UDMR: Minoritatile, «la pachet» cu proprietatea si justitia! [1]

Desi liderul UDMR, Marko Bela, a sustinut, initial, propunerea ministrului culturii si cultelor, deputatul liberal Mona Musca, de a supune Legea minoritatilor nationale unei dezbateri parlamentare, vicepremierul pe probleme de educatie si de integrare europeana si-a reconsiderat, intre timp, pozitia, declarand ca acest act normativ trebuie sa intre "la pachet” cu reforma Justitiei si a proprietatii, pentru care Executivul isi va asuma raspunderea.

Principala noutate a proiectului legislativ o reprezinta Consiliile Autonomiei, institutii alese de cetatenii apartinand etniilor minoritare, care vor avea un rol reprezentantiv si decizional in domeniile educatiei si culturii, a declarat, potrivit A.M.Press, Marko Bela.


Joc duplicitar

Presedintele UDMR a criticat, sambata, la Cluj, opozitia lui Nastase fata de Legea minoritatilor, dat fiind faptul ca, in perioada cand acesta era premier, a avut o atitudine favorabila.

"Imi pare rau ca, in 2005, problema relatiilor interetnice si abordarea acestor probleme depinde de locul cuiva in Parlament. Daca un politician se afla pe bancile Opozitiei, imediat devine potrivnic unor solutii pe care le-ar fi acceptat cand era in Guvern", a subliniat Bela.

El a afirmat ca ex-prim-ministrul Adrian Nastase i-a trimis o scrisoare actualului sef al Executivului, Calin Popescu Tariceanu, in care se pronunta impotriva Legii minoritatilor, "lege care se bazeaza pe aceleasi principii pe care ne-am bazat si atunci cand am colaborat cu PSD, cand UDMR a sustinut PSD in Parlament si cand impreuna am gasit solutii importante".


Examen de toleranta

Pe de alta parte, presedintele Consiliului Reprezentantilor Unionali din UDMR, senatorul Frunda Gyorgy, a declarat, sambata, la seminarul pe tema Legii privind statutul minoritatilor nationale, ca Romania se afla "in fata unui examen international de toleranta”.

Frunda a subliniat ca experienta secolului XX a aratat ca este mai usor sa previi conflictele interetnice decat sa le rezolvi ulterior, transmite Mediafax. "Statele pot cere loialitate de la comunitatile minoritare, cu conditia ca statul sa recunoasca dreptul acestor comunitati”, a spus Frunda, care a remarcat ca discriminarea pozitiva a comunitatilor minoritare, cum exista si in Romania, este o abordare corecta a acestei probleme.
Publicat de : Andreea Dinescu
Data publicării: 30 Mai 2005 - 07:22
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4517&titlu=UDMR__Minoritatile__&_laquo_la_pachet&_raquo__cu_proprietatea_si_justitia_