Sondajul lui Luca ridica PSD [1]

INSOMAR a dat ieri publicitatii un sondaj de opinie realizat la comanda Federatiei Sindicatelor Libere Petrom, adica a lui Liviu Luca, patronul Realitatea TV.

Cercetarea este insotita de o analiza INSOMAR, mai degraba o opinie personala, decit o parere de specialist.
Basescu sus, Tariceanu jos. Sondajul realizat la mijlocul lunii mai, acrediteaza ideea ca exista trei trasee politice ale puterii, cu evolutii diferite: 1) al presedintelui - in usoara scadere de la 63% multumiti de activitatea lui in aprilie la 60% in mai; 2) al Aliantei - in usor declin de la 56% intentie de vot la 49 %; 3) al guvernului - in cadere de la 55% la 43%. Sondajul INSOMAR prezinta si alte cifre care duc la concluzia ca guvernul Tariceanu are serioase probleme de imagine. Economia se afla in cadere potrivit unui procent de 66a, viata este rea si mult mai rea - 77a, iar problema inundatiilor a fost gestionata ineficient - 38,7% si total ineficient -38,7%. Desi PSD pare dupa Congres mai degraba instabil si fara suflu, INSOMAR consemneaza o crestere spectaculoasa de popularitate a principalului partid de opozitie, de la 26a la 35a. Inflorirea PSD in sondaj este pusa pe seama popularitatii noului presedinte Geoana.
Dracusorul din comentarii. Cercetarea realizata in perioada 18-28 mai este insotita de analize si estimari ale institutului, care pun in circulatie concluzii nesustinute de rezultatele date publicitatii. Nici o intrebare despre criza ostaticilor, comentata totusi in analiza semnata INSOMAR: "Se cuvine mentionata si o a treia sursa de insatisfactie, legata de situatia jurnalistilor rapiti in Irak. Aceasta nu l-a afectat insa pe "gestionarul" ei, presedintele Basescu. Cu incoerente discursive si lipsa cvasitotala de transparenta in privinta masurilor intreprinse pentru eliberarea acestora, inca din luna aprilie INSOMAR a semnalat sustinerea populara a pozitiei adoptate de Traian Basescu in aceasta criza". De reforma justitiei si de conflictul dintre Monica Macovei si Consiliul Superior al Magistraturii a auzit doar 40% din populatie, al carei esantion reprezentativ selectat de INSOMAR a fost chestionat cu intrebarea "Cui ar trebui sa se subordoneze judecatorii si procurorii". 29a raspund ca Ministerului Justitiei si tot atitia spun Consiliului Superior al Magistraturii. Analistii INSOMAR sustin, pe baza acestor date, ca romanii nu sint foarte interesati de procesul din justitie si sugereaza chiar ca electoratul Alaintei nu ar fi multumit de modul in care ministrul de resort rezolva problemele din sistem, desi din rezultate nu poate fi trasa o asemenea concluzie. "Chiar daca aparent egal impartit, electoratul specific Aliantei inclina totusi in favoarea unui punct de vedere diferit de cel al guvernului: magistratii ar trebui sa fie mai degraba subordonati CSM, decit Ministerului Justitiei".
Publicat de : EVZ
Data publicării: 30 Mai 2005 - 07:39
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4535&titlu=Sondajul_lui_Luca_ridica_PSD