IJ: Declaratiile Elenei Udrea, ale lui Kelemen Hunor si Adrian Sarbu au afectat independenta sistemului judiciar [1]

taguri: ij, declaratie, elena, udrea, kelemen, hunor, adrian, sarbu, afecteaza, independenta, sistem, judiciar

Inspectia Judiciara (IJ) a constatat ca declaratiile facute de Elena Udrea, Kelemen Hunor si Adrian Sarbu, actionar majoritar al Mediafax Group, au afectat independenta sistemului judiciar

.

Purtatorul de cuvant al IJ, Tamara Manea, a declarat, ca in urma verificarilor efectuate de Inspectia Judiciara s-a concluzionat ca afirmatiile publice facute de Elena Udrea, Kelemen Hunor si Adrian Sarbu au fost de natura sa afecteze independenta sistemului judiciar in ansamblul sau, dar si a judecatorilor si procurorilor care au lucrat in cauzele despre care cei trei au facut vorbire, potrivit Agerpres.

Rapoartele IJ vor fi analize joi in sedinta plenului CSM, care va lua o decizie.

Conducerea CSM a sesizat IJ sa verifice daca declaratiile facute de deputatul Elena Udrea aduc atingere independentei procurorilor DNA si sistemului judiciar.

"Ca urmare a afirmatiilor lansate in ultima perioada in spatiul public de Elena Udrea, membru al Camerei Deputatilor, in cuprinsul carora a facut mai multe referiri la activitati desfasurate la nivelul Directiei Nationale Anticoruptie, conducerea Consiliului Superior al Magistraturii, in temeiul art. 30 alin 1 din Legea nr. 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii verificarilor necesare pentru a stabili daca si in ce masura a fost adusa atingere independentei si impartialitatii procurorilor DNA, precum si daca a fost adusa atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau", preciza sursa citata.

De asemenea, conducerea Consiliului a sesizat Inspectia Judiciara si in cazul declaratiilor liderului UDMR, Kelemen Hunor, despre dosarul ''privatizarilor strategice" in care a fost condamnat si fostul ministru Zsolt Nagy.

"Ca urmare a afirmatiilor domnului Kelemen Hunor, presedintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din Romania, in cuprinsul carora a facut referire la dosarul 'privatizarilor strategice', in care a fost condamnat si fostul ministru Nagy Zsolt, apreciind ca acesta '...a fost nedreptatit si a fost sanctionat ... Trebuie sa fie foarte clar, cazul lui nu este un caz de coruptie. Nu exista nicio dovada impotriva lui, ...', conducerea Consiliului (...) a sesizat Inspectia Judiciara in vederea efectuarii verificarilor necesare pentru a stabili daca si in ce masura a fost adusa atingere independentei si impartialitatii judecatorilor si procurorilor implicati in activitatea de solutionare a dosarului mentionat, precum si daca a fost adusa atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau", arata CSM.

CSM a sesizat IJ in cazul declaratiilor lui Adrian Sarbu la data de 3 februarie.

"Ca urmare a afirmatiilor lansate in spatiul public de Adrian Sarbu, actionar majoritar al Mediafax Group, in cuprinsul carora a facut mai multe referiri la activitatile desfasurate in dosarul 'Mediafax', instrumentat la nivelul Parchetului de pe langa Înalta Curte de Casatie si Justitie, conducerea CSM (...) a sesizat IJ in vederea efectuarii verificarilor necesare pentru a stabili daca si in ce masura a fost adusa atingere independentei si impartialitatii procurorilor PÎCCJ, precum si daca a fost adusa atingere independentei sistemului judiciar in ansamblul sau", preciza CSM.


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Feb 2015 - 05:44
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44691&titlu=IJ__Declaratiile_Elenei_Udrea__ale_lui_Kelemen_Hunor_si_Adrian_Sarbu_au_afectat_independenta_sistemului_judiciar