Repozitionari politice in Parlament

     Demisii, aliante, atitudini resemnate sunt cateva dintre ingredientele activitatii parlamentare din aceasta saptamana

. Chiar daca pozitia coalitiei aflata la Guvernare este la fel de solida ca inaintea alegerilor prezidentiale, in Parlament au loc mai multe repozitionari politice. Astazi, la Palatul Parlamentului, Partidul Social Romanesc (PSRO), fondat de Mircea Geoana, va semna cu Partidul National Liberal un protocol de guvernare, ceea ce presupune si o colaborare totala la nivelul parlamentar. Chiar daca retinerea lui Marian Vanghelie a dat peste cap planurile lansarii PSRO, Mircea Geoana este convins ca in urmatoarea perioada va reusi sa aduca alaturi de partidul sau mai multi politicieni de la PSD si UNPR.
     O alta miscare interesanta a avut loc ieri, unul dintre cei mai influenti parlamentari, Mihai Stanisoara, a decis sa renunte la calitatea de deputat cat si la aceea de membru al Partidului Liberal Reformator. Aceasta este o lovitura grea pentru formatiunea condusa de actualul sef al Senatului, Calin Popescu Tariceanu. Stanisoara si-a explicat gestul intr-un comunicat de presa: "Dupa o indelungata deliberare si autoanaliza, am hotarat ca drumul pe care il voi urma de acum inainte sa nu mai includa, cel putin pentru o perioada, politica de partid sau cea parlamentara. Sunt convins ca experienta si profesionalismul meu vor putea fi puse si de acum inainte in slujba unor proiecte importante, care sa vizeze dezvoltarea socio-economica a Romaniei, in context intern si international. Celor care m-au votat si care mi-au incredintat mandatele de membru al Parlamentului Romaniei, le multumesc si ii asigur de respectul meu si de recunostinta mea. Activitatea politica pe care am desfasurat-o a avut mereu in centru rezolvarea problemelor comunitatii pe care am reprezentat-o. Le multumesc celor cu care am avut onoarea si privilegiul de a colabora in cei 15 ani de serviciu public, administrativ si politic, atat la nivel national, cat si local. Gandurile mele bune se indreapta si catre reprezentantii mass-media, carora le urez, cu pretuire, succes si inspiratie". Mihai Stanisoara a avut doua madate de deputat intre 2000 si 2008, din 2008 si pana in 2012 a fost senator, iar in 2012 a fost ales din nou deputat.
     Cu toate aceste miscari, co-presedintele PNL, Alina Gorghiu, a admis intr-o interventie TV ca deocamdata aritmetica parlamentara nu este favorabila depunerii unei motiuni de cenzura: "Prima mea optiune si cea principala a PNL este de a schimba Guvernul Ponta. Din pacate, posibilitatea de a schimba Guvernul Ponta tine de o majoritate parlamentara, de un calcul aritmetic, care acum nu e in avantajul PNL. Facem, in schimb, opozitie si incercam sa imbunatatim orice fel de proiect in interesul cetateanului din Romania. Calculul este insuficient si cu UDMR. S-au facut discutii cu foarte multi parlamentari (...) In acest moment se discuta concret pentru incheierea unui acord pentru coerenta opozitiei parlamentare. Nu stiu in ce masura numarul va fi suficient pentru a putea vota motiunea de cenzura, in scopul debarcarii lui Ponta. Nu vreau sa mint, sa spun ca sigur acest lucru se va intampla, dar sunt optimista ". Dincolo de declaratii, este foarte putin probabil ca opozitia sa mai incerce in aceasta primavara o actiune parlamentara care sa duca la schimbarea actualului guvern.   
Publicat de : ---
Data publicării: 30 Apr 2015 - 05:22
 

Link știre