Debaltevo, in mainile rebelilor [1]

Autor: Tudor Borcea

Autoritatile ucrainene au anuntat ca armata abandoneaza orasul strategic Debaltevo in fata separatistilor

. UE a acuzat ?o grava incalcare? a armistitiului.

 

Rebelii prorusi au provocat , ieri, un nou revers al situatiei militare din Estul Ucrainei, fortand armata Kievului sa abandoneze, dupa lupte grele, orasul Debaltevo, punct strategic pentru controlul estului tarii. Occidentul poate sa-i blameze pe separatisti si sa-i acuze ca au torpilat procesul de pace, violand acordul de incetare a focului decretat sambata. Pentru separatisti, sustinuti, potrivit Kievului si Occidentului, de Moscova, un lucru este facut: luand Debaltevo, ei isi intaresc de-o maniera strategica progresele militare care au debutat la inceputul verii trecute, noteaza Le Point. Zona controlata de rebeli este relativ omogena si face jonctiunea intre teritoriile separatiste din Lugansk si Donetk. Se pune insa intrebarea: Rebelii se vor opri aici sau vor avea apetenta si pentru alte zone, mai la vest?

Evacuarea

O noua discutie Hollande-Merkel-Porosenko-Putin va avea loc dupa schimbarea acestui raport de forte. In tinuta militara, abordand un aer grav, Petro Porosenko a anuntat, pe aeroportul din Kiev, abandonul orasului Debaltevo, inainte de a se imbarca pentru un zbor catre zona de conflict pentru a se intalni cu militarii care se retrag din oras. ?In aceasta dimineata, fortele armate ucrainene si Garda Nationala finalizeaza operatiunea de evacuare planificata si organizata a unitatilor noastre militare din Debaltevo?, a declarat, ieri,  presedintele ucrainean, precizand ca 80% din unitati au fost evacuate, fiind asteptate inca doua convoaie. Ordinul de evacuare a fost dat marti. Jurnalisti AFP au declarat ca au vazut zeci de tancuri, vehicule militare, blindate usoare ucrainene venind din Debaltevo spre Artemivsk, oras aflat la 35 km. Vehiculele transportau soldati vizibil epuizati. O mare parte se duceau catre magazine alimentare. Ofensiva rebela asupra Debaltevo a fost lansata marti, a treia zi de la decretarea armistitiului Minsk 2. UE a denuntat, ieri, preluarea orasului, care constituie ?o violare clara a acordului de incetare a focului?, acuzand Rusia ca ii inarmeaza pe separatisti si ii sustine cu trupe, ceea ce, evident, Kremlinul neaga cu vehementa.

Porosenko intreaba iar SUA de arme

Si Germania a condamnat preluarea orasului Debaltevo, ?extrem de nefasta pentru sperantele de pace?. Intr-o prima faza, autoritatile ucrainene au dezmintit ca au abandonat orasul, teatru al violentelor timp de zece zile. In acest context, presedintele Porosenko a reiterat Washingtonului cererea de livrare de arme ?letale defensive?, intr-o convorbire telefonica, marti seara, cu vicepresedintele SUA, Joe Biden. Porosenko ?a cerut SUA sa puna in practica declaratiile precedente cu privire la furnizarea de mijloace suplimentare pentru a intari capacitatile defensive ale Ucrainei?, a indicat serviciul de presa al presedintelui ucrainean. Violarea armistitiului a fost confirmata si de observatorii OSCE, au notat cei doi oficiali in cursul discutiei telefonice.

Primul producator rus de petrol, Rosneft, pe lista sanctiunilor

Canada a introdus noi sanctiuni impotriva Rusiei, vizand 37 de persoane si 17 organizatii ruse si ucrainene ?ca raspuns la recentele actiuni ale separatistilor din Donbass?, se arata pe site-ul oficial al premierului canadian, Stephen Harper, informeaza sputnik. Pe lista sanctiunilor se afla primul producator rus de petrol, grupul Rosneft. Printre persoanele vizate de sanctiuni se afla adjunctul rus al Apararii, Anatoli Antonov, patronul holdingului rus Rostec, Serghei Cermezov si directorul general al agentiei Rossia Segodnia, Dmitri Kisselev si doi deputati ai Dumei de stat.

Nou avertisment american

Vicepresedintele SUA, Joe Biden, a avertizat iar Rusia, condamnand ?ferm? violarea armistitiului de catre ?separatisti ce actioneaza concertat cu forte rusesti?, potrivit AFP. In cursul unei discutii cu presedintele Porosenko, Biden a afirmat ca, daca Moscova continua sa incalce acordurile de la Minsk, ?pretul platit de Rusia va fi si mai mare?. ?Somez Rusia sa-si retraga toate fortele din estul Ucrainei, sa opreasca toata sustinerea acordata separatistilor si sa respecte acordul de la Minsk?, a declarat, ieri, si secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, in cursul unei reuniuni a ministrilor europeni ai Apararii la Riga.

 


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Feb 2015 - 05:44
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44705&titlu=Debaltevo__in_mainile_rebelilor