Iohannis cheama, din nou, partidele la consultari. Ce vrea sa discute presedintele cu liderii politici, in spatele usilor inchise [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

La trei luni de la ultima discutie la Cotroceni, Klaus Iohannis cheama din nou partidele la consultari

. ”Dupa sarbatorile de Pasti, voi relua consultarile cu partidele politice si vom evalua cat s-a realizat din calendarul actiunilor stabilite la inceputul sesiunii parlamentare”, a scris Iohannis, pe Facebook.

Agenda discutiilor ramane aceeasi ca in ianuarie, prioritatile convenite atunci figurand inca pe  „to do list”-ul parlamentului. Mai mult, dincolo de legile electorale si finantarea partidelor, senatorii si deputatii si-au protejat cu grija imunitatea, cererile justitiei de incepere a urmaririi penale a lui Varujan Vosganian si a lui Laszlo Borbely, precum si cea de arestare a lui Dan Sova, fiind respinse. "Cea mai mare nemultumire a mea in aceasta perioada si, trebuie sa recunoastem, cea mai mare restanta ramane modul in care Parlamentul continua sa trateze cererile Justitie, dar si faptul ca promisiunea de a face mai transparente si mai simple procedurile care privesc incuviintarea cererile Justitiei nu a fost onorata inca de partide", a sustinut Iohannis, la 100 de zile de la preluarea mandatului de presedinte.

In privinta celorlalte proiecte condiderate prioritare, si acestea au ramas intr-un stadiu incert, fiind greu de spus daca termenul asumat, iunie acest an, va putea fi respectat. Gandul va prezinta stadiul in care acestea sunt in acest moment.

Votul prin corespondenta, in stand-by

Despre votul prin corespondenta sau cel electronic s-a vorbit extrem de mult, mai ales dupa alegerile prezidentiale din noiembrie 2014. Toate partidele au cazut de acord ca este nevoie de o lege care sa prevada posibilitatea romanilor din diaspora de a-si exercita votul de la distanta, insa pana in acest moment nu s-a concretizat nimic. PNL a initiat un nou proiect de lege privind votul prin corespondenta, pe care l-a finalizat pe 19 februarie. De asemenea, PMP a depus si el un proiect similar.

Pe 20 martie, premierul Victor Ponta spunea ca proiectul liberalilor, care prevede ca persoanele din diaspora sa se inregistreze pe liste electorale, pentru vot electronic, este corecta si de bun-simt, dar trebuie explicat ce inseamna aceasta, deoarece este posibil ca foarte multi cetateni sa nu vrea sa se inscrie, neavand documente in regula.

Cu toate acestea, in Parlament inca nu a inceput dezbaterea pe aceasta initiativa sau pe oricare alta care sa aiba acelasi obiect.

Unde s-a blocat legea finantarii partidelor politice

Legea finantarii partidelor a fost actul normativ cel mai rapis adoptat, dar nu a avut un final tocmai fericit.  Presedintele Klaus Iohannis a refuzat sa-l promulge, trimitandu-l in Parlament pentru reexaminare. Seful statului a avut obiectii in privinta prevederilor legate de posibilitatea partidelor de a face imprumuturi, la capitolul donatii, reclamand totodata ca legea nu a beneficiat de dezbatere in amble camere. 

Citeste si Zece SCHIMBARI prin care noua lege a finantarii baga bani de la stat in conturile partidelor. Cat ar fi putut deconta de la buget prezidentiabilii in 2014

”Obiectivul de a aduce mai multa transparenta si integritate in finantarea partidelor si a campaniilor electorale, convenit in cadrul consultarilor cu Presedintele Romaniei, nu poate fi atins in absenta unei dezbateri reale si a unor prevederi clare si riguroase care sa nu lase loc suspiciunilor, interpretarilor sau sa duca la efecte contrare celor scontate (...) Prin cererea de reexaminare, Presedintele Romaniei solicita clarificarea normelor care privesc imprumuturile acordate partidelor de persoane fizice si juridice, donatiile, controlul finantarii, precum si clarificarea unor prevederi susceptibile a incalca principiul pluralismului politic”, se arata in cererea de reexaminare.

„Eterna” revizuire a Constitutiei 

Dupa mai bine de un an de stagnare, pe fondul ruperii USL si a alegerilor europarlamentare si prezidentiale, procedura de revizuire a Constitutiei a fost reluata in aceasta legislatura. Cu pasi mici, am putea spune, avand in vedere ca membrii comisiei inca nu s-au apucat de dezbateri propriu-zise pe fond.

Comisia speciala pentru revizuirea legii fundamentale a intrat in stand-by pe 17 martie, cand au avut ultima sedinta si cand au stabilit ca pana pe 15 aprilie, “cel mult 22 aprilie”, sa fie depuse amendamentele la textul Constitutiei, urmand ca abia dupa 1 mai sa reinceapa dezbaterile concrete pe textul legii fundamentale.

Citeste si Va fi scoasa IMUNITATEA alesilor din noua Constitutie? „Daca tu, ca parlamentar, nu ai minim de garantie asupra votului...atunci de ce sa te mai duci in Parlament?”

Unul dintre subiectele fierbinti care vor intra pe ordinea de zi a negocierilor dintre partide si Klaus Iohannis este si eliminarea imunitatii parlamentare din legea fundamentala. Pana acum, parerile membrilor comisiei sunt impartite. In timp ce unii sustin ca ar fi de dorit o restrangere a imunitatii alesilor, in sensul in care parlamentarii nu ar trebui sa mai voteze atunci cand procurorii anticoruptie solicita incuviintarea retinerii si arestarii unui membru al Legislativului, alti alesi vor o "o minima protectie", dupa cum a relatat gandul.

De altfel, si sefa DNA, Laura Codruta Kovesi, s-a exprimat in favoarea eliminarii imunitatii parlamentare. Iar in timpul campaniei electorale, chiar si Klaus Iohannis vorbea despre posibilitatea ca alesii, inclusiv presedintele, sa nu mai aiba privilegii fata de ceilalti cetateni, mai ales in fata legii.

Legile electorale, „updatate” doar pentru locale

Cu un calendar bine pus la punct de Curtea Constitutionala, care le interzice alesilor sa modifice o lege electorala cu mai putin de un an inainte de alegeri, membrii comisiei electorale au parut ca au luat avant cu modificarea legii alegerilor locale (termenul fiind mai-iunie 2015). Comisia speciala a finalizat primul proiect legislativ, cel privind alegerile locale, in martie, moment in care l-au si trimis spre dezbatere la Senat. Numai ca, de atunci, initiativa a stagnat in prima camera sesizata.

Pana acum, comisia electorala a modificat legea alegerilor locale, astfel incat, de la urmatoarele alegeri, primarii ar urma sa fie alesi prin vot direct, intr-un singur tur de scrutin, in timp ce presedintii de Consilii Judetene ar urma sa fie alesi indirect, din randul consilierilor judeteni. O alta noutate ar veni si din faptul ca seful de CJ va putea fi revocat, la initiativa unei treimi din numarul total al consilierilor judeteni.

Potrivit deciziei Curtii Constitutionale nr. 682/2012, alesii sunt obligati sa modifice legile electorale cu maximum un an inainte alegerilor. Ceea ce inseamna ca actul normativ care va reglementa alegerile locale ar trebui promulgat pana in iunie 2015. Potrivit procesului legislativ, legea trebuie sa treaca prin comisiile de specialitate in prima camera sesizata, apoi sa fie adoptata in plen, urmand sa ajunga la comisiile camerei decizionale si sa intre ulterior la votul final in plen.

Mai raman insa si celelalte legi electorale. Urmatoarea pe lista este cea care face referire la alegile parlamentare, care trebuie modificata pana in noiembrie 2015, cea privind alegerile europarlamentare – cel tarziu in aprilie-mai 2018 - , si, in final, legea alegerilor prezidentiale – pana in octombrie- noiembrie 2018.

Codul Fiscal - pauza care a stricat graba

Anuntat cu surle si trambite, noul Cod fiscal a fost si el pus pe lista de asteptare, cel putin pe timpul vacantei de Paste. Desi Guvernul s-a intrunit in sedinte de urgenta pentru a-l finaliza, trimitandu-l in Parlament la sfarsitul lunii martie, senatorii nu se grabesc.

In prezent, proiectul de Cod Fiscal se afla in dezbatere la Senat, la comisia de buget-finante. Traseul este acelasi: odata avizat de comisiile de specialitate, el trebuie adoptat de plenul Senatului, apoi dezbatut in comisia de buget a Camerei Deputatilor, urmand sa intre la vot final in plen.

Noul Cod Fiscal ar trebui sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016, iar premierul Victor Ponta a anuntat ca proiectul legislativ va fi adoptat in procedura de urgenta.  

Citeste si Klaus Iohannis RESPINGE Legea finantarii partidelor politice Citeste si NOUA LEGE ELECTORALA. Cum pot face partidele rost de bani in campanie si cat pot deconta de la stat Citeste si Noua LEGE ELECTORALA. Cum vor fi alesi si schimbati presedintii de Consilii Judetene
Publicat de : ---
Data publicrii: 14 Apr 2015 - 05:39
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45970&titlu=Iohannis_cheama__din_nou__partidele_la_consultari__Ce_vrea_sa_discute_presedintele_cu_liderii_politici__in_spatele_usilor_inchise