PUR - ramas la guvernare - vrea posturi in serviciile descentralizate in schimbul prefecturilor [1]

Biroul Permanent al PUR a hotarat, sambata, ca partidul sa ramana la guvernare, dar a refuzat cele cinci posturi de prefecti oferite umanistilor dupa ce restul prefecturilor fusesera atribuite PNL, PD si UDMR.

Totusi, umanistii vor solicita functii in administratia descentralizata, dupa cum a declarat presedintele PUR, Dan Voiculescu. "Am purtat o discutie telefonica cu premierul Tariceanu, iar luni vom avea o prima intalnire pe aceasta tema. Problema care se pune este legata de faptul ca unii dintre specialistii nostri sunt doriti pentru ocuparea unor posturi", a afirmat liderul PUR. Biroul Permanent a adoptat un document intitulat "Apel la stabilitate", in care explica ratiunile pentru care partidul a ramas in guvernul Tariceanu. Apreciind ca, in realizarea coalitiei de guvernare, Alianta PNL-PD si PUR n-au facut un act imoral, ci o intelegere absolut necesara, Partidul Umanist se declara pentru o guvernare stabila si eficienta, care sa permita, in luna aprilie, semnarea Tratatului de aderare la Uniunea Europeana. "Este un eveniment care trebuie sa ne uneasca si care e mai presus de ambitiile politice ale unui partid sau altul. Iata de ce Partidul Umanist considera ca un guvern de esenta democratica si reformista, investit in urma cu doar cateva zile, trebuie lasat sa lucreze in liniste", se spune in textul documentului. In ceea ce priveste prefecturile umanistii declara ca nu le-au mai luat pentru ca nu au fost consultati: "Atata timp cat PNL, PD si UDMR au decis deja de comun acord doar intre cele trei formatiuni impartirea posturilor de prefecti, e bine sa-si duca treaba pana la capat". Dan Voiculescu a afirmat ca refuzul PUR nu va crea nemultumiri in coalitia guvernamentala, deoarece vor avea mai multe posturi de impartit. "Am cunoscut cazuri de suparare pentru ca le iei, dar noi nu vrem sa luam. Le impart intre dansii si lucrurile vor merge foarte bine in continuare". Presedintele umanist a afirmat ca nu a avut nici o intalnire inaintea sedintei de sambata cu Traian Basescu. Referindu-se la declaratiile sefului statului fata de PUR, Dan Voiculescu s-a rezumat doar sa spuna ca presedintele tarii nu are atributii sa critice partidele parlamentare si ca este convins ca opiniile vor fi in consens.
Schimbarea presedintilor Camerelor, doar in situatii exceptionale
Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a declarat ca partidul sau nu-si modifica votul acordat presedintilor celor doua Camere, dar acest lucru ar putea fi luat in considerare doar in cazul in care apar "elemente majore, perturbatorii". "PUR este un partid responsabil, care nu-si poate retrage votul decat in masura in care apar elemente majore, perturbatorii, care ar pune in alta lumina persoanele respective", a afirmat Dan Voiculescu. Aceste elemente majore ar putea fi dovezi ca presedintii Camerelor au facut lucruri grave, care i-ar pune in incompatibilitate cu functiile ocupate sau daca ar constitui o frana in desfasurarea lucrarilor parlamentare, a explicat liderul PUR. "In conditii normale, Partidul Umanist nu-si modifica votul", a precizat Dan Voiculescu. El a sustinut ca este benefic pentru democratie sa existe un echilibru politic in care presedintii Camerelor sa fie de o culoare si guvenul de alta. Alianta D.A. le-a reprosat umanistilor ca au votat pentru candidatii PSD la presedintia Camerelor si acum solicita PUR sa sustina schimbarea lui Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase. Alianta s-a mai aratat nemultumita ca PUR colaboreaza in anumite consilii judetene cu PSD. Dan Voiculescu a declarat ca aceasta nu este "nici prima, nici ultima pozitie politica stranie" de pe esichierul romanesc. Liderul PUR a afirmat ca partidul sau si-a repectat toate angajamentele luate si nu intelege de ce umanistii sunt acum acuzati, din toate partile, de tradare.
Premierul Tariceanu a luat act de decizia PUR
In urma deciziei Biroului Permanent al Partidului Umanist de a nu face nominalizari pentru cele cinci posturi de prefecti, premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat, prin intermediul purtatorului de cuvant al Guvernului, Oana Marinescu, ca a luat act de aceasta decizie a PUR. "Am luat act si de dorinta PUR ca Romania sa semneze Tratatul de aderare la UE in aprilie 2005, pentru ca tara noastra sa devina membru deplin al Uniunii Europene in 2007", a mai aratat sursa citata. Primul-ministru a amintit ca Romania se afla acum pe ultima suta de metri in procesul de integrare. "Vom trece linia de sosire cu succes daca noi, ca tara, ne vom indeplini angajamentele asumate. Pentru aceasta, intreaga clasa politica trebuie sa aiba vointa politica de a privi dincolo de interesele de partid si de a urmari interesul national", a mai spus Tariceanu, prin intermediul purtatorului sau de cuvant, adaugand ca integrarea europeana a Romaniei este obiectivul prioritar al actualului guvern. Ii asigur pe romani ca toti prefectii, indiferent de culoarea lor politica si de nationalitate, vor avea ca mandat indeplinirea acestui obiectiv, a mai spus Tariceanu.
Ion M. IONITA, L. V

Publicat de : e.fogarasi
Data publicării: 10 Ian 2005 - 10:11
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=45&titlu=PUR___ramas_la_guvernare___vrea_posturi_in_serviciile_descentralizate_in_schimbul_prefecturilor