Miercuri, 11 Februarie 2015 - 05:38 AM Aleg.RO: Comisia parlamentara de control al SRI acopera activitati desfasurate ilegal?!

Publicat de: ---

Cotidianul

Cu ce se ocupa Serviciul Roman de Informatii? Ce prevede legea si ce face SRI in raport cu atributiile sale consacrate juridic si de la care nu trebuie sa se abata, daca se recunoaste suprematia legii?

Din comunicatul emis la data de 9 februarie 2015 de Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii reiese, fara echivoc faptul ca SRI desfasoara activitati de culegere de informatii in domenii exterioare competentelor legale .

Astfel, din paleta celor cinci prioritati ale activitatii Serviciului, mentionate in comunicatul amintit, doar una singura, “fenomenul terorist”, are baza legala.

Ce se spune in comunicatul emis de Comisia permanenta comuna a Camerei Deputatilor si Senatului pentru exercitarea controlului asupra activitatii Serviciului Roman de Informatii?

“În legatura cu starea de securitate nationala si prespectiva SRI asupra evolutiilor relevante pe dimensiunea interna a acesteia, prezentarea a subliniat faptul ca in anul 2015 vor constitui o prioritate pentru SRI contracararea urmatoarelor amenintari:

- actiunile de influentare a actului decizional la nivelul diverselor institutii ale statului, cu afectarea grava a interesului public;

- disfunctiile economico-sociale grave care afecteaza calitatea vietii fiecaruia dintre noi;

- fenomenul terorist;

- criminalitatea organizata transfrontaliera;

- agresiunile cibernetice, care reprezinta o prezenta din ce in ce mai actuala intr-o societate tot mai informatizata.

De asemenea, evaluarea realizata de SRI a evidentiat impactul la adresa securitatii nationale al starilor conflictuale din proximitatea Romaniei, indeosebi in zona estica (actiunile Federatiei Ruse, criza din Ucraina si implicatiile acesteia in plan regional, situatia din Republica Moldova), precum si din zone cu problematica terorista sau instabilitate accentuata (Siria, Irak), de natura sa potenteze diverse riscuri si amenintari. (...)”

Ce prevede legea?

Legea 51/1991 privind securitatea nationala a Romaniei, republicata 2014. Lege nr. 51/1991, publicata in Monitorul Oficial, Partea I nr. 190 din 18 martie 2014

Art. 3“Constituie amenintari la adresa securitatii nationale a Romaniei urmatoarele:

a) planurile si actiunile care vizeaza suprimarea sau stirbirea suveranitatii, unitatii, independentei sau indivizibilitatii statului roman;b) actiunile care au ca scop, direct sau indirect, provocarea de razboi contra tarii sau de razboi civil, inlesnirea ocupatiei militare straine, aservirea fata de o putere straina ori ajutarea unei puteri sau organizatii straine de a savarsi oricare din aceste fapte;c) tradarea prin ajutarea inamicului;d) actiunile armate sau orice alte actiuni violente care urmaresc slabirea puterii de stat;e) spionajul, transmiterea secretelor de stat unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora, procurarea ori detinerea ilegala de documente sau date secrete de stat, in vederea transmiterii lor unei puteri sau organizatii straine ori agentilor acestora sau in orice alt scop neautorizat de lege, precum si divulgarea secretelor de stat sau neglijenta in pastrarea acestora;f) subminarea, sabotajul sau orice alte actiuni care au ca scop inlaturarea prin forta a institutiilor democratice ale statului ori care aduc atingere grava drepturilor si libertatilor fundamentale ale cetatenilor romani sau pot aduce atingere capacitatii de aparare ori altor asemenea interese ale tarii, precum si actele de distrugere, degradare ori aducere in stare de neintrebuintare a structurilor necesare bunei desfasurari a vietii social-economice sau apararii nationale;g) actiunile prin care se atenteaza la viata, integritatea fizica sau sanatatea persoanelor care indeplinesc functii importante in stat ori a reprezentantilor altor state sau ai organizatiilor internationale, a caror protectie trebuie sa fie asigurata pe timpul sederii in Romania, potrivit legii, tratatelor si conventiilor incheiate, precum si practicii internationale;h) initierea, organizarea, savarsirea sau sprijinirea in orice mod a actiunilor totalitariste sau extremiste de sorginte comunista, fascista, legionara sau de orice alta natura, rasiste, antisemite, revizioniste, separatiste care pot pune in pericol sub orice forma unitatea si integritatea teritoriala a Romaniei, precum si incitarea la fapte ce pot periclita ordinea statului de drept;i) actele teroriste, precum si initierea sau sprijinirea in orice mod a oricaror activitati al caror scop il constituie savarsirea de asemenea fapte;j) atentatele contra unei colectivitati, savarsite prin orice mijloace;

k) sustragerea de armament, munitie, materii explozive sau radioactive, toxice sau biologice din unitatile autorizate sa le detina, contrabanda cu acestea, producerea, detinerea, instrainarea, transportul sau folosirea lor in alte conditii decat cele prevazute de lege, precum si portul de armament sau munitie, fara drept, daca prin acestea se pune in pericol securitatea nationala;l) initierea sau constituirea de organizatii sau grupari ori aderarea sau sprijinirea sub orice forma a acestora, in scopul desfasurarii vreuneia din activitatile enumerate la lit. a)-k), precum si desfasurarea in secret de asemenea activitati de catre organizatii sau grupari constituite potrivit legii.“

În conditiile definirii si enumerarii restrictive a amenintarilor la adresa securitatii nationale, apare indreptatita intrebarea de ce Sericiul Roman de Informatii si-a extins atributiile in domenii pentru care nu are baza legala?

Textul literi “f” arata ca atributiile Serviciului Roman de Informatii in domeniul economic sunt, de asemenea, riguros circumscrise la ”actele de distrugere, degradare ori aducere in stare de neintrebuintare a structurilor necesare bunei desfasurari a vietii social-economice sau apararii nationale“.

Credem ca nu este de prisos sa mai apelam la dictionar pentru a vedea ce este “structura”, pentru a fi lamuriti ce trebuie sa previna Serviciul Roman de Informatii. În interpretarea literala a legii se are in vedere acceptiunea cea mai larga si mai simpla a limbii, deci este vorba despre “organizari” si interactiunile dintre acestea, ceea ce nu poate insemna “infrastructura”, elementele de baza necesare intr-un domeniu de activitate, cum ar fi:

functionarea unei societati umane (legi, retele circulatie si comunicatie...) la constructii (fundamentul, structura de rezistenta) la intreprinderi (management, achizitii, depozit, contabilitate, forta de munca) la transporturi (elementele constitutive ale unei retele feroviare, aeronautice, rutiere etc.) si multe altele.

Trebuie, de asemenea, sa observam ca legea trimite SRI sa previna „actele de distrugere, degradare ori aducere in stare de neintrebuintare a structurilor...”.

Asadar, de unde au fost “scoase” amenintarile: “actiunile de influentare a actului decizional la nivelul diverselor institutii ale statului, cu afectarea grava a interesului public; disfunctiile economico-sociale grave care afecteaza calitatea vietii fiecaruia dintre noi; criminalitatea organizata transfrontaliera; agresiunile cibernetice, care reprezinta o prezenta din ce in ce mai actuala intr-o societate tot mai informatizata”?

Deci, al nostru SRI si comisia parlamentara din subordine (in aceasta chestiune Traian Basescu a spus adevarul) fac legea junglei si nici nu se sfiesc sa recunoasca!

Sesizam oportunitatea unui control de constitutionalitate a activitatii serviciilor, toate cate sunt, fiindca Traian Basescu le-a scos de pe fagasul legii, pe care a amendat-o prin discutabile hotarari ale CSAT. Or fi obligatorii hotararile CSAT, dar numai in ceea ce priveste masurile stabilite pentru inlaturarea amenintarilor prevazute de lege, nu si in stabilirea, pe langa lege, a altor amenintari.

Gravele confuzii conceptuale din domeniul securitatii nationale au deschis calea liberului arbitru, a voluntarismului in aplicarea legii. Iar consecintele…


(226 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Cotidianul
· Alte știri din sursa
Cotidianul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Cotidianul:

Comisia parlamentara de control al SRI acopera activitati desfasurate ilegal?! | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.61455607414246 seconds.