Sindicatele din Invatamant: Elevii care nu opteaza pentru ora de religie pot ramane nesupravegheati, iar profesorii fara post [1]

"Modificarile care au loc in timpul anului scolar dau peste cap sistemul de invatamant

. Nu intamplator a fost introdus in Legea Educatiei Nationale un articol conform caruia orice modificare intra in vigoare la inceputul anului scolar", spune presedintele FSLI Simion Hancescu, intr-un comunicat, referindu-se la faptul ca decizia Curtii Constitutionale privind ora de religie devine executorie pe 9 martie.

Conducerea FSLI este de parere ca parlamentarii din cele doua comisii de invatamant, din Senat si Camera Deputatilor, impreuna cu reprezentantii Ministerului Educatiei, trebuie sa gaseasca o solutie aplicabila pana la finalul acestui an scolar si una care sa reglementeze statutul orei de religie incepand cu anul scolar 2015 - 2016.

Totodata, legiuitorul ar trebui sa reglementeze ce se intampla cu elevii care nu opteaza pentru ora de religie, in timp ce colegii lor participa la acest curs, mai spune Hancescu, citat in comunicat.

Citeste si: Ministrul Educatiei: Profesorii de religie care si-ar putea pierde orele vor cauta dreptate in justitie Citeste si: Ciuca: Inscrierea la ora de religie, la inceputul ciclului scolar. Renuntarea la optiune, oricand Citeste si: Cimpeanu: Avem 4.200 de profesori de religie titulari, cu contracte pe perioada nedeterminata

In plus, Hancescu se intreaba de ce Curtea Constitutionala spune ca Legea Educatiei e neconstitutionala in aceasta privinta, dupa ce a considerat ca este constitutionala in 2011, cand a fost de asemenea contestata.

Curtea Constitutionala a decis, in 12 noiembrie 2014, ca obligatia de a face cerere pentru ca un elev sa nu participe la ora de religie, prevazuta in Legea educatiei, este neconstitutionala, oficiali ai Curtii precizand ca, urmare a hotararii, o astfel de solicitare va trebui facuta doar de cei care vor sa studieze disciplina.

CC arata, in motivarea deciziei, ca oferta educationala pentru aceasta disciplina este de natura sa afecteze libertatea de constiinta.

Ministrul Educatiei, Sorin Cimpeanu, sustine ca profesorii de religie care si-ar putea pierde orele ca urmare a refuzului parintilor de a-si inscrie copii la aceasta materie ”vor cauta dreptatea in justitie”, iar daca vor avea castig de cauza, MEN va trebui sa le achite salariile ramase neplatite.

Potrivit ministrului, la ora actuala, religia este predata in scoli de aproximativ 6.000 de profesori, dintre care 4.200 sunt titulari.

Ministrul Educatiei spunea, in 13 februarie, ca elevii ar putea face solicitare pentru participarea la ora de religie o singura data pe ciclu de invatamant - primar, gimnazial si liceal, exceptie facand anul scolar 2015-2016, cand isi vor exprima optiunea indiferent de anul de studiu.


Publicat de : ---
Data publicrii: 27 Feb 2015 - 05:40
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44994&titlu=Sindicatele_din_Invatamant__Elevii_care_nu_opteaza_pentru_ora_de_religie_pot_ramane_nesupravegheati__iar_profesorii_fara_post