România, condusă prin fax [1]

O nouă găselniță mioritică este pe cale să prolifereze - luarea deciziilor majore prin intermediul fax-ului. Am asistat de-a lungul timpului la demisii sau, mai recent, demiteri de președinți de partid prin fax, dar nu ne așteptam chiar la promulgarea unor legi de către președintele României prin intermediul fax-ului.

Luarea unor decizii majore prin trimiterea unui fax a început, în urmă cu câțiva ani, atunci când președintele fostului PNȚCD, Andrei Marga, și-a prezentat demisia. Tot prin fax au fost demiși președintele PPRM, Corneliu Ciontu și deputatul Anghel Stanciu. Dar nebunia "faxată" pare să nu aibă sfârșit. Însuși președintele României, domnul Traian Băsescu, promulgă o lege prin... fax. Dar, să vedem cum stau lucrurile.
1 iunie, Ziua Internațională a Copilului, ar putea avea și alte semnificații. Mai precis, pe 1 iunie urma să intre în vigoare noul Cod fiscal modificat. Guvernul a schimbat, printr-o ordonanță de urgență, legea Codului Fiscal, actul normativ în cauză a fost modificat de Parlament, până la data intrării în vigoare nu au fost emise de către Ministerul Finanțelor normele metodologice de aplicare a legii, președintele României, luat de val, a uitat sau s-a făcut că uită să promulge legea, deși era conștient că ea urmează să inte în vigoare și și-a luat tălpășița într-o vizită peste mări și țări. Aceasta este istoria nuanțată a modificărilor la Codul Fiscal, mult trâmbițate la început de mandat atât de cabinetul Tăriceanu, cât și de președintele Traian Băsescu. Numai că potrivit proverbului cu "înecatul țiganului la mal", când a fost data intrării în vigoare a noii legi, nimeni nu știa cum se va aplica. Să se aplice forma inițială a ordonanței sau forma modificată de Parlament? Cele două versiuni diferă, iar agenții economici cărora li se adresează nu au habar de ce ar trebui să facă. Guvernul a intrat și el în panică. Mai ales că șeful statului lipsește din țară.
O ideea salvatoare a venit să confirme faptul că România are toate șansele să devină o țară guvernată prin fax. Președintele Băsescu a promulgat din Japonia, unde se află, varianta ieșită din Parlament prin... fax.
Dacă la recordul înregistrat de banalul fax până în prezent vom adăuga și această performanță, de ce nu am lua în calcul și posibilitatea ca toate deciziile, toate legile, tot ce mișcă în România să se facă prin fax? Ar costa mai puțin și, în plus, stress-ul ar fi aproape inexistent. Cu condiția ca fax-urile să fie unele performante.
Publicat de : Cornelia Drăghici
Data publicării: 03 Iun 2005 - 08:26
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4677&titlu=Romania__condusa_prin_fax