Joi, 05 Februarie 2015 - 05:30 AM Aleg.RO: Toni Grebla A DEMISIONAT de la Curtea Constitutionala: „Nu a facut nimeni nicio presiune DIRECTA”

Publicat de: ---

Gândul --> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Judecatorul Toni Grebla a demisionat de la Curtea Constitutionala, pe fondul acuzatiilor aduse de procurori . La iesirea de la CCR, Toni Grebla a spus ca niciun coleg nu l-a sfatuit sa ia aceasta decizie si ca nimeni nu a facut "nicio presiune directa pentru a demisiona". Intrebat daca s-au facut presiuni indirecte, fostul judecator CCR a spus ca "nu are dovezi pentru a vorbi" despre asa ceva si ca nu va face speculatii.

"Demisia e actul de responsabilitate pe care am vrut eu sa-l fac pentru a nu vulnerabiliza Curtea. Sunt un om responsabil, acuzatiile mi-au creat un prejudiciu de imagine. Nu sunt acuzat de prejudicii insemnate, nu am avut nicio interventie la nicio institutie in favoarea cuiva. Sunt nevinovat, dar fiind responsabil pentru buna functionare a statului roman si a nu pune activitatea Curtii intr-o dificultate si mai mare, am inteles sa iau acest act unilateral", a declarat Grebla.

In opinia sa, au existat presiuni la nivelul institutiei, in contextul ultimelor evenimente politice.

"Presiunile de care se face vorbire si in comunicatele anterioare au fost si au fost resimtite de toti colegii", a spus Grebla.

In plus, el a negat acuzatiile ca ar fi amenintat pe cineva, spunand ca situatia a stat "exact invers". Fostul judecator CCR si-a exprimat dorinta de a avea o ancheta impartiala pentru a-si putea dovedi nevinovatia.

Demisia lui Toni Grebla a fost transmisa si de CCR, printr-un comunicat de presa.

"Astazi, 4 februarie 2015, domnul Toni GREBLA s-a prezentat la sediul Curtii Constitutionale si a comunicat Plenului decizia de a demisiona din functia de judecator al Curtii Constitutionale. Plenul Curtii Constitutionale a luat act de decizia sa, iar Presedintele Curtii Constitutionale a constatat, in temeiul art.67 alin.(1) lit.a) si alin.(2) din Legea nr.47/1992 privind organizarea si functionarea Curtii Constitutionale, incetarea mandatului de judecator al Curtii Constitutionale al domnului Toni GREBLA. Curtea constata ca actul demisiei a survenit pe fondul presiunilor exercitate asupra instantei constitutionale in legatura cu exercitarea atributiilor sale prevazute de Legea fundamentala", a informat Curtea.

In plus, in ciuda demisiei lui Toni Grebla, CCR "subliniaza necesitatea respectarii prezumtiei de nevinovatie, a respectarii tuturor drepturilor si garantiilor procesuale in activitatea de urmarire penala, precum si a respectarii dreptului la imagine a persoanei, ca expresie a principiilor consacrate la art.1 alin.(3) si art.23 alin.(11) din Constitutie".

Procurorii DNA au cerut, marti, aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, judecator la Curtea Constitutionala, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie. Augustin Zegrean, presedintele CCR, a declarat ca situatia lui Grebla la CCR ramane neschimbata, el putand fi suspendat doar cand va fi trimis in judecata. „Nu sunt in situatia lui si sper nici sa nu ajung”, a spus Zegrean.

Dosarul lui Toni Grebla

In referatul trimis de DNA Parlamentului se arata ca Toni Grebla l-ar fi amenintat pe directorul Complexului Energetic Oltenia(CEO), Laurentiu Ciurel. Acesta a relatat ca Toni Grebla facea presiuni in folosul companiei lui Ion Bircina, finul sau. Director CEO sustine ca Toni Grebla l-ar fi amenintat pentru ca nu era de acord cu o compensare de 10 milioane de lei, ceruta de firma lui Bircina.

Concret, Toni Grebla este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite. Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta in 22 ianuarie, cand a fost dus de anchetatori cu mandat la Directia Nationala Anticoruptie. Toni Grebla a intrat in concediu de odihna din 27 ianuarie, dupa ce cazul sau a fost discutat la Curtea Constitutionala.

In acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Ion Bircina, finul lui Toni Grebla si administratorul mai multor firme, deputatul PSD Iulian Iancu, membru in Consilul National al PSD, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.

Potrivit anchetatorilor, in perioada 2010 - 2015, Toni Grebla, aflat in exercitarea functiei de senator (pana la data de 18.12.2013, cand si-a inceput mandatul de judecator la CC) si ulterior judecator la CC, a pretins si primit de la Ion Bircina, cu titlu de foloase necuvenite, urmatoarele: in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita, intretinerea si asigurarea pentru un autoturism marca BMW Serie 5 (inmatriculat succesiv pe mai multe firme controlate Bircina Ion), in echivalent de 56.070 euro; in perioada 2010 - 2015, folosinta gratuita a unui post telefonic, inregistrat pe una din firmele omului de afaceri; in 2.11.2011, suma de 1.200 lei (echivalentul unor obiecte vestimentare); in octombrie 2012, materiale electorale aferente campaniei electorale privind alegerile parlamentare, pentru lipirea a 20.000 de afise.

Citeste si Toni Grebla: „Meditez daca demisionez de la CCR” Citeste si Momentele-cheie din cariera lui Toni Grebla. De la directorul Patromin la judecator CCR, acum anchetat de DNA


(206 afișări)

 

Link-uri înrudite

· Alte știri din sursa
Gândul

· Alte știri de la ---


Azi: Cea mai citită știre din sursa Gândul:

Toni Grebla A DEMISIONAT de la Curtea Constitutionala: „Nu a facut nimeni nicio presiune DIRECTA” | Autentificare/Creare cont | 0 comentarii
Comentariile aparțin autorilor. Nu suntem responsabili pentru conținutul acestora.
Page created in 0.7554190158844 seconds.