Deszo Garda: "Mafia Schweighofer este protejata de clasa politica"

     *  George Epurescu: "Iohannis ar fi dorit sa intarzie Codul Silvic, ca sa protejeze investitia companiei intr-o fabrica din Covasna"
     *  Reprezentantii austrieci: "Vom demara o ancheta interna privind acuzatiile aduse"
       Compania austriaca Holzindustrie Schweighofer, cel mai mare procesator de rasinoase de la noi, este acuzata ca ar fi acceptat sa cumpere lemn taiat ilegal in tara noastra, potrivit unei investigatii publicate de organizatia americana de mediu Environmental Investigation Agency (EIA)

.
     In timpul filmarilor cu camera ascunsa, reprezentantii organizatiei au jucat rolul unor investitori straini care au obtinut dreptul sa valorifice masa lemnoasa din padurile unei asociatii de proprietari din tara noastra. Potrivit EIA, in discutiile pe care le-au purtat cu oficialii romani si austrieci ai companiei Schweighofer, investigatorii au mentionat de mai multe ori intentia sa taie mai mult lemn decat este permis conform contractului cu asociatia de proprietari. Investigatorii au cerut asigurari din partea companiei ca lemnul ilegal va fi cumparat, iar oficialii Schweighofer au confirmat ca vor cumpara lemnul, aratand si bonusurile pe care le vor oferi pentru cantitati suplimentare de lemn.
     Pe 9 septembrie 2014, Gerald Schweighofer, CEO al Holzindustrie Schweighofer a trimis o scrisoare premierului Victor Ponta, in care ameninta cu masuri negative in cooperarea bilaterala dintre Austria si Romania, daca noul Cod Silvic nu va fi in favoarea Schweighofer, potrivit EIA.
     Deszo Garda, fost deputat de Harghita si membru al Comisiei pentru cercetarea abuzurilor din Camera Deputatilor, ne-a declarat ca austriecii de la Holzindustrie Schweighofer sunt protejati de clasa noastra politica.
     Domnia sa ne-a precizat: "Timp de 12 ani am luptat impotriva mafiei lemnului si am avut interpelari impotriva protejarii si ajutarii celor de la Holzindustrie Schweighofer Romania. Am initiat o lege care a trecut prin cele doua Camere ale Parlamentului. S-a aprobat ca masa lemnoasa din zonele de padure cu doboraturi de vant sa nu poata sa fie transportata de firmele straine care nu aveau puncte de lucru in judetele respective".
     Deszo Garda ne-a spus ca legea a trecut, dar a fost atacata la Curtea Constitutionala de catre 50 de deputati, in 2006-2007: "Era o lege menita sa stopeze mafia numita Schweighofer, dar s-a intervenit politic la CCR pentru ca firma sa poata sa exploateze in mod nemijlocit masa lemnoasa din toate zonele tarii".
     Fostul deputat sustine ca a luptat singur si ca nu a fost ajutat nici de partid, care nu il suporta pentru ca lupta impotriva mafiei lemnului.
     "Aceasta mafie era ajutata de toate partidele politice", ne-a declarat Deszo Garda, subliniind: "Am fost atacat din toate partile. Am fost hartuit de autoritati, fiind singurul deputat impotriva caruia a fost inceputa urmarirea penala pentru opiniile sale politice".
     In plus, fostul demnitar arata ca autoritatile nu vor sa faca nimic "pentru ca mafia lemnului trebuie sa fie sustinuta, iar aceasta firma austriaca nu poate functiona fara ajutor romanesc".
     * George Epurescu: "Organismele de control si-au limitat competentele pentru ca Schweighofer sa se desfasoare in voie"
     In plus, activistul George Epurescu ne-a declarat ca investigatia facuta publica ieri de organizatia americana ar fi fost inceputa dupa ce presedintele Klaus Iohannis a intors Codul Silvic in Parlament, pe motiv ca ar dezavantaja agentii economici.
     Domnul Epurescu ne-a declarat: "Se fac foarte multe taieri ilegale la noi, dar acestea sunt foarte greu de dovedit. Autoritatile nu prea au avut ce sa faca pentru ca s-au legat singure de maini si de picioare. Organismele de control precum Garda de Mediu sau Ocolul Silvic si-au limitat competentele si jurisdictiile ca sa nu mai existe nicio entitate competenta care sa duca o ancheta la bun sfarsit. Astfel, austriecii de la Schweighofer se puteau desfasura in voie. Se cunostea pozitia dominanta a companiei austriece pe piata locala si suportul politic pe care l-au primit inca de cand au venit la noi in 2002".
     Activistul considera ca, in momentul in care Klaus Iohannis a trimis inapoi codul silvic, s-a ridicat un mare semn de intrebare, pentru ca legea prevedea limitarea la maximum 30% a lemnului exploatat care putea reveni unei companii, pentru evitarea monopolului.
     George Epurescu ne-a declarat: "In acest moment, Schweighofer construieste o fabrica la Reci, in judetul Covasna. S-a dorit intarzierea Codului Silvic pentru ca firma sa-si termine fabrica, sa intre cu ea in productie si sa spuna ca legea nu mai poate fi aplicata retroactiv intrucat ei au finalizat deja investitia".
     Potrivit lui George Epurescu, organizatia americana EIA ar fi vrut sa-i demaste pe austriecii de la Schweighofer ca sa faca loc pe piata altor firme cu interese in tara noastra.
     Reprezentantii companiei austriece au transmis un punct de vedere in care arata ca vor demara o ancheta interna privind acuzatiile ca ar cumpara lemn ilegal si ca vor lua decizii in consecinta. "Toate persoanele implicate in procesul de achizitionare sunt obligate sa semneze pe proprie raspundere faptul ca vor respecta normele de conduita interna. Compania noastra nu va tolera comportamentul inadecvat al angajatilor sai", au spus oficialii Schweighofer, potrivit HotNews.
     Potrivit datelor companiei, Holzindustrie Schweighofer construieste o fabrica de prelucrare a lemnului in Reci (judetul Covasna, printr-o investitie de 150 de milioane de euro. Inceperea operatiunilor va avea loc in al doilea trimestru al anului, fabrica fiind intinsa pe 70 de hectare. 

     * Senatul a respins cererea de reexaminare a Codului Silvic
     Senatul a respins, in sedinta de ieri, cererea de reexaminarea pe care presedintele Klaus Iohannis a transmis-o Parlamentului cu privire la legea care modifica Codul Silvic, adoptand propunerea legislativa in forma trimisa spre promulgare, potrivit Agerpres.
     In favoarea raportului comun al Comisiei pentru mediu si al Comisiei pentru agricultura din Senat, prin care s-a recomandat plenului respingerea cererii de reexaminare si admiterea legii in forma trimisa spre promulgare, s-au exprimat 89 de senatori, iar impotriva au votat 39 de senatori.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 28 Apr 2015 - 05:32
 

Link știre