Orban: Nu e prima data cand Ponta isi foloseste pozitia de premier pentru a-si ataca competitorii [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

”Nu e prima oara cand Victor Ponta isi foloseste pozitia de prim-ministru pentru a-si ataca competitorii politici si cand isi foloseste pozitia guvernamentala in avantaj personal”, a precizat Orban, despre acuzatiile care i se aduc de catre Corpul de Control al premierului Ponta, pentru perioada 2008, cand era ministru al Transporturilor

.

Deputatul PNL a aratat ca, din ceea ce a aparut public din raportul Corpului de Control al premierului, ”este profund surprins ca s-a luat decizia de a se sesiza Directia Nationala Anticoruptie”.

”Nu gasesc niciun fel de element de ilegalitate care sa ma priveasca pe mine. Mi se imputa ca as fi provocat un prejudiciu de aproape 400 de milioane de lei, ca urmare a deciziei pe care am luat-o de a se realiza Transalpina prin intermediul contractului de credit-furnizor. Singurul element al acestei convingeri prezentate de membrii Corpului de Control al premierului este mentionarea unei discutii verbale intre mine si un reprezentant al companiei, care este intr-o nota transmisa de un adjunct al companiei, spre aprobare”, a afirmat Ludovic Orban.

El a mai mentionat ca, si ”daca ar fi luat el decizia sa se realizeze acest contract prin credit- furnizor, el ar fi putut cel mult sa ia decizia de a nu se face de la bugetul de stat pentru ca nu exista resurse de la buget pentru a se realiza o astfel de investitie”.

”Sincer, nu reusesc sa imi amintesc cu precizie care au fost exact discutiile pe tema aceasta, dar admit ca este posibil sa nu fi facut opozitie la o posibila finantare prin contractul de credit-furnior. Nu e nimic ilegal aici, acest tip de contract este perfect legala, care practic este folosit atunci cand nu exista posibilitatea unei finantari imediate din bugetul unei companii sau de la stat si care implica o terta parte, care este o banca, care finanteaza lucrarile, aceasta urmand a-si recupera intr-o perioada de timp banii de la companie. Sa consideri prejudiciu costul finantarii prin intemediul unui credit de acest tip este o noutate absoluta, pe care am intalnit-o pana acum intr-un act oficial. Atunci, ar trebui sa intre in puscarie toate guvernele care au facut credite, care au platit dobanzi aferente creditelor pe care le-au angajat pentru finantarea cheltuielilor publice”, a mai declarat Ludovic Orban.

Liberalul a mentionat ca ”nu exista niciun fel de element care sa poata ridica semne de intrebare privind implicarea sa in vreo decizie ilegala”.

”Nu am absolut niciun motiv sa nu raspund unei solicitari din partea DNA, daca vor considera ca este necesar, pentru ca este de discutat acest lucru. Daca Corpul de Control trimite o sesizare, nu e in mod obligatoriu ca DNA sa considere ca exista elementele pentru realizarea unei anchete penale”, a mai spus Orban.

Guvernul va sesiza DNA pentru incalcarea unor prevederi legale privind contractul de modernizare a DN 67C Bengesti-Sebes ("Transalpina") cu firma Romstrade, aratand ca proiectul a fost promovat de fostii ministri PNL Ludovic Orban si Varujan Vosganian si a generat pagube de peste 388 milioane lei.

Firma Romstrade era condusa si atunci de omul de afaceri Nelu Iordache, judecat in prezent pentru fapte de coruptie in acest contract.

Intr-o nota redactata de catre Corpul de Control al premierului, inspectorii arata ca Ludovic Orban, atunci ministru al Transporturilor, a fost cel care in 2008 a dispus executarea lucrarilor in sistem de credit-furnizor, respectiv pe baza unui imprumut contractat de constructor de la o institutie de credit, care sa fie rambursat ulterior de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADNR) cu plata unor costuri suplimentare de finantare, ceea ce a generat o paguba de 388,7 milioane lei.

Inspectorii mai arata ca Ludovic Orban a promovat in Guvern o hotarare avand ca scop finantarea de la buget a acestui proiect, act normativ care, desi nu a avut avizul Ministerului Economiei si Finantelor, a fost contrasemnata, pentru ministrul Transporturilor, de catre secretarul de stat Septimiu Buzasu si de ministrul de atunci al Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian.

Astfel, in sedinta de Guvern din 18 septembrie 2008, Ludovic Orban ar fi solicitat includerea pe lista suplimentara a agendei de lucru a unei hotarari prin care se prevedea ca modernizarea Transalpina sa se realizeze de bugetul de stat, prin bugetul Transporturilor.

Corpul de Control arata ca hotararea nu a fost semnata de ministrul de resort, ci de secretarul de stat Septimiu Buzasu, desi nu fusese emis niciun act administrativ avand ca obiect preluarea atributiilor ministrului Transporturilor de catre secretarul de stat.

Vosganian a semnat si nota de fundamentare, desi nu exista avizul ministerului prin directiile de specialitate.

Potrivit Guvernului, la scurt timp, in sedinta de Guvern din 4 noiembrie 2008, a fost adoptata, tot prin introducerea pe lista suplimentara a agendei de lucru, o noua hotarare care o modifica pe cea anterioara si stabilea ca finantarea proiectului sa se realizeze si din veniturile proprii ale Companiei Nationale de Autostrazi Drumuri Nationale.

Noua hotarare a fost semnata de secretarul de stat Barna Tanczos, desi nici in acest caz nu a fost emis niciun act administrativ pentru preluarea atributiilor ministrului Transporturilor si nici nu a fost supusa avizarii Ministerului Economiei si Finantelor, potrivit legii, mai arata Corpul de Control al Guvernului.

Dupa aprobarea Guvernului, CNADNR a achitat 49,9 milioane lei, reprezentand de asemenea o paguba la buget.

Conform Corpului de Control al Guvernului, executarea lucrarilor in sistem de credit-furnizor a fost dispusa de Ludovic Orban inaintea aprobarii celor doua hotarari de Guvern, respectiv in urma unei discutii cu conducerea CNADNR, discutie mentionata intr-o nota a companiei din 14 februarie 2008.

Citeste si PNL sesizeaza Curtea Constitutionala. Orban: „Sova, nu scapi nici in gaura de Ponta!” Citeste si Ludovic Orban, la GANDUL LIVE: „Nu ma vad stand la masa cu Gabriel Oprea” Citeste si Cearta in Parlament pe numirea lui Hellvig la SRI. Orban: „PSD i-a prostit pe multi parlamentari ca vor sa negocieze conducerea SIE”
Publicat de : ---
Data publicrii: 15 Apr 2015 - 05:31
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=46011&titlu=Orban__Nu_e_prima_data_cand_Ponta_isi_foloseste_pozitia_de_premier_pentru_a_si_ataca_competitorii