Ion Iliescu s-a prabusit la 16% [1]

Doua sondaje de opinie aparute simultan pe piata confirma cresterea popularitatii lui Traian Basescu, tendinta de erodare a imaginii guvernului, cu efecte negative asupra PNL, si usoara revenire a PSD in regimul Geoana. Spectaculoasa este insa scaderea dramatica a popularitatii lui Ion Iliescu.

Desi realizat inaintea eliberarii jurnalistilor, sondajul Gallup arata ca, daca duminica viitoare ar avea loc alegeri, Basescu ar cistiga cu mai multe procente decit in decembrie 2004. 65%, ceea ce reprezinta aproape doua treimi din populatie, ar vota cu Traian Basescu, in timp ce fostul sau contracandidat, Adrian Nastase, ar mai lua doar 15%. Trecuti separat la capitolul incredere, ordinea politicienilor este: Traian Basescu pe primul loc, urmat de Calin Popescu-Tariceanu, Theodor Stolojan, Mircea Geoana, Adrian Nastase, Emil Boc si Ion Iliescu. Acesta din urma aduna doar 16%, situatie fara precedent in istoria postdecembrista a evolutiei lui Iliescu. Acest lucru a fost remarcat si de analistul politic Cristian PŒrvulescu, care spune ca popularitatea fostului sef al statului a scazut in doar citeva luni cu 22 de procente.

Cifre pentru anticipate

De altfel, daca s-ar organiza noi alegeri, Alianta PNL-PD ar putea forma singura guvernul, fara sa mai apeleze la sprijinul PUR si UDMR. 59% din cei chestionati (esantion de 1.800 persoane, cu marja de eroare de +/-2,3%) ar alege Alianta PNL-PD si doar 24% ar mai vota PSD. UDMR si PPRM s-ar afla la egalitate cu 7% fiecare, in timp ce PUR n-ar mai intra in parlament. Doar 1a din populatie opteaza pentru PUR, procent similar partidului lui Gigi Becali (PNG). O problema serioasa o are Calin Popescu-Tariceanu, care are o cota de incredere multa sau foarte multa de doar 34%. Mult mai numerosi sint cei care spun ca au incredere putina, foarte putina sau chiar deloc (insumat 57%). Procentele sale de popularitate se apropie de cele ale lui Stolojan sau chiar Mircea Geoana. Nici partidul lui Tariceanu, PNL, nu sta mai bine. Conform sondajului Gallup, PNL a cazut sub PD. Intrebati cita incredere au in cele doua componente ale Aliantei luate separat, 26% mentioneaza PNL, la capitolul multa si foarte multa. PD este mai preferat decit PNL si stringe 31% din increderea populatiei. Rasturnarea spectaculoasa a situatiei, cu PD in frunte, poate fi interpretata in termenii popularitatii liderilor. PD se ridica gratie credibilitatii fostului sau lider, Traian Basescu, iar PNL scade o data cu Tariceanu, figura asimilata guvernului.

Coruptia a ramas la fel

Interesanta este perceptia populatiei asupra coruptiei. Doar 9% cred ca aceasta a crescut de cind actualul guvern a preluat puterea. Alta era situatia acum trei ani, pe vremea PSD. Atunci, jumatate din populatie, 53%, considera coruptia ca fiind infloritoare. In schimb, chiar daca in ochii electoratului coruptia n-a crescut, ea a ramas la fel ca pe vremea PSD. 51% cred acest lucru. Optimistii sint in procent de 23%. Acestia vad o scadere a gradului de coruptie.

Vot uninominal, parlament unicameral, conducatori alesi

Daca ar avea putere de decizie, populatia ar schimba sistemul de vot si parlamentul. 56% din cei chestionati vor sa voteze persoane si nu liste de partid. Doar 26% se pronunta pentru mentinerea actualului sistem. Intrebati daca parlamentul ar trebui condus de o singura Camera legislativa sau de Senat si Camera Deputatilor, ca in prezent, 41% au raspuns ca vor parlament unicameral. 38% vor insa pastrarea sistemului bicameral. Interesant este ca, desi isi doresc conducatori alesi 76%, romanii agreeaza in procente comparabile tehnocratii (64 %), iar 50% ar prefera un lider puternic care sa nu-si piarda timpul cu parlamentul si alegerile.

IMAS

Un alt sondaj aparut ieri, de data aceasta apartinind IMAS, confirma tendintele din cercetarea Gallup, insa prezinta date diferite. Basescu este in fruntea topului de incredere, dar are doar 52 de procente. Alianta este cistigatoare, dar totalizeaza 49,9%. Culmea este ca la PSD exista o diferenta evidenta a procentelor. Duminica, Insomar dadea PSD la 35%, in timp ce ieri, la IMAS, partidul lui Geoana are 28%, iar la Gallup, 24%. Aceasta situatie este curioasa, avind in vedere ca de la Gallup la Insomar (primul efectueaza sondaje cu un esantion mult mai reprezentativ, de 1.800 fata de 1.200, utilizat in mod curent) PSD creste cu 10 procente.
Publicat de : Alina Mihai
Data publicării: 31 Mai 2005 - 10:55
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4563&titlu=Ion_Iliescu_s_a_prabusit_la_16%