Rise Project: Hrebenciuc a detinut conturi secrete in filiala bancii HSBC din Elvetia [1]

Fostul lider PSD Viorel Hrebenciuc se numara printre romanii care au avut conturi secrete la banca HSBC, retinut la finele anului trecut in dosarul retrocedarilor ilegale de padure, scriu jurnalistii de la Rise Project

.

Conform sursei citate, Hrebenciuc a avut acces la un profil bancar codificat care reuneste doua conturi. La acelasi profil si, implicit, la cele doua conturi bancare au mai avut acces sotia lui Hrebenciuc, Letitia, fiul lor, Andrei, dar si "un personaj controversat implicat intr-un amplu caz penal, instrumentat de Victor Ponta pe vremea cand era procuror".

Documentele arata ca accesul la cele doua conturi era impartit de familia deputatului Hrebenciuc cu Robert Deutsch, om cheie in afacerea Megapower – o frauda care a avut loc in anii ’90 si in urma careia statul roman a pierdut peste 11 milioane de dolari, relateaza jurnalistii.

"Conturile Hrebenciuc-Deutsch au fost create in septembrie 1996, data la care afacerea Megapower nu se incheiase inca. Exact in acel an, 1996, Ministerul Finantelor a demarat procedura de executare pentru recuperarea banilor publici din aceasta afacere", precizeaza sursa citata.

Profilul secret si cele doua conturi au fost inchise in 2006, la zece ani dupa ce au fost infiintate, documentele bancare aferente profilului indicand faptul ca in 2006 in conturi se aflau aproape 90 de mii de dolari, bani care nu se regaseau in declaratia de avere a lui Viorel Hrebenciuc.

HSBC Private Bank a incurajat o “frauda fiscala gigantica la scara internationala”, care a presupus tranzitarea a 180,6 miliarde de euro prin Geneva, in conturile a 100.000 de clienti si a 20.000 de companii offshore, totul doar in perioada noiembrie 2006-martie 2007, arata o ancheta realizata de Consortiul International pentru Juranlism de Investigatie.

Potrivit informatiilor oferite de jurnalistii de la Le Monde si The Guardian, printre cei care au beneficiat de serviciile ilicite ale HSBC Private Bank se numara regele Mohamed al VI-lea al Marocului, actorul american John Malkovich, motociclistul Valentino Rossi, manechimul Elle McPherson, David Bowie (cetatean elvetian), mostenitoarea imperiului Nina Ricci, zeci de membri ai familiei regale saudite, oligarhul rus Ghenadi Timcenko (apropiat al lui Vladimir Putin si inclus acum pe lista cetatenilor rusi supusi sanctiunilor americane).


Publicat de : ---
Data publicării: 11 Feb 2015 - 05:38
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=44322&titlu=Rise_Project__Hrebenciuc_a_detinut_conturi_secrete_in_filiala_bancii_HSBC_din_Elvetia