Alegeri pe lista si multe partide. Comisia pentru Codurile electorale a adoptat mai multe amendamente [1]

taguri: alegeri, lista, coduri, electorale, amendamente

Comisia parlamentara pentru Codurile electorale a avut marti o zi plina si a adoptat mai multe prevederi ce vor schimba modul in care se fac alegerile in Romania

.

Unul din amendamentele votate cu unanimitate a fost revenirea la votul pe liste la alegerile parlamentare. Valeriu Zgonea, presedintele comisiei, a declarat ca PSD i-a dat mandat sa sustina votarea pe lista a parlamentarilor, iar vicepresedintele comisiei, liberalul Mihai Voicu, a afirmat ca partidul sau sustine revenirea la legislatia de pana in 2004, la care sa se aduca eventualele corecturi tehnice necesare. PNL mai sustine si amendamentul prin care se mentine circumscriptia electorala dedicata romanilor care traiesc peste hotare. Aceasta are patru deputati si doi senatori. Amendamentul a fost acceptat si de ceilalti membri ai comisiei.

De asemenea, a fost adoptat, tot cu unanimitate, un amendament conform caruia finantarea campaniilor electorale se va face de la bugetul de stat, iar cheltuielile din campanii vor fi limitate. Presedintele Zgonea a precizat ca PSD sustine transpunerea in legislatia nationala a recomandarilor grupului Greco privind finantarea partidelor politice si a campaniilor electorale. La randul sau, Mihai Voicu a declarat ca PNL propune „limitarea cheltuielilor de campanie electorala, ca suma si categorii de cheltuieli, concomitent cu finantarea de la bugetul de stat”, iar „aceasta finantare sa se faca nediscriminatoriu”.

Voicu a precizat ca PNL a identificat sase categorii de cheltuieli de campanie care ar putea fi finantate si decontate de stat, respectiv cheltuielile legate de media, identitatea vizuala a partidului, materialele pentru informare, campania online, cercetarile sociologice si organizare de evenimente. Liberalii consdiera ca fiscalizarea cheltuielilor de campanie va fi foarte benefica, intrucat decontarile nu se vor putea face fara a avea actele in regula.

Un alt amendament adoptat de comisie, cu zece voturi pentru, patru voturi impotriva si o abtinere, prevede ca un partid sa poata fi infiintat cu doar trei membri. A fost eliminat si criteriul teritorial existent in acest moment in Legea partidelor politice. Atat PSD, cat si PNL au agreat aceste modificari.


Publicat de : ---
Data publicării: 25 Feb 2015 - 05:33
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44932&titlu=Alegeri_pe_lista_si_multe_partide__Comisia_pentru_Codurile_electorale_a_adoptat_mai_multe_amendamente