Presa franceza: „Un francez numit vicepremier la Chisinau ridica semne de intrebare” [1]

„Un francez numit vicepremier in Republica Moldova ridica semne de intrebare”, titreaza publicatia franceza La Tribune, care incearca sa dezlege misterul acestei investiri, scrie Independent

.md.

„Stephane Bride este primul strain care a ajuns sa aiba acces la responsabilitatile guvernamentale in aceasta republica ex-sovietica. Trecutul sau de auditor ridica insa semne de intrebare in presa moldoveneasca, dar si printre deputatii din opozitie”, scrie sursa citata.

Publicatia franceza scrie ca presa din Republica Moldova il caracterizeaza ca fiind „misterios si exotic”.

„Exotismul sau este evident, dar trecutul sau misterios ofera jurnalistii posibilitatea sa puna la indoiala legaturile sale cu domeniul financiar”, se arata in articol.

Autorul materialului citeaza si declaratia deputatului socialist Ion Ceban, facuta in cadrul sedintei Parlamentului in cadrul careia a fost votata componenta noului Guvern: „În 2013, auditul Bancii de Economii a fost pozitiv, in timp ce aceasta se afla deja in plina criza. Este posibil ca cineva care nu putea sa prevada problemele acestei banci sa aiba dreptul moral si legal sa ocupe functia de ministru al Economiei?”.

Bride a devenit vicepremier si ministru al Finantelor la propunerea Partidului Democrat. Acesta a ajuns in Republica Moldova la sfarsitul anilor ’90, ca asociat al companiei Ernst & Young, ulterior detinand functia de director al acesteia in tara noastra. Ernst & Young pana in 2009 s-a ocupat de auditul majoritatii bancilor din tara, inclusiv a Victoriabank, care apartinea lui Vladimir Plahotniuc, dar si a Fincombank, controlata de Oleg Voronin.

În 2010, francezul care obtinuse intre timp si cetatenia moldoveneasca, s-a alaturat companiei Grant Thornton, a caror primi doi clienti au fost Moldindconbank, controlata de Veaceslav Platon, si Energbank.

Ulterior, Grant Thornton a reusit sa se dezvolte, ajungand sa se ocupe si de auditul Bancii de Economii, Bancii Sociale si a Unibank, cele trei institutii financiare care astazi se afla sub administrarea speciala a BNM, fiind suspectate ca ar fi acordat credite neperformante de aproape 30 de miliarde de lei.


Publicat de : ---
Data publicrii: 09 Apr 2015 - 05:34
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45910&titlu=Presa_franceza__aUn_francez_numit_vicepremier_la_Chisinau_ridica_semne_de_intrebarea