Senatul respinge "privatizarea" Fundenilor [1]

Senatorii au respins ieri, ordonanta Guvernului Tariceanu referitoare la introducerea managementului privat la Institutul Clinic Fundeni, pe motiv ca datoriile existente la spital sunt "istorice" si nu au nici o legatura cu actuala conducere.

Ordonata avea ca obiect de reglementare aprobarea concesionarii pe o perioada de 49 de ani a unor servicii publice desfasurate la Institutul Clinic Fundeni si a unor bunuri proprietate publica si privata a statului. Reprezentantii Guvernului au explicat ieri, senatorilor, ca statul nu mai poate suporta de la buget datoriile acumulate de Fundeni, lucru care a starnit nemultumirea pesedistului Sorin Oprescu.


Oprescu acuza o "mangleala"
"E vorba de o mangleala. E vorba de 36 de hectare de pamant pe care Guvernul vrea sa le concesioneze. La Fundeni, managementul nu este prost, ci este vorba de o datorie de 456 de miliarde de lei care s-a rostogolit in cursul catorva ani. S-a vrut sa se scape de aceasta cheltuiala si s-a propus managementul privat", a comentat Oprescu (foto). In opinia sa, "este o inventie mondiala sa privatizezi pe banii statului". La randul sau, peremista Verginia Vedinas a sustinut ca Fundeniul este "nava amiral a sistemului de sanatate", apreciind ca aceasta ordonanta da un tun sanatatii. In cele din urma, senatorii au respins Ordonanta in comisii si in plen, motivand ca Institutul Fundeni este cea mai mare unitate medicala din Romania, unde se desfasoara cele mai complexe activitati de profil, fiind totodata un centrul important de invatamant universitar si cercetare. Senatorii si-au pus problema daca un investitor privat si-ar putea permite pastrarea profilului actual de activitate al spitalului, sugerand ca pacientii grav bolnavi si cu posibilitati materiale reduse ar putea fi abandonati.

Proiectul de lege, respins cu 73 de voturi "pentru" 12 "impotriva" si cinci abtineri, urmeaza sa fie dezbatut la Camera Deputatilor.
Publicat de : R.A.
Data publicării: 03 Iun 2005 - 08:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4663&titlu=Senatul_respinge___privatizarea___Fundenilor