Directia Nationala Anticoruptie si-a reinnoit solicitarea adresata Senatului privind transmiterea tuturor inscrisurilor intocmite ca urmare a cererilor pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014-2015
.
Actele sunt necesare pentru documentarea dosarului referitor la social-democratul Dan Sova. DNA a preciat ca un eventual refuz al Camerei superioare "constituie infractiunea de obstructionare a justitiei".
Ultimatum cu final fericit la Parlament. DNA a somat Senatul sa-i dea documentele privind votul pentru arestarea lui Dan Sova si a altor senatori, iar conducerea acestei Camere s-a conformat in cele din urma. Coincidenta sau nu, totul s-a intamplat dupa ce DNA a precizat ca nerespectarea ultimatumului ii face pe senatori pasibili de obstructionarea justitiei.
Senatorii asteptau azi ca procurorul general si ministrul Justitiei sa le ceara oficial documentele legate de arestarea lui Sova si a altor senatori. Asa cerusera saptamana trecuta, deranjati ca actele erau solicitate de procurorul de caz. S-au trezit insa cu un ultimatum venit tot de la procurorul de caz.
"Va solicitam sa predati in cel mai scurt timp posibil, dar nu mai tarziu de 22 aprilie, toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei Refuzul de punere la dispozitia DNA a inscrisurilor constituie infractiunea de obstructionare a justitiei prevazuta de art. 271, alin. 1, lit. b din Codul penal" (Scrisoare DNA catre Senatul Romaniei)
Infractiunea de care vorbesc procurorii se pedepseste cu inchisoare de la trei luni la un an sau amenda. Si premierul a sustinut ca procedurile nu au fost respectate.
Pana la urma insa, conducerea Senatului s-a gandit mai bine si a trecut peste chestiunile procedurale. Trimite actele la DNA, dar si direct procuroului de caz.
ACTUALIZARE 14.07 " (...) Eu, cand ma adresez Parlamentului, orice membru al guvernului o face prin mine, prin primul-ministru, inclusiv la intrebari si interpelari raspund eu, semnez eu pentru fiecare deputat si senator. La fel, cand ma adresez CSM, Inaltei Curti, Parchetului General se face prin seful institutiei. Presedintele tarii face la fel cand se adreseaza Parlamentului, nu unul din consilierii sai sau un angajat, asa incat relatiile intre justitie trebuie facute prin procurorul general, sau eventual ministrul Justitiei, nu orice fel de procuror se apuca sa ancheteze senatorii (...) Nu am criticat. Nu am dreptul si nu comentez. Am spus un singur lucru - orice cerere a justitiei, pana acum asa se facea, se face prin procurorul general", a declarat Victor Ponta, la sediul central al PSD.
DNA impune data de 22 aprilie ca termen limita pana la care Senatul poate transmite inscrisurile solicitate.
"In temeiul dispozitiilor art. 170 alin. 1 din C.p.p, prin ordonantele nr. 122/P/2012 din datele de 9 aprilie si 14 aprilie 2015, DNA a dispus predarea de catre Senatul Romaniei a inscrisurilor mentionate in cele doua adrese. Prin urmare, va solicitam sa predati in cel mai scurt timp posibil, dar nu mai tarziu de 22 aprilie, (...) toate inscrisurile intocmite de Senatul Romaniei ca urmare a cererii DNA din data de 13 martie adresata Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, privind incuviintarea retinerii si arestarii preventive a senatorului Dan Sova, cercetat pentru fapte de coruptie in dosarul nr. 122/P/2012", se arata in noua solicitare transmisa de DNA conducerii Camerei superioare a Parlamentului.
Totodata, DNA solicita si transmiterea inscrisurilor intocmite de catre Senat in anii 2014 si 2015 ca urmare a cererilor DNA pentru urmarirea penala, retinerea si arestarea preventiva a senatorilor in functie in perioada 2014 â 2015.
"Refuzul de punere la dispozitia DNA a inscrisurilor constituie infractiunea de obstructionare a justitiei prevazuta de art. 271, alin. 1, lit. b din Codul penal", se precizeaza in documentul amintit, care urmeaza sa fie analizat de Biroul permanent al Senatului in sedinta de luni.
Conducerea Senatului a analizat si in cursul saptamanii trecute cele doua cereri primite din partea DNA insa la acel moment a considerat ca solicitarile au fost adresate Senatului fara respectarea procedurilor de comunicare interinstitutionala, nefiind semnate de catre ministrul Justitiei.
"Decizia Biroului permanent este axata pe elementul de fond si pe elementul de forma. (...) In problema de fond nu exista niciun fel de retinere, sunt decizii si documente publice, nu sunt secrete. Ele vor fi transmise de indata ce, si acum trec la partea a doua, chestiunea de forma institutionala, comunicarea va fi facuta conform regulilor institutionale care trebuie sa functioneze intre Senat, Parlament si Justitie. Prin urmare, cererea trebuie sa fie adresata de ministrul Justitiei, ca urmare a solicitarii facute de Parchet, de DNA, asa cum s-a procedat si in alte cazuri. De aceea, BP a hotarat sa sesizeze ministrul Justitiei, caruia sa ii solicitam ca adresarea sa fie facuta conform regulilor procedurale. Pe fond, solicitarea este fara indoiala in atentia noastra si i se va da curs cu toata promptitudinea de indata ce vom fi sesizati procedural corect", a declarat presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu.
Publicat de
:
---
Data publicării: 21 Apr 2015 - 05:52