Imprumutatii in CHF pregatesc noi actiuni de protest

     *  Acestia propun depunerea de plangeri la DIICOT
       In timp ce Parlamentul si bancile nu au luat nicio decizie pentru solutionarea crizei creditelor in franci elvetieni (CHF), imprumutatii in aceasta moneda anunta noi actiuni de protest pentru saptamana in curs

.
     Pe pagina de socializare a Grupului clientilor cu credite in CHF a fost lansata o initiativa care propune derularea unui miting in Capitala, dar si a unor actiuni de boicotare a operatorilor bancari: "Deoarece politicienii reactioneaza doar la presiuni media si actiuni DNA, propunem un miting de protest in Bucuresti pentru sustinerea amendamentelor aduse de noi proiectelor de lege care vin in sprijinul consumatorilor de credite. De asemenea, va rugam sa participati organizat (minim 2-3 pers/banca) la actiuni de boicot in zilele de 22, 23 si 24 aprilie".
     Unii dintre reprezentantii grupului propun desfasurarea mitingurilor si in alte orase decat in Bucuresti: "Deoarece nu putem participa la mitingul din Bucuresti din cauza distantei foarte mari, financiar nu ne mai permitem nimic, banii i-am dus la banca, as propune ca in acelasi timp (aceeasi zi si aceeasi ora) sa facem miting in fiecare oras, municipiul de judet, in loc asemanator cu cel din Capitala (in fata Tribunalului sau in fata primariei sau a bancilor...)".
     Printre altele, imprumutatii in CHF propun depunerea de plangeri la DIICOT.
     Reprezentantii Asociatiei Utilizatorilor Romani de Servicii Financiare din Romania (AURSF), au discutat, recent, cu oficialii Ministerului Finantelor Publice (MFP), pe marginea proiectului propus pentru rezolvarea problemei creditelor in CHF, precum si cu oficialii Fondului Monetar International (FMI), carora le-a prezentat situatia, discutand inclusiv despre clauzele considerate abuzive din contractele de credit si despre elaborarea unei legi a falimentului personal.
     Masura MFP presupune o conversie la cursul zilei, cu un discount de 15% aplicat la sold, restul ramas de plata de catre consumatori fiind garantat de stat in proportie de 50%.
     Printre propunerile AURSF se numara majorarea discountului de la 15% la minim 25% si majorarea plafonului de la 300.000 lei la 600.000 lei.
     Reprezentantii imprumutatilor in CHF au lansat invitatii bancilor pentru derularea unor negocieri colective, insa pana vineri nu avusese loc decat o intalnire, cu Raiffeisen Bank.
     In timp ce Raiffeisen Bank, Volksbank, Piraeus Bank, Credit Europe Bank si Bancpost s-au aratat deschise sa participe la discutii, OTP Bank a transmis consumatorilor ca nu considera oportun sa poarte negocieri colective.
     In aceste conditii, consumatorii anunta noi miscari de strada, indreptate catre Parlament, dupa cum ne-a spus Catalin Voivozeanu, unul dintre initiatorii grupului, subliniind ca bancile "nu au urmat sfatul BNR sa negocieze cu clientii".
     Dupa ce s-a renuntat la ideea unei initiative legislative care sa prevada conversia creditelor la un curs mai mic decat cel al zilei, in Camera Deputatilor se afla, inca, in dezbatere, proiectul privind falimentul personal. De asemenea, a fost depusa o noua initiativa legislativa, care prevede cedarea imobilului pus garantie catre creditor, urmand ca debitorul sa fie scutit de intreaga datorie.   
Publicat de : ---
Data publicării: 20 Apr 2015 - 15:42
 

Link știre