Analistii: „PNL nu mai este un jucator major“ [1]

PNL trebuie sa abandoneze rolul de spectator si sa actioneze imediat, pentru ca altfel risca sa ramina pe dinafara jocurilor politice majore. Este parerea lui Valeriu Stoica, sustinuta si de analisti.

Proiectul Stoica incepe cu convocarea Congresului Extraordinar al PNL, care sa decida o strategie de constructie a polului de centru-dreapta. In loc sa astepte deciziile PD, liberalii ar trebui sa le anticipeze si sa fie pregatiti cu reactii in orice varianta. Delegatia Permanenta ar trebui sa mandateze o echipa care sa aiba discutii cu Partidul Popular European. In paralel, PNL ar trebui sa inceapa discutiile cu PPCD si, in general, sa-si impuna prezenta in spatiul negocierilor dintre PD, PPCD si popularii europeni. Tema fuziunii cu PD trebui relansata, dar nu la nivel declarativ, ci cu un program concret si lipsit de ambiguitati.

Totodata, PNL trebuie sa sustina proiectul de asanare politica incurajat de Basescu, fata de care liberalii au o obligatie, fiindca i-a adus la guvernare. Rezultatul ar trebui sa fie un pol crestin-democrat construit pe principii federative, in care sa fie reprezentate curente crestin-democrate, popular-liberale si sociale si care sa unifice toate partidele romanesti de dreapta. Stoica propune ca PNL sa sustina declansarea anticipatelor numai daca poate intra in ele in cadrul polului de centru-dreapta.
Prevestiri funeste

Totodata, liderul liberal a acuzat actuala conducere ca a aminat in doua rinduri discutia despre fuziunea cu PD, o data in vara lui 2004, si apoi in februarie 2005, comitind astfel o serie de „erori istorice“. Ca rezultat, PNL a pierdut sansa de a detine initiativa in privinta fuziunii sau a coagularii dreptei, initiativa care revine acum PD aflat in plina dezbatere doctrinara. „In loc sa fie principalul beneficiar al proiectului, PNL este azi un spectator al jocurilor politice ale altor partide. Daca aceasta tendinta va continua, PNL va ramine un partid minor presat intre doua blocuri politice majore“, a avertizat el. „Ne-am pomenit astazi ca insasi soarta PNL, adica vehiculul care ne-a adus in situatia de a face si desface guverne, sa fie decisa nu in congresele PNL, ci prin jocurile pe care le fac alte partide si in primul rind partenerul de guvernare, PD“. Stoica a deplins totodata plierea structurii de conducere a partidului peste cea a guvernului, spunind ca astfel PNL, absorbit de problemele guvernarii, nu s-a mai gindit sa-si faca o strategie de partid. „Conducerea PNL, care se confunda cu structura de guvernare, are o misiune grea, sa guverneze si sa gindeasca strategic in interiorul partidului“, a declarat el ironic.
„Sint multe similaritati cu perioada 1997-2000“

Analistii sint si ei de acord cu Stoica: PNL a pierdut teren in fata PD si nu mai este un jucator politic major. Directorul CURS, Sebastian Lazaroiu, a avertizat ca raportul de forte in Alianta s-a schimbat. „PNL este legat de guvernare si de prim-ministru. Orice va face guvernul rau va fi decontat la PNL. PD e legat de presedinte si tot ce va face bun acesta o sa cada in cosul PD“, sustine el. „Spectrul de a nu intra in parlament pluteste asupra PNL. Sint foarte multe similaritati cu perioada 1997-2000“. Lazaroiu a avertizat ca in 2007 vor fi contabilizate costurile integrarii si nici un guvern nu creste pe acest fundal. Cristian Preda a avertizat ca daca PNL pierde ocazia fuziunii cu PD, iar democratii si PPCD reusesc sa creeze un proiect impreuna, vom avea „o stinga recunoscuta european, PSD, o dreapta recunoscuta european si intre ele liberalii si PPRM“. „Miza discutiei este daca PNL cedeaza sau preia initiativa“, a rezumat Dan Pavel.
Fuziune, dar nu doar cu PD

Analistii sint la unison in a declara ca numai fuziunea PNL cu PD nu va rezolva problemele, pentru ca ceea ce se cauta este o alternativa la PSD. „O simpla fuziune PNL - PD nu va rezolva problemele Romaniei“, spune Preda, care a lansat ipoteza crearii unei grupari populare in jurul lui Traian Basescu, ca o majoritate prezidentiala.

Aceasta ar urma sa cuprinda PNL, PD, UDMR, PUR si PPCD. Sebastian Lazaroiu a apreciat plaja electorala a unui pol de centru-dreapta la 30%. „Un singur partid nu va absorbi tot acest potential, coagularea tuturor pretendentilor este absolut necesara“.


Publicat de : Laura Ciobanu
Data publicării: 31 Mai 2005 - 12:05
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4571&titlu=Analistii__&_#8222_PNL_nu_mai_este_un_jucator_major&_#8220_