Videanu se retrage din cursa pentru presedintia PD [1]

Adriean Videanu s-a retras din cursa pentru sefia PD, in aceeasi zi in care Emil Boc a virat spre varful partidului printr-o manevra doctrinara, anuntand ca va propune o motiune populara.

Videanu a fost nemultumit, potrivit unor surse din partid, ca Emil Boc a facut virajul spre centru-dreapta, in conditiile in care pana de curand i se cunoscusera intentiile de a candida la functia suprema in partid ca reprezentant al curentului social-democrat.

In cursa, si tot pe platforma de sorginte populara, se pare ca va intra si Vasile Blaga, candidatul preferat al presedintelui Basescu.

Surse din partid sustin ca toate aceste schimbari s-au petrecut cu consultarea la Cotroceni a presedintelui Traian Basescu. Exact in ziua in care Boc anunta ca intra in cursa pentru a duce PD in familia populara europeana pentru a desprinde definitiv partidul de orice relatie de rudenie cu PSD, Traian Basescu aducea precizari la o intalnire cu studentii.

Basescu a spus ca PD se va indrepta spre doctrina populara si si-a exprimat speranta ca si alte formatiuni vor urma acelasi traseu, o solutie politica, a spus presedintele "de care Romania are nevoie".

"Sunt convins ca PD va aluneca putin catre centru-dreapta, astfel incat sa incerce sa creeze si al doilea rand de roti, cele de pe partea dreapta a masinii, pentru ca aceasta sa poata valorifica la maximum soseaua", a adaugat Traian Basescu.

Seful statului a mai spus, insa, ca aceasta schimbare nu se va produce "peste noapte".


"Nu cred ca poti sa faci capitalism cu fosti comunisti sau cu fosti securisti"


In partid se va mai anunta, in zilele urmatoare, potrivit unor surse din cadrul formatiunii, si candidatura lui Vasile Blaga, cel mai apropiat colaborator al presedintelui Basescu din interiorul partidului. Dupa toate aparentele si in acest caz va fi vorba tot despre o motiune de centru-dreapta, cu radacini in curentul popular.

Astfel, este tot mai plauzibil ca Partidul Democrat va iesi din familia social-democrata pentru a se alatura curentului dominant in Europa.

Miscarile sunt surprizatoare daca luam in calcul faptul ca in urma cu o luna, cand a fost stabilita data convocarii congresului PD, o motiune populara nu indica sorti de izbanda. Mai precis, la acea vreme singurul sustinator al ideii, dar si pretendent la sefia PD era Sorin Frunzaverde.

Pe atunci, Vasile Blaga nu era tentat sa intre in competitie, iar Emil Boc si Adriean Videanu pendulau spre centru si stanga. In doar cateva saptamani, lucrurile s-au schimbat.

Devine tot mai evident ca la congres nu neaparat competitia intre persoane, cat insusirea doctrinei populare este miza intrunirii de la finele lunii iunie. Cum in prima etapa nu se potriveau sansele de care se bucura fiecare dintre potentialii candidati cu platforma doctrinara, lucrurile s-au schimbat. Cu alte cuvinte, putini erau cei din PD care l-ar fi vazut pe Sorin Frunzaverde presedinte al PD.

Oamenii din PD sustin insa ca cele mai multe sanse la congres le are Vasile Blaga. Cel mai important argument nu este doar al bunei si indelungatei colaborari a sa cu Traian Basescu - si pe vremuri de restriste - cat pozitia pe care o are in administratie.

El este membru al Guvernului. Emil Boc si Adriean Videanu sunt primari - unul la Cluj si celalalt la Bucuresti, pozitii care inseamna responsabilitati in administratia locala.
Publicat de : Eliza Olteanu, A.R.
Data publicării: 27 Mai 2005 - 12:02
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4473&titlu=Videanu_se_retrage_din_cursa_pentru_presedintia_PD