Consultari la Cotroceni: Ce spun PSD si PNL (VIDEO) [1]

Presedintele Klaus Iohannis se intalneste luni la Palatul Cotroceni, incepand cu ora 10

.00, cu reprezentantii partidelor pentru consultari privind stadiul legislatiei electorale si procedurile parlamentare de incuviintare a cererilor justitiei. Potrivit Administratiei Prezidentiale, consultarile vizeaza stadiul legislatiei electorale, inclusiv cel al reglementarilor necesare asigurarii dreptului de vot al romanilor care traiesc in afara granitelor, procedurile parlamentare de incuviintare a cererilor de urmarire penala, retinere, arestare sau perchezitie a membrilor Parlamentului, precum si alte teme de interes public.

UPDATE Consultarile cu PNL s-au incheiat

PNL vrea vot la vedere in Parlament in cazul cererilor procurorilor si primari alesi din doua tururi

Prim-vicepreledintele PNL Ludovic Orban a declarat luni, dupa consultarile de la Cotroceni, ca in ceea ce priveste subiectul cererilor trimise in Parlament de ministrul Justitiei sau de procurorul general privind urmarirea penala si arestarea preventiva pentru senatori si deputati, PNL sustine ca exprimarea votului din plen sa se faca prin vot deschis."Am reliefat clar pozitia constanta a PNL de sustinere a solicitarilor inaintate de Justitie, de votarea lor prin vot deschis. Sustinem proiectul de lege prin care dorim simplificarea procedurii, reducerea termenelor in Parlament pentru discutarea si votarea acestor cerereri. Sustinem ca exprimarea voturilor sa se faca prin vot deschis, vot la vedere", a declarat Orban.

La randul sau, Vasile Blaga a declarat luni, la finalul consultarilor avute de PNL cu presedintele Klaus Iohannis, ca in cursul acestei saptamani Senatul poate adopta legea finantarii partidelor si pe cea a alegerilor locale.”În aceasta saptamana Senatul poate aproba trei legi din acest pachet. Prima este cea a finantarii partidelor si campaniilor. I-am transmis presedintelui punctul nostru de vedere. A doua lege care poate fi votata de Senat saptamana aceasta este cea a alegerilor locale. Am mentinut amendamentele noastre referitoare la alegerea primarilor si presdintilor consiliilor judetene, adica in doua tururi. Daca va trece varianta primar - in primul tur, o vom accepta”, a declarat Vasile Blaga.

În ce priveste votul din diaspora, Vasile Blaga a precizat: ”În ceea ce priveste legea privind votul in diaspora, cred ca saptamana viitore poate fi adoptata. Suntem adeptii votului alternativ. Oamenii pot vota ca pana acum, in sectii, dar ca sa fie numarul de sectii suficiente dorim ca Autoritatea Electorala Permanenta sa organizeze aceste alegeri si sa aiba datele necesare pentru a putea sa organizeze aceste alegeri”.”Tot din acest pachet de legi, cea a alegerilor generale, cred ca si acest proiect de lege poate sa ajunga in aceasta sesiunie in fata Senatului si a Camerei Deputatilor, nu vedem niciun impediment ca intregul pachet al legilor electorale sa traca in aceasta sesiune”, a mai spus Blaga.

UPDATE Consultarile cu PSD s-au incheiat in mai putin de o ora.

PSD sustine alegerea primarilor din primul tur si inscrierea alegatorilor din diaspora pe liste cu sase luni inainte de alegeri

Victor Ponta a declarat dupa consultari ca PSD sustine alegerea primarilor din primul tur si a presedintilor de Consilii Judetene indirect, iar in cazul votului din diaspora doreste sa fie organizat de Autoritatea Electorala Permanenta, si nu de Guvern, cu inscrierea alegatorilor pe liste cu sase luni inainte de procesul electoral.

"În ceea ce priveste legea alegerilor locale, vom vota legea prin care primarii sunt alesi din primul tur. Consiliile Judetene se aleg, din Consiliile Judetene se aleg presedintii. La alegerile parlamentare sustinem sistemul proportional, astfel incat fiecare partid sa isi asume candidatii, evident cu o reducere semnificativa a numarului de parlamentari. Speram ca pana pe 15 mai legea alegerilor locale sa fie transmisa spre promulgare”, a declarat Victor Ponta.

De asemenea, a precizat ca PSD este de acord cu adoptarea legii finantarii partidelor politice, in varianta propusa de Iohannis.

”Legea finantarii partidelor politice - observatiile transmise de presedintele Klaus Iohannis sunt perfect sustenabile si vom vota asa incat observatiile sa fie adoptate astfel incat viitoarea lege sa asigure transparenta, responsabilitate si un mod echilibrat de finantare a campaniilor electorale”, a mai spus Ponta dupa consultari.

Victor Ponta i-ar fi spus de asemenea lui Iohannis ca PNL trebuie sa decida daca mai vrea revizuirea Constitutiei.

"Trebuie luata o decizie politica daca mai sustin sau nu acest lucru, e important sa stim daca mai putem face in acest an revizuirea Constitutiei sau daca este un proiect pe care PNL nu il mai considera de actualitate. Din punctul nostru de vedere, ar fi o mare greseala, pentru ca e nevoie de modificari constitutionale", a declarat premierul, dupa consultari.

Întrebat ce s-a discutat despre imunitatea parlamentarilor, Victor Ponta s-a limitat sa spuna ca regulamentul privind statutul senatorilor si deputatilor a fost modificat si va intra in vigoare. Adica, in continuare la voia parlamentarilor daca aproba sau nu cererile procurorilor.

UPDATE Consultarile au inceput cu glumite ale lui Victor Ponta, care a remarcat ca locurile la masa consultarilor s-au schimbat, delegatiile fiind pe partea dreapta si reprezentantii Palatului Cotroceni, pe partea stanga a mesei. ”Vroiam sa ne asezam pe partea cealalta, din obisnuinta ( pe partea stanga, nr), a spus Ponta.

”Acum cred ca ceva trebuie si schimbat”, a replicat presedintele Klaus Iohannis.

”Noi suntem de acord cu toate schimbarile. Orice schimbare care ne face sa uitam de vremurile trecute este binevenita”, a declarat la randul lui Ponta.

Consultarile au inceput la ora 10.00 cu PSD, urmate la ora 11.00 de intalnirea cu PNL, de la ora 12.00 cu UNPR, la ora 15.00 cu PC, la ora 16.00 cu UDMR, iar la ora 17.00 cu Grupul parlamentar al minoritatilor nationale.

Aceasta este cea de-a treia runda de consultari pe care presedintele Klaus Iohannis o are cu partidele parlamentare, de la preluarea mandatului.

Prima intalnire cu partidele la Cotroceni a avut loc in 12 ianuarie, pentru discutii privind incheierea unui acord politic cu vederea asigurarii, in anul 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru Ministerul Apararii Nationale. Presedintele Klaus Iohannnis si reprezentantii partidelor parlamentare au semnat, in urma consultarilor, un Acord politic cu scopul asigurarii, in 2017, a unui prag minimal de 2% din PIB pentru MApN.

A doua runda de consultari presedinte-partide a avut pe 28 ianuarie si a avut ca tematica prioritatile legislative ale sesiunii parlamentare: votul in diaspora, finantarea campaniilor si a partidelor si ridicarea imunitatii parlamentare.

Presedintele Klaus Iohannis declara, in urma consultarilor cu partidele politice, ca s-a convenit un calendar, care presupunea ca pana la sfarsitul acestei sesiuni parlamentare sa existe un nou pachet de legi privind alegerile locale si parlamentare, votul romanilor din diaspora, finantarea partidelor si campaniilor electorale, legea partidelor. Deasemenea, partidele au promis atunci sa simplifice procedura in cazul solicitarilor procurorilor.

Doua luni mai tarziu, Iohannis declara, in conferinta de presa organizata la 100 de zile de la preluarea mandatului, ca "cea mai mare nemultumire" a sa in aceasta perioada si "cea mai mare restanta" "ramane modul in care Parlamentul continua sa trateze cererile Justitiei, dar si faptul ca promisiunea de a face mai transparente si mai simple procedurile care privesc incuviintarea cererilor Justitiei nu a fost onorata inca de partide".


Publicat de : ---
Data publicării: 21 Apr 2015 - 05:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46188&titlu=Consultari_la_Cotroceni__Ce_spun_PSD_si_PNL__VIDEO_