Decizia Curtii Constitutionale privind orele de religie afecteaza elevii si profesorii [1]

taguri: decizie, curtea, constitutionala, ore, religie, elevi, profesori

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca decizia Curtii Constitutionale privind ora de religie in scoli, publicata in MO in data de 23

.01.2015, produce repercusiuni atat asupra elevilor, cat si asupra profesorilor care predau aceasta disciplina. Elevii care nu vor opta pentru frecventarea orei de religie pot ramane nesupravegheati, iar unii profesori isi pierd locul de munca la jumatatea anului scolar.

”Modificarile care au loc in timpul anului scolar dau peste cap sistemul de invatamant. Nu intamplator a fost introdus in Legea educatiei nationale un articol, conform caruia orice modificare intra in vigoare la inceputul anului scolar”, precizeaza presedintele FSLI, Simion Hancescu.

Potrivit articolului 5, alineatul 2, din Legea educatiei nationale, Legea 1/2011, ”orice modificare sau completare a prezentei legi intra in vigoare incepand cu prima zi a anului scolar, respectiv universitar urmator celui in care a fost adoptata prin lege”.

Plecand de la decizia Curtii Constitutionale, conducerea FSLI este de parere ca parlamentarii din cele doua comisii de invatamant din Senat si Camera Deputatilor, impreuna cu reprezentantii Ministerului Educatiei si Cercetarii Stiintifice, trebuie sa gaseasca o solutie la aceasta problema, aplicabila pana la finalul acestui an scolar si una care sa reglementeze statutul orei de religie incepand cu anul scolar 2015-2016. Totodata, este important si ce se va intampla cu elevii care nu opteaza pentru ora de religie, in timp ce colegii lor participa la acest curs si acest lucru trebuie reglementat tot de legiuitor. Pe de alta parte, FSLI se intreaba de ce in anul 2011, cand Legea Educatiei Nationale a fost contestata la Curtea Constitutionala, instanta suprema a considerat ca este constitutionala, iar dupa 4 ani revine asupra deciziei si spune ca este neconstitutionala, in anumite puncte. 


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Feb 2015 - 05:40
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44997&titlu=Decizia_Curtii_Constitutionale_privind_orele_de_religie_afecteaza_elevii_si_profesorii