Avocat: Din cate stiu eu, deputatul Marko Attila si-a stabilit domiciliul in Ungaria [1]

"Din cate stiu eu, domnul Marko Attlia in acest moment se afla in Ungaria

. Nu stiu daca domnia sa se va intoarce sau nu se va intoarce. Am spus-o in mai multe randuri: este optiunea fiecarui cetatean al UE sa isi stabileasca domicliul, resedinta, acolo unde crede el ca o duce mai bine. In acest moment, domnul Marko Attila a apreciat ca nu poate sa ramana in tara si, ca atare, si-a stabilit domiciliul, din cate stiu eu, in Ungaria”, a declarat, marti, avocatul Eugen Iordachescu.

Avocatul a mai aratat ca nimeni nu a cerut arestarea lui Marko Attila instantei competente si ca in prezent nu se mai impune ca Parlamentul sa isi dea avizul pentru arestare, care poate fi dispusa de Inalta Curte, daca sunt indeplinite conditiile prevazute de lege pentru aceasta masura.

Aparatorul a mai spus ca refuzul lui Marko Attila de a se intoarce in tara este "un fel de a refuza o jurisdictie pe care nu o considera ca fiind echidistanta".

Biroul Permanent al Camerei Deputatilor a primit, marti, demisia in original a deputatului Marko Attila, pentru care DNA cerea arestarea preventiva, iar plenul Camerei urmeaza sa se intruneasca miercuri, pentru a lua act de demisie.

Marko Attila a demisionat din functia de deputat in 1 aprilie.

”Azi am demisionat din functia de deputat. A fost cea mai grea decizie a vietii mele sa ma retrag de bunavoie si nevinovat din munca pentru care mi-am dedicat intreaga viata”, scria Marko Attila pe pagina sa de Facebook.

Citeste si: Camera a primit demisia lui Marko Attila in original, plenul ia act miercuri Citeste si: Horia Georgescu, Theodor Nicolescu si Marko Attila, trimisi in judecata

Inaintea vacantei de Paste, Marko Attila si-a trimis demisia prin fax la Camera Deputatilor, insa documentul nu a fost supus la vot in plenul Camerei. Deputatii au amanat de doua ori votul: o data invocand faptul ca asteapta documentul original, iar a doua oara cand nu a fost cvorum.

Saptamana trecuta, Comisia juridica a Camerei Deputatilor a aprobat cererea privind incuviintarea arestarii preventive a deputatului UDMR, aceasta fiind a doua astfel de cerere in cazul sau, prima solicitare fiind aprobata in 3 decembrie 2014.

Marko Attila a fost trimis in judecata de DNA in 9 aprilie, alaturi de fostul sef al ANI Horia Georgescu si de deputatul Theodor Nicolescu, toti trei fiind acuzati ca au aprobat despagubiri pentru imobile supraevaluate la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP).

Deputatul UDMR Marko Attila a plecat in Ungaria in decembrie 2014, dupa ce colegii sai au votat in favoarea arestarii preventive in dosarul ANRP. Desi nu a mai revenit in tara, Marko Attila a beneficiat de toate drepturile de parlamentar, respectiv de indemnizatiile de deputat, de bani de cazare in Bucuresti si de banii pentru functionarea biroului sau parlamentar.

Procurorii au suspiciuni ca, in 2008, Marko Attila Gabor, impreuna cu ceilalti membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a emis in cazul a trei dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75 de milioane de euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire.

Deputatul Marko Attila nu mai beneficiaza de imunitatea parlamentara incepand din 3 decembrie 2014, atunci cand colegii sai au incuviintat arestarea sa preventiva, in dosarul de coruptie al fostului procuror sef al DIICOT Alina Bica privind despagubirile de la ANRP pentru un teren supraevaluat.

Intre timp, dosarul a fost trimis in judecata, insa procurorii au fost nevoiti sa disjunga cazul lui Marko Attila de cel al Alinei Bica, pentru ca el nu s-a aflat in tara si nu a putut fi audiat.

In noiembrie 2014, deputatul UDMR Marko Attila a fost condamnat definitiv la trei ani de inchisoare cu suspendare pentru abuz in serviciu, intr-un alt dosar privind restituirea unor imobile.


Publicat de : ---
Data publicrii: 15 Apr 2015 - 05:31
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45977&titlu=Avocat__Din_cate_stiu_eu__deputatul_Marko_Attila_si_a_stabilit_domiciliul_in_Ungaria