Fuziunea, amenintata de competitia pe functii [1]

Daca scopul fuziunii PD-PNL ar fi alegerile anticipate, atunci unificarea celor doua partide s-ar realiza rapid. Poate s-ar incadra chiar in acel „la toamna” previzionat de Traian Basescu pentru organizarea scrutinului.

Fara presiune insa, procesul va fi de durata si poate pune in pericol unitatea Aliantei prin scoaterea la suprafata a tensiunilor latente.
Liberalii relanseaza proiectul fuziunii, dar pe doua voci. Calin Popescu-Tariceanu vorbeste despre un viitor partid de centru, Valeriu Stoica despre unificare pe platforma populara. Chiar daca au viziuni diferite, atit Calin Popescu-Tariceanu, cit si Valeriu Stoica spun ca „daca exista vointa politica” atunci discutiile intre PNL si PD nu s-ar prelungi la nesfirsit. Oricum ar fi, previziunile pot fi facute abia dupa alegerea conducerii PD de la congresul din 25 iunie. Pina atunci, nici PD, nici PNL nu va misca un deget pentru negocierea structurii comune.
Piedici in calea fuziunii

In afara de semnalele pozitive favorabile fuziunii date de liderii partidelor, contopirea PNL-PD nu va fi usor de realizat. Alianta PNL-PD a luat fiinta intr-o jumatate de an, dar obiectivul era pregatirea pentru alegeri.
Misiunea infiintarii Aliantei a fost floare la ureche pe linga decizia de a alege un singur presedinte al celor doua partide si de a unifica organizatiile locale macinate de conflicte. In perspectiva fuziunii ar trebui contopite toate organismele PD-PNL, de la cea mai banala organizatie pina la presedintia partidului. Acum, Alianta functioneaza cu doi presedinti, iar hotaririle se iau in structurile bipartide. Doar Stoica a imaginat infaptuirea tehnica a fuziunii. El vorbeste despre o structura federativa, prin care sa se pastreze o vreme organismele Aliantei, astfel incit in PNL si PD sa nu se lanseze o competitie pe functii. Cind vine vorba insa de doctrina sau de alegerea unui singur lider cu functie de presedinte, lucrurile se complica. Nici PNL si nici PD, asa cum ne-au obisnuit pina acum, nu vor renunta la ambitiile politice. Poate in acest joc este nevoie de un mediator, rol pe care l-ar putea prelua, mai cu forta, mai cu vorba buna, Traian Basescu.
Publicat de : Alina Mihai
Data publicării: 31 Mai 2005 - 10:58
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4565&titlu=Fuziunea__amenintata_de_competitia_pe_functii