PSD incearca executia politica a lui Stelian Tanase [1]

Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, acuza PSD ca vrea sa decapiteze conducerea TVR

. Agenda sedintei Birourilor Permanente ale celor doua Camere nu a fost respectata. Motive legale pentru trantirea raportului de activitate al TVR nu exista.

Ludovic Orban acuza

De mai bine de o luna de zile exista semnale din mediul politic, zona puterii, ca se intentioneaza debarcarea lui Stelian Tanase de la conducerea postului public de televiziune. TVR este, in afara CCR, singurul „obiectiv strategic” care nu este condus de PSD. Miercuri am avut confirmarea oficiala a semnalelor care pana mai ieri circulau doar sub forma zvonurilor. Vicepresedintele PNL, Ludovic Orban, in calitate de lider al deputatilor PNL a participat la sedinta comuna a Birourilor Permanente ale Camerei Deputatilor si Senatului, si, in jurul orei14.30 afacut urmatoarea declaratie:

„Primul obiecitv al PSD este acela de a grabi decapitarea lui Stelian Tanase de la conducerea Televiziunii Romane. În conformitate cu legea, SRTv, SRR si CNA au obligatia de a depune raportul de activitate anual. Aceste rapoarte de activitate trebuie depuse in conformitate cu legea pana la data de 15 aprilie, urmand sa fie dezbatute in comisiile de cultura reunite ale celor doua Camere. PSD nu a vrut sa trimita raportul catre comisiile de cultura si de buget-finante decat in cazul TVR, refuzand sa ia act de depunerea raportului din partea rusinosului CNA condus de Laura Georgescu, care a transformat aceasta institutie intr-o carpa de sters pe jos a lui Victor Ponta. Deci a refuzat sa dezbatem in Birourile Permanente si sa trimitem mai departe raportul CNA. De asemenea a refuzat sa emita spre dezbatere raportul SRR. Singurul raport pe care s-au grabit sa-l trimita spre dezbaterea comisiilor de cultura a fost raportul TVR, dandu-se un termen de o saptamana. Ceea ce-mi arata ca, de fapt, PSD vrea sa faca o executie politica a unui conducator de televiziune, pentru simpla indrazneala a acestui conducator de televiziune de a nu fi sluga lui Victor Ponta si a PSD. Nu ii intereseaza ce se intampla la CNA, rusinea si promiscuitatea in care a ajuns CNA, faptul ca majoritatea membrilor CNA doreste schimbarea din functie a presedintelui CNA, Laura Georgescu. Nu ii intereseaza lucrul acesta. Pe ei ii intereseaza sa subordoneze politic televiziunea, astfel incat sa mai aiba un instrument de propaganda prin care sa-si raspandeasca minciunile, neadevarurile si calomniile la adresa liderilor opozitiei”.

Cu alte cuvinte, s-a dat o saptamana pentru ca senatorii si deputatii din Comisia de cultura sa analizeze si sa dezbata un raport care are 196 de pagini, plus alte documente ale conducerii postului public prin care se propun masuri de redresare financiara a institutiei generate de datoriile istorice ale TVR din perioada 2005-2012.

Surpriza din agenda Birourilor Permanente Comune

Declaratia liberalului Ludovic Orban este confirmata de... agenda sedintei comune a Birourilor Permanente, unde la primul punct de pe ordinea de zi scria negru pe alb: „Nota privind repartizarea la comisii a rapoartelor de activitate ale unor institutii a caror activitate se afla sub control parlamentar”. Deci era vorba de mai multe rapoarte de activitate. Numai ca, desi agenda nu era deloc aglomerata – mai erau patru modificari in componenta unor comisii comune si o nota privind initiativele legislative de competenta plenului comun, rezolvarea celor 5 puncte de pe ordinea de zi se rezolva in 4 sau 5 minute – si nici nu exista factorul de presiune, timp, majoritarii din Birourile Permanente au decis doar in privinta unui singur raport de activitate, coincidenta, cel al TVR. Cand se intrunesc Birourile Permanente Comune, structura politica este urmatoarea: 13 PSD + 3 PC-L, 1 minoritati – zona puterii 7 PNL – zona opozitiei, 2 UDMR – zona neutra.

De ce se vrea decapitarea lui Tanase

Trimiterea la comisii doar a Raportului anual de activitate al TVR, procedura accelerata din comisii reprezinta elemente clare ca PSD incearca decapitarea lui Stelian Tanase si a actualului CA. Marea problema este insa ca nu exista argumente pentru decapitare. Din punct de vedere financiar, TVR este clar in revenire. În2013 aiesit pe plus, iar in2014 ainregistrat pierderi, dar acestea doar din cauza penalitatilor la datoriile istorice. Din 2013 Tanase a inceput un plan de redresare, de reducere a cheltuielilor, renuntandu-se la unele programe extrem de costisitoare si chiar operand reduceri de personal acolo unde s-au constatat surplusuri. Tot in aceasta perioada s-au inaintat spre Ministerul Finantelor, cancelaria premierului si Parlamentului o serie de propuneri de modificare a legislatiei. Se stie, trei acte normative din perioada 2003-2005 au stat la baza datoriilor postului public de televiziune.

Din punct de vedere „politic” nu s-au inregistrat derapaje la TVR. Sau, mai pe romaneste, desi Stelian Tanase a reprezentat propunerea PNL, anul trecut in campania electorala postul a fost echidistant, iar PSD nu a fost deloc dezavantajat. Chiar se poate spune ca transmiterea in campanie, „live”, a lansarii de la Craiova a candidaturii lui Victor Ponta a fost un act de curtoazie fata de acesta si fata de PSD. Totusi, principalul partid de guvernamant vrea sa-si treaca TVR in „palmares”, pentru ca 2016 este un an electoral crucial si, in acest caz, echidistanta nu i-ar pica bine. Mai mult, PSD si-a pierdut o piesa de baza din TVR: fostul purtator de cuvant al cabinetului Nastase (implicat si in alte miscari de ordin politic), Claudiu Lucaci, a fost descalificat de la sefia stirilor, el neobtinand baremul pentru ocuparea functiei. Numirea in locul lui a Ralucai Stroe Brumariu, care nu este din „familia” social-democrata, si posibila suspendare din functie a producatorului general, Cristian Zgabercea (un alt om de incredere al PSD), din cauza problemelor pe care le are cu justitie in dosarele lui Nicusor Constantinescu, iarasi nu sunt pe placul PSD. Ramane de vazut cum se vor desfasura „ostilitatile”, in primele zile ale saptamanii viitoare.


Publicat de : ---
Data publicării: 30 Apr 2015 - 05:22
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46442&titlu=PSD_incearca_executia_politica_a_lui_Stelian_Tanase