Grupul Stoica dă alarma în PNL [1]

Fostul președinte al PNL, Valeriu Stoica, a ieșit, ieri, la rampă cu o serie de declarații dure la adresa actualei conduceri a partidului, pe care o acuză de lipsă de viziune politică și de concentrarea excesivă a puterii la guvern.

Sub pretextul unei dezbateri pe tema construcției unui pol politic de centru-dreapta, Stoica și-a marcat revenirea oficială în viața de partid reluând tema fuziunii imediate între PNL și PD și a aderării la Partidul Popular European. „PNL trebuie să iasă din starea de reverie strategică în care se complace și să analizeze toate consecințele pe care le-ar avea asupra sa constituirea în jurul PD a unui mare partid de centru-dreapta, integrat în marea familie a popularilor europeni, fără participarea PNL”. În opinia lui Stoica, PNL ar primi „un cadou de la istorie” dacă pediștii nu ar opta, la congresul lor din 25 iunie, pentru deplasarea partidului către centru-drepta. Astfel, liberalii vor avea „șansa unică” de a prelua inițiativa și de a forma acest pol politic. „PD are obligația morală de a nu profita de actuala confuzie de gândire și voință politică din PNL. Tot astfel cum PNL a întins o mână Partidului Democrat în anii 2002 și 2003, salvându-l, practic, de la pieire prin formarea Alianței D.A., tot astfel PD are, astăzi, datoria să sprijine partenerul de coaliție, pentru a lua o decizie favorabilă reconstrucției polului de centru-dreapta în direcția populară”, afirmă Stoica. El crede că, din cauză că liberalii nu au avut „înțelepciunea” să ia la timp o decizie, printr-o dezbatere internă, partidul trebuie, acum, „să aștepte la ușile altora deciziile care le vor hotărî soarta”.

Cabinetul Tăriceanu guvernează, dar nu gândește

Valeriu Stoica a ironizat actuala conducere a PNL, care, invocând preocuparea excesivă pentru buna guvernare a țării, nu este capabilă să producă o strategie politică viabilă. „Trebuie să fim foarte ponderați, atenți la tonul cu care purtăm această dezbatere, pentru a nu periclita stabilitatea guvernului și a-l lăsa în continuare să lucreze pentru binele țării, cu aceeași eficiență, energie, coerență și tenacitate pe care le-a demonstrat până acum. (...) Conducerea PNL are o sarcină cu atât mai grea, cu cât trebuie să acopere, în același timp, două funcții distincte: să guverneze și să gândească strategic pentru pentru a asigura viitorul partidului”. Invocând o serie de analize politice, Stoica a exprimat, indirect, ceea ce gândește el însuși: întregul registru politic al PNL s-a redus la racolarea de parlamentari, la comunicate de presă reactive și contradictorii, precum și la repetarea obsesivă a sloganului „suntem preocupați de guvernare”.

Federația PNL-PD-PPCD

Materialul bine structurat și argumentat al lui Valeriu Stoica propune și câteva direcții de acțiune pentru partid. În loc „să dea acatiste” ca, la Congresul PD, fuziunea și aderarea la PPE să fie temporizată, conducerea PNL ar trebui să convoace de urgență un congres extraordinar la care „să rectifice deciziile eronate” ale Congresului din februarie. În speță, ar trebui afirmată cu tărie dorința de fuziune cu PD și să formeze o echipă care să negocieze unificarea. Pe lângă PD, liberalii trebuie să atragă și PPCD – fostul PNȚCD – într-un partid federativ, în care să se manifeste atât popularii liberali, cât și cei de orientare creștin-democrată și socială. Noul partid n-ar trebui să fie monolitic și piramidal, crede Stoica, ci unul cu o structură federativă, elastică. Ex-președintele PNL susține că numai într-o astfel de structură este dezirabilă, pentru liberali, declanșarea de alegeri anticipate. Surprinzătoare este grija pe care i-o poartă fostul lider liberal lui Traian Băsescu: „PNL trebuie să-și asume responsabilitatea susținerii proiectului politic de reformă radicală și de asanare morală, încurajat de către președintele Băsescu. PNL are o obligație de onoare față de președinte, fără de care nu s-ar afla astăzi la guvernare”.

Actuală conducere invocă lipsa de interes a electoratului

Președintele liberal Călin Popescu Tăriceanu i-a scos la înaintare pe tinerii miniștri Bogdan Olteanu și Cristian David. Cei doi au folosit aceleași argumente pentru a-i da replica lui Valeriu Stoica: PNL a ajuns dintr-un partid de 7 la sută, în mandatul lui Valeriu Stoica, unul de 20 de procente; pe agenda populației nu figurează, ca prioritate, orientarea doctrinară a partidului; mai mult de jumătate din populație se declară de orientare social-democrată; PNL este un partid aflat la guvernare, cu grija administrării trebilor țării.

PNL riscă să aibă soarta PNȚCD, cred sociologii

Răspunsurile celor doi miniștri i-au iritat pe cei câțiva parlamentari ai partidului prezenți la dezbateri. „Ne pândesc două pericole: autosuficiența și prezentarea guvernării ca obiectiv exclusiv”, a spus senatorul Varujan Vosganian, și el un adept al fuziunii urgente cu PD și al aderării la PPE. „PNL este bolnavul dreptei românești, iar boala lui se agravează pe zi ce trece”, a intervenit și deputatul Crin Antonescu, care a numit partidul din care face parte drept „unul dedicat inundațiilor”. Punctul pe „i” l-a pus sociologul Sebastian Lăzăroiu, directorul CURS: „Peste PNL plutește spectrul de a nu intra în Parlament. Sunt foarte multe similitudini cu PNȚCD. PNL este într-o situație de criză și toate grupurile din partid trebuie să se adune și să stabilească o direcție strategică”.


Publicat de : Liliana RUSE
Data publicării: 31 Mai 2005 - 12:13
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4575&titlu=Grupul_Stoica_da_alarma_in_PNL