Marți, 28 Aprilie 2015 - 05:32 AM Aleg.RO: Tigani sau romi? Un proiect de lege controversat - in dezbaterea Camerei Deputatilor

Publicat de: ---

AMOS News

Un deputat propune revenirea la denumirea de "tigani" pentru persoanele de etnie roma . Initiativa legislativa a lui Bogdan Diaconu va fi depusa marti in Camera Deputatilor, dar nu este privita cu ochi buni nici de colegii parlamentari, nici de reprezentantii Romani Criss.

Deputatul spune ca vrea eliminarea confuziei dintre roman si rom, care a stricat foarte mult imaginea Romaniei si a romanilor.

Dupa un sondaj intern pe pagina sa de Facebook, deputatul Bogdan Diaconu lanseaza in dezbatere publica schimbarea denumirii oficiale a etniei rome din tara noastra. Alesul vrea sa se revina la denumirea de etnie "tiganeasca", asa cum este in toata Europa. Liderul Partidului Romania Unita vrea evitarea confuziei dintre denumirea de rom si roman, pe care cetatenii straini o fac foarte des.

Deputatul PSD Madalin Voicu sustine ca acest proiect nu va avea castig de cauza in randul colegilor parlamentari. Mai ales ca Uniunea Europeana ne recomanda folosirea in toate documentele oficiale a ambilor termeni, rom sau tigan.

Etnonimul "tigan" este o denumire cu conotatii peiorative, insultatoare, din perioada robiei tiganilor. Minoritatile nationale au dreptul la autodefinire, sustine cercetatorul Andrei Oisteanu.

Proiectul de lege prevede ca toate documentele si denumirile oficiale din Romania sa utilizeze denumirea de "tigan", #tiganesc" si derivatele lor, in loc de "rom", "rrom", "romani" si derivatele lor.


(226 afișări)

 

Link-uri înrudite

· AMOS News
· Alte știri din sursa
AMOS News

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa AMOS News:

Tigani sau romi? Un proiect de lege controversat - in dezbaterea Camerei Deputatilor | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.65577507019043 seconds.