Lotul din Gala Bute scapa de arest dintr-o EROARE A DNA: procurorii au dus dosarul la instanta gresita [1]

Foto: Liviu Adascalitei // Mediafax

Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

UPDATE Tribunalul Bucuresti judeca, marti seara, propunerea de arestare preventiva a lui Obreja

Tribunalul Bucuresti judeca, marti seara, de la ora 22

.30, propunerile procurorilor de arestare si arest la domiciliu pentru Rudel Obreja si ceilalti inculpati din dosarul "Gala Bute", dupa ce cauza i-a fost declinata de Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ).

Instanta suprema a declinat cauza Tribunalui Bucuresti.

Surse judiciare au declarat marti pentru Mediafax ca judecatorul ICCJ Maricela Cobzariu, care a primit spre solutionare referatul DNA cu propunerea arestarii in cazul lui Rudel Obreja, a invocat din oficiu exceptia lipsei competentei materiale de judecare in acest caz.

Potrivit surselor citate, magistratul a invocat aceasta exceptie dupa ce a intrebat in sala de judecata daca in acest caz exista vreun aviz de incepere a urmaririi penale a vreunui actual sau fost ministru.

Dupa ce anchetatorii DNA prezenti la sedinta au aratat ca s-au solictat avize in aceasta cauza, dar ca ele nu au fost emise inca, judecatorul le-a raspuns ca intr-un astfel de context competenta nu revine ICCJ, ci unei alte instante, potrivit acelorasi surse.

Directia Nationala Anticoruptie a cerut aviz de la Parlament pentru urmarirea penala a deputatului Elena Udrea si senatorului Ion Ariton, fost ministru al Economiei, in dosarul "Gala Bute", in care sunt suspectati de fapte de coruptie.

Procurorii DNA i-au retinut in dosarul "Gala Bute" pe fostul presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, pe primarul orasului hunedorean Lupeni, Cornel Resmerita, pe fostul consilier al Elenei Udrea Stefan Lungu si pe fostul secretar general in Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului Gheoghe Nastasia. Omul de afaceri Adrian Gardean, care controleaza SC Termogaz Company SA, a fost pus sub control judiciar.

Procurorii au cerut la ICCJ arestarea preventiva a lui Rudel Obreja si Cornel Resmerita si arest la domiciliu pentru Stefan Lungu si Gheorghe Nastasia.

Procurorii DNA au facut, luni, 18 perchezitii in Bucuresti si judetele Ilfov, Prahova, Hunedoara si Gorj, la sediile mai multor firme si la persoane suspectate de fapte de coruptie, in dosarul "Gala Bute".

"Faptele au legatura cu atribuirea si folosirea, presupus ilegale, a fondurilor din patrimoniul Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului in perioada 2010 - 2012", potrivit DNA.

Potrivit procurorilor, Elena Udrea a luat decizia organizarii Galei Bute, in urma unor discutii cu Rudel Obreja si le-a cerut subordonatilor sai de la Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului sa gaseasca solutii de incheiere a contractului privind finantarea evenimentului, urmarind obtinerea unor beneficii electorale, prin asocierea imaginii sale cu cea a lui Lucian Bute.

Fostul ministru al Economiei Ion Ariton este suspectat ca a determinat reprezentantii a zece companii de stat, printre care Hidroelectrica, Nuclearelectrica si Romgaz, sa sponsorizeze ilegal, cu suma totala de peste 1,7 milioane de lei, organizarea Galei Bute de catre firma lui Rudel Oreja.

In dosarul "Gala Bute", prin rechizitoriului din 6 noiembrie 2013, procurorul de caz a dispus trimiterea in judecata a fostului presedinte al Federatiei Romane de Box Rudel Obreja, pentru fapte coruptie, precum si scoaterea de sub urmarire penala sau neinceperea urmaririi penale, dupa caz, fata de reprezentantii Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului, Ministerului Economiei, companiilor nationale si ai Federatiei Romane de Box implicati in savarsirea faptelor din acest dosar.

In decembrie 2013, procurorul sef adjunct al Sectiei de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie din DNA a infirmat acest rechizitoriu, considerand ca este nelegal in privinta solutiei de neurmarire dispuse cu privire la functionarii implicati, dar si a calificarii faptelor retinute in sarcina lui Obreja.

Surse judiciare au afirmat ca la Lupeni au fost facute perchezitii si la casa sefului Biroului de Achizitii Publice din cadrul Primariei, Cristian Condoiu, care ar fi sprijinit atribuirea unui contract catre firma Termogaz din Hateg, contract care, potrivit primelor informatii, se refera la asigurarea energiei electrice in statiunea montana Straja si care dateaza din decembrie 2011.

Termogaz Company din Hateg este societatea care a castigat proiectul de modernizarea a statiunii Straja, printre actionarii acesteia fiind Miron Gardean, fratele lui Adrian Gardean, cu 44 %, si Miron Lupulescu, cu 1%. Sursele mentionate mai spun ca Miron Lupulescu este, de altfel, cel care a semnat o nota de fundamentare prezentata la Primaria Lupeni in baza careia se arata necesitatea achizitionarii de lucrari suplimentare pentru alimentarea cu energie electrica a statiunii.

Citeste si Primarul din Lupeni, Cornel Resmerita, retinut de procurorii DNA in dosarul ”Gala Bute” Citeste si GALA BUTE - FILMUL COMPLET. Cum justifica procurorii acuzarea Elenei Udrea abia dupa patru ani. REFERATUL DNA Citeste si Zece companii de stat au sponsorizat Gala Bute in urma interventiei fostului ministru Ion Ariton
Publicat de : ---
Data publicrii: 04 Feb 2015 - 05:37
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43908&titlu=Lotul_din_Gala_Bute_scapa_de_arest_dintr_o_EROARE_A_DNA__procurorii_au_dus_dosarul_la_instanta_gresita