Statutul parlamentarilor ajunge pe masa liderilor de grup [1]

Comisia speciala pentru elaborarea statutului parlamentarilor a cazut de acord asupra unei forme initiale a proiectului de lege care va reglementa drepturile si obligatiile alesilor.

Urmatorul pas este aprobarea documentului de catre liderii grupurilor parlamentare, care il vor primi la inceputul saptamanii viitoare.

Pana acum, deputatii si senatorii comisiei speciale au strans material didactic, adica legi si proiecte din alte state europene si au facut un studiu comparativ. Totodata, trebuie mentionat ca dezbaterile au pornit de la proiectul de lege propus in legislatura trecuta de catre PSD, proiect care a starnit vii controverse din pricina privilegiilor financiare pe care le propunea pentru alesi.

Fostul partid aflat la guvernare dorea introducerea unei pensii de serviciu reprezentand echivalentul a 80% din valoarea indemnizatiei de parlamentar.

Membrii comisiei s-au sfiit deocamdata sa se pronunte in ceea ce priveste spinosul punct referitor la drepturile banesti. Senatorul liberal Nicolae Vlad Popa sustine ca, in pofida faptului ca proiectul este aproape definitivat, nu s-a ajuns la o concluzie in privinta reglementarilor financiare.


Noul statut al parlamentarilor nu va mai include privilegii pentru alesi.


De altfel, exprimandu-se doar in nume propriu, el a spus ca nu este de acord cu discriminarea pozitiva a parlamentarilor in ceea ce priveste regimul pensionarii. Surse din comisie sustin insa ca s-a ajuns la o intelegere de principiu intre reprezentantii partidelor, membri ai comisiei, astfel incat sa nu mai fie introduse beneficii materiale.
Publicat de : Cristina Faighel
Data publicării: 27 Mai 2005 - 12:03
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4475&titlu=Statutul_parlamentarilor_ajunge_pe_masa_liderilor_de_grup