Parlamentul Romaniei isi reia activitatea. Care sunt prioritatile legislative din aceasta sesiune [1]

Senatorii isi vor relua, luni, activitatea in prima sesiune ordinara a anului in curs, fiind convocati in temeiul prevederilor articolului 66 alineatele (1) si (3) din Constitutia Romaniei, precum si ale articolului 80 din Regulamentul Senatului

. Si deputatii isi reiau activitatea, tot luni, iar ca noutate, in programul acestei sesiuni, urmeaza sa apara "ora prim-ministrului" si "ora ministrului".

Astfel, membrii Biroului Permanent al Camerei Superioare a Parlamentului au fost convocati intr-o sedinta la ora 14:00, pentru a stabili programul senatorilor pentru perioada 3-7 februarie, dar si pentru a aproba ordinea de zi a plenului Senatului, care se va desfasura incepand cu ora 16:00.

La ora 15:00, grupurile parlamentare senatoriale se vor reuni pentru a discuta eventuale modificari in componenta conducerii lor, intrucat Regulamentul Senatului prevede obligativitatea ca, la inceputul fiecarei sesiuni ordinare, grupurile sa isi anunte in plen conducerea, formata dintr-un lider de grup, un numar de doi pana la patru vicelideri, in functie de caz, si un secretar.

De asemenea, liderii grupurilor parlamentare vor prezenta, in prima parte a sedintei plenului de luni, si propunerile nominale pentru noul Birou Permanent al Senatului. Lista candidatilor propusi de catre grupurile parlamentare va fi supusa in intregime votului plenului Senatului, urmand sa fie aprobata cu votul majoritatii senatorilor prezenti la lucrarile plenului.

Biroul Permanent este format din presedintele Senatului, din patru vicepresedinti, patru secretari si patru chestori, cu respectarea ponderii numarului de senatori ai fiecarui grup fata de numarul total de senatori.

In prezent, Biroul Permanent al Senatului este format din presedinte — Calin Popescu Tariceanu (LC), vicepresedintii Marius Obreja (PNL), Ioan Chelaru (PSD), Cristian Dumitrescu (PSD), Vasile Nistor (LC), secretarii Ion Simeon Purec (PSD), Ion Rotaru (PSD), Mario Oprea (PNL), Alexandru Peres (PD-L) si chestorii Cristian Bodea (PNL), Nicolae Moga (PSD), Dan Sova (PSD) si Attila Verestoy (UDMR).

Odata aprobata componenta noului Birou Permanent, acesta va fi convocat intr-o scurta sedinta, programata pentru ora 16:30, urmand ca apoi sa aiba loc cea de-a doua parte sedintei plenului Senatului de luni, in care urmeaza sa fie discutate proiectele si propunerile legislative inscrise pe ordinea de zi.

Din cele 26 de initiative legislative care vor intra in atentia plenului Senatului de luni, amintim

* proiectul de lege pentru completarea OUG nr. 111/2011 privind comunicatiile electronice si proiectul de lege pentru completarea Legii nr. 223/2007 privind Statutul personalului aeronautic civil navigant profesionist din aviatia civila din Romania, ambele trimise Parlamentului spre reexaminare.

* un proiect de lege care vizeaza modificarea si completarea Legii nr. 360/2002 privind Statutul politistului, o initiativa de modificare si completare a OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice,

* initiative referitoare la modificari sau completari ale Codului Muncii si ale Legii nr. 448/2006 privind protectia si promovarea drepturilor persoanelor cu handicap.

In ceea ce priveste prioritatile legislative din aceasta sesiune ordinara, senatorii, alaturi de deputati, isi vor apleca atentia cu precadere:

* asupra pachetului legilor electorale, aflat pe masa de lucru a Comisiei comune a Camerei Deputatilor si Senatului pentru elaborarea propunerilor legislative privind legile electorale, intrucat in urma consultarilor partidelor politice parlamentare cu presedintele Klaus Iohannis s-a convenit ca, pana la finele primei sesiuni parlamentare, sa se contureze "o solutie legislativa" pentru a asigura votul romanilor din diaspora, legislatia privind alegerile locale si parlamentare, legislatia partidelor si cea privind finantarea partidelor si a campaniilor electorale.

* Legea privind aprobarea OUG 55/2014 privind migratia alesilor locali, care va trebui corelata cu decizia de neconstitutionale data de catre judecatorii CCR, insa Senatul este Camera decizionala in acest caz.

* Nu in ultimul rand, si subiectul reducerii TVA la produsele alimentare de baza ar putea reintra in dezbaterea parlamentara, intrucat conservatorii si-au exprimat deja dorinta extinderii reducerii taxei de la produsele de panificatie la produsele alimentare de baza — carne, lapte, etc.

Printre masurile sociale care ar mai putea intra in discutia parlamentarilor, in aceasta sesiune, se numara si propunerea privind cresterea alocatiilor pentru copii.

Si deputatii revin la lucru de luni, ca noutate, in programul acestei sesiuni, urmand sa apara "ora prim-ministrului" si "ora ministrului".

Camera Deputatilor a fost convocata in prima sesiune ordinara a anului 2015 in ziua de luni, ora 14:00, informeaza un comunicat de presa al Camerei. Potrivit sursei citate, in aceeasi zi, Biroul permanent al Camerei Deputatilor se va intruni, incepand cu ora 13:00, pentru a-si desemna noua componenta, respectiv vicepresedintii, secretarii si chestorii acestui for.  Dupa ce isi aleg noua conducere si o voteaza in plenul Camerei, deputatii vor mai avea pe ordinea de zi un raport referitor la deputatul liberal Petre Roman. Pentru sesiunea parlamentara, care incepe luni, deputatii au printre cele mai importante prioritati legislative:

* proiectul legii privind falimentul personal, care este inca in dezbateri la Comisia juridica, si pe cel privind reconversia creditelor, care este in dezbatere in Comisia de buget.

* imbunatatirea cadrului legislativ referitor la etapele preliminare inceperii executarii silite,

* cresterea alocatiilor pentru copii,

* extinderea reducerii TVA la produsele alimentare de baza.  Parlamentarii vor mai avea ca sarcina in aceasta sesiune, printre altele,

* modificarea legilor electorale, a legii privind partidele politice, a legii privind finantarea partidelor politice si modificarea Constitutiei, toate acestea urmand a se realiza de catre Comisia comuna pentru Cod electoral si Comisia comuna pentru modificarea Constitutiei.

 


Publicat de : ---
Data publicrii: 03 Feb 2015 - 04:17
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=43760&titlu=Parlamentul_Romaniei_isi_reia_activitatea__Care_sunt_prioritatile_legislative_din_aceasta_sesiune