Lificiu da albastrul social-democrat pe verdele ecologist [1]

PSD este pe cale sa piarda inca un parlamentar. Fostul ministru al mediului, deputatul Petru Lificiu, se gindeste sa paraseasca aceasta formatiune si sa treaca cu arme si bagaje la Partidul Ecologist din Romania (PER).

Contactat telefonic de "Evenimentul zilei", Petru Lificiu a confirmat ieri ca, in perioada urmatoare, nu este exclus sa plece din PSD. Desi nu a precizat cind va face acest pas, el a spus ca analizeaza cu mare atentie o astfel de mutare. "Imi doresc sa fac o astfel de politica, o politica ecologista. Am facut acest lucru si in PSD si imi doresc sa fac politica ecologista intr-un partid deocamdata mic, dar care poate deveni in curind un partid mare", ne-a declarat Lificiu. Deputatul social-democrat a precizat ca eventuala sa trecere la PER se va produce intr-un cadru institutionalizat. Lificiu urmeaza sa se alature acestei formatiuni impreuna ca cele aproximativ 300 de organizatii neguvernamentale ecologiste, reunite in cadrul Forumului Ecologistilor din Romania, unde Lificiu este presedinte fondator. Presedintele PER, Cornel Protopopescu, afirma insa ca venirea lui Petru Lificiu este o speculatie.
Strategia PSD?
Plecarea lui Petru Lificiu la Partidul Ecologist Roman are toate datele unei miscari strategice a PSD, care este interesat sa transforme PER intr-un satelit al sau. De altfel, relatiile dintre cele doua formatiuni politice au fost foarte strinse de-a lungul timpului. Inainte de alegerile de anul trecut, a existat chiar un protocol de colaborare intre PSD si PER. In plus, Lificiu declara ca nu pleaca din PSD pentru ca este suparat pe acest partid, ci pentru ca vrea sa faca politica ecologista, chiar daca intr-o formatiune care la alegerile de anul trecut a obtinut un scor subunitar. Mai mult, desi sustine ca se va alatura PER ca simplu membru de partid, Lificiu recunoaste ca intentioneaza sa se "bata" pentru o functie de conducere. In legatura cu viitoarele raporturi dintre PSD si PER, acesta este convins ca cele doua formatiuni "vor avea relatii de colaborare si de amicitie". "Nu este exclus ca pe viitor sa existe o colaborare strinsa. Eu voi propune chiar crearea unui pol al partidelor mici, de centru-stinga", ne-a spus Lificiu. Coincidenta sau nu, scopul declarat al PSD este unificarea stingii romanesti. Fostul ministru al mediului exclude insa ideea unei strategii a PSD. "In nici un caz nu este vorba de asa ceva. PSD este la momentul de fata un partid cu probleme interne. Astfel de strategii se fac pe timp de pace", ne-a spus deputatul PSD.
Miza europeana
De ce urmareste PSD sa transforme PER intr-un satelit al sau? Un raspuns la aceasta intrebare poate fi gasit doar daca ne raportam la contextul european. Crearea unui partid ecologist puternic in Romania este o cerinta a ecologistilor europeni ("european greens"). In prezent, "verzii" din Parlamentul European fac presiuni in acest sens, deoarece doresc ca Romania sa trimita la Bruxelles europarlamentari care sa activeze pe acest palier doctrinar. Ponderea "verzilor" in Parlamentul European este de doar 5,7% (42 de membri, din totalul de 731). In conditiile in care PER a ramas singura formatiune ecologista din Romania, chiar si cu mai putin de 1a - potrivit rezultatului din alegeri, acest partid se bucura de un puternic sprijin din partea verzilor europeni. Presedintele PER, Cornel Protopopescu, ne-a declarat ca, in cel mai scurt timp, formatiunea sa va fi primita in rindurile verzilor europeni.
Or, in eventualitatea crearii unui astfel de partid ecologist puternic in Romania, PSD este direct interesat sa aiba relatii apropiate cu o astfel de formatiune.
Publicat de : Silviu Sergiu
Data publicării: 01 Iun 2005 - 08:13
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4605&titlu=Lificiu_da_albastrul_social_democrat_pe_verdele_ecologist