Toni Grebla ar putea ajunge dupa gratii [1]

taguri: toni, grebla, aviz, arestare, extindere, urmarire, penala, aviz, ariton, vosganian

Procurorii DNA au cerut, marti, aviz de la Senat pentru arestarea preventiva si trimiterea in judecata a lui Toni Grebla, judecator la Curtea Constitutionala, in dosarul in care este acuzat de fapte de coruptie

. In replica, Grebla a declarat jurnalistilor ca nu se astepta la o astfel de mutare de forta a procurorilor anticoruptie, mizand pe o urmarire penala echitabila si „fara excese”. Din dosarul lui Grebla au iesit la iveala noi detalii picante. Astfel, magistratul l-ar fi amenintat pe Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO) ca „o sa aiba grija sa fie terminat”, dupa ce acesta a refuzat sa acorde o compensare pentru firma finului sau.

Procurorii anticoruptie au extins marti acuzatiile in cazul judecatorului si au justificat solicitarea de avizare a arestarii preventive si pentru ca l-ar fi favorizat pe patronul Ultex, Vasile Nitescu, urmarit penal, caruia i-ar fi promis in octombrie 2014 ca il va anunta daca este vreun „pericol”. „Lovitura” l-a luat pe Grebla pe neasteptate; „nu ma asteptam sa se intample acest lucru. Credeam ca voi avea parte de o urmarire penala echitabila si fara excese. Dar cum suntem intr-o campanie permanenta, trebuie sa existe si pagube colaterale”, a declarat magistratul. Tot marti, in referatul DNA pentru propunerea de arestare au fost mentionate detalii picante din cazul Grebla. Astfel, magistratul l-ar fi amenintat pe Laurentiu Ciurel, director general al Complexului Energetic Oltenia (CEO), intrucat nu era de acord cu o compensare propusa de o firma a lui Ion Barcina, care avea datorii la CEO.

„O sa am grija sa fii terminat!”

Ciurel le-a povestit procurorilor anticoruptie ca, in 2008, Toni Grebla i-a reprosat faptul ca nu este de acord cu compensarea propusa de o firma a lui Ion Bircina, care avea o datorie initiala de 10 milione de lei la CE Oltenia si, ulterior, de aproape 6,3 milioane de lei, se arata in referatul DNA. Compensarea sustinuta de Grebla privea „stingerea creantei cu un teren supraevaluat si aparatura electronica inutila societatii”. „Urmarea refuzului explicit, in anul 2013, Toni Grebla, pe holurile prefecturii Gorj, s-a intalnit cu Laurentiu Ciurel, pe care l-a amenintat in mod direct”, arata procurorii. Astfel, Ciurel a povestit cum, la acea intalnire de la Prefectura Gorj, au fost prezenti toti parlamentarii din judet, intalnirea fiind convocata de directorul CEO, dupa ce Grebla a spus intr-o conferinta de presa ca CEO va intra in insolventa in urmatoarele doua luni. „Foarte nervos, Toni Grebla mi-a spus textual, citez din memorie, „oameni ca tine n-o sa-i uit niciodata si o sa am grija sa fii terminat!”. I-am raspuns: „Aveti intentia sa ma amenintati direct?”, la care Toni Grebla mi-a spus: „Nu este o amenintare, este doar un avertisment!”, a povestit Ciurel anchetatorilor. Grebla este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia. Acuzatiile i-au fost aduse la cunostinta in 22 ianuarie.  În acelasi dosar mai sunt cercetati omul de afaceri Ion Bircina, finul lui Toni Grebla, deputatul PSD Iulian Iancu, Horia Hahaianu, director la Transelectrica, omul de afaceri din Moldova Victor Dolghi si generalul in rezerva Constantin Bartolomeu Savoiu, Mare Maestru al Marii Loji Nationale Romane -1880.

Ariton si Vosganian, aviz pozitiv

Comisia juridica din Senat a stabilit marti, prin vot, sa avizeze favorabil solicitarile de procurorilor de incepere a urmaririi penale in cazul fostilor ministri, Ion Ariton  (pentru Dosarul „Gala Bute”) si Varujan Vosganian (pentru Dosarul InterAgro)  urmand ca plenul Senatului sa aiba decizia finala asupra cererii DNA si DIICOT.


Publicat de : ---
Data publicrii: 04 Feb 2015 - 05:37
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43934&titlu=Toni_Grebla_ar_putea_ajunge_dupa_gratii