", a explicat Geoana. Contracandidatul lui Iliescu la sefia PSD si-a exprimat speranta ca Ion Iliescu sa nu plece deocamdata, ci numai "dupa un anumit orizont de timp", pana i se va gasi o formula pe care o va agrea in viata politica a partidului, a spus Geoana. Si presedintele executiv al PSD, Adrian Nastase, spera ca Iliescu sa nu paraseasca partidul. "Eu sper sa nu plece si sper ca lucrurile sa mearga mai bine decat pareau in aceste zile. Depinde si de domnul Iliescu cum va gandi relatia cu grupul parlamentar si cu partidul in viitor", a precizat Nastase.


Faca-se voia Senatului!

Secretarul general al PSD, Miron Mitrea, dadea ieri ca sigura, chiar inainte de discutiile de la Senat, inlocuirea lui Ion Iliescu de la sefia grupului cu Mircea Geoana, invocand "regula Senatului", potrivit careia liderul grupului senatorial este si presedintele partidului. El s-a aratat convins ca exista unii nemultumiti de rezultatele Congresului din aprilie care fac presiuni asupra lui Ion Iliescu sa ia anumite decizii. De aceeasi parere este si colegul sau, vicepresedintele PSD Ion Mircea Pascu, care nu exclude posibilitatea ca "alta lume sa profite de acest vid si sa incerce sa creeze din propria initiativa alte injghebari politice, la care sa incerce ulterior sa-l asocieze pe domnul Iliescu".
Publicat de : Lacramioara Rosculet
Data publicării: 07 Iun 2005 - 10:12
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4754&titlu=Iliescu_isi_santajeaza_partidul__Ramane_liderul_grupului_din_Senat__dar_vrea__pe_tava__capetele_adversarilor_corupti