Ponta, despre proiectul de Cod Fiscal: Nu e forma finala, Guvernul nu impune nimic [1]

”In primul rand, Codul Fiscal si Codul de Orocedura fiscala care le-am prezentat astazi, in niciun caz nu sunt in forma finala

. Vedeam pe undeva ca impune Guvernul, nu, Guvernul nu impune nimic, este o minciuna. Guvernul a construit aceasta propunere care inca 30 de zile se discuta cu mediul de afaceri, cu societatea civila, cu contribuabilii care platesc taxe si impozite. Dupa aceea Guvernul trimite proiectul la Parlament, se dezbate si in Senat si in Camera Deputatilor, deci este o procedura lunga pana la sfarsitul sesiunii, sfarsitul lunii iune. Dupa aceea, daca se aproba si presedintele promulga, sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2016”, a precizat Ponta.

El a spus ca, daca aceste proiecte vor fi adoptate, va insemna pentru Romania debirocratizare, stabilirea unor reguli clare din punct de vedere fiscal.

”Din punct de vedere politic, pentru mine si coalitie este ultima promisiune de indeplinit pe care am avut-o in programul de guvernare inca neindeplinita. Celelate lucruri, pensii, salarii, salariu minim, de reducerea CAS, scutirea impozitul reinvestit, le-am indeplinit, ramasese reducerea TVA. Putem dupa 4 ani cu crestere economica (...) sa avem de la 1 ianuarie TVA de 20%”, a spus premierul Ponta.

Proiectul noului Cod Fiscal prevede reducerea cotei standard a taxei pe valoarea adaugata, de anul viitor, de la 24% la 20%, iar pentru carne, peste, legume si fructe produse alimentare de baza la 9%.

Cota standard de TVA ar urma sa fie redusa in continuare, la 18%, din ianuarie 2018, conform calendarului redactat de Guvern.

Documentul prevede reducerea cotei standard pentru toate bunurile si serviciile de la 24% la 20% incepand cu 1 ianuarie 2016, reducerea cotei de TVA pentru carne, peste, legume si fructe de la 24% la 9% incepand cu 1 ianuarie 2016 si introducerea taxarii inverse pentru livrarea de cladiri, parti de cladire si terenuri de orice fel, pentru a caror livrare se aplica regimul de taxare, incepand cu 1 ianuarie 2016.

Ulterior, cota standard de TVA ar urma sa fie diminuata de la 20% la 18%, incepand cu 1 ianuarie 2018.

Cota unica de impozitare va fi redusa de la 16% la 14% din ianuarie 2019, conform proiectului noului Cod Fiscal.

Reducerea va diminua incasarile la buget cu 4,8 miliarde lei in 2019, dar va genera si venituri suplimentare de 2,3 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, si ca urmare a crearii de noi locuri de munca, impactul bugetar net fiind 2,5 miliarde lei.

Pentru 2016, incasarile la buget sunt estimate sa scada cu 11,6 miliarde lei, dar cu o crestere la venituri de 6,4 miliarde lei din TVA, contributii sociale, impozit pe salarii, impactul bugetar net pentru anul viitor fiind calculat la 5,2 miliarde lei.

Contributiile de asigurari sociale si de sanatate vor fi impuse la plata tuturor persoanelor fizice care realizeaza venituri, iar din 2017 cota de asigurari sociale (CAS) va scadea atat la angajat, de la 10,5% la 7,5%, cat si la angajator, de la 15,8% la 13,5%, conform proiectului noului Cod Fiscal.

Din 2016, va fi eliminata deducerea contributiei de asigurari de sanatate (CASS) de la calculul impozitului pe venit.

Proiectul prevede introducerea plafonului maxim de 5 salarii medii brute pentru baza lunara de calcul a CAS si CASS de la 1 ianuarie 2016, eliminarea deducerii CASS de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016 si ntroducerea obligatiei de plata a CAS si CASS pentru toate persoanele fizice care realizeaza venituri.


Publicat de : ---
Data publicrii: 19 Feb 2015 - 05:44
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44724&titlu=Ponta__despre_proiectul_de_Cod_Fiscal__Nu_e_forma_finala__Guvernul_nu_impune_nimic