Artificiu pentru amanarea schimbarii conducerii TVR si SRR [1]

Conducerea Camerei Deputatilor a hotarat ca amendamentele aduse de deputatul UDMR Kelemen Hunor la Legea de organizare si functionare a Radioului si Televiziunii publice sa fie discutate in procedura de urgenta.

Parlamentarul UDMR a propus aceste amendamente pe fondul disputei intre coalitia guvernamentala si PSD privind concluziile Comisiei parlamentare care a anchetat activitatea celor doua institutii. PSD sustine ca votarea raportului de activitate - in formula sustinuta de reprezentantii coalitiei - nu a fost corecta. PSD a si depus plangere la Parchetul General impotriva presedintelui Comisiei, Raluca Turcan, pe care a acuzat-o de fals in acte. Reprezentantii celorlalte partide, inclusiv cel de opozitie, PPRM, s-au delimitat de demersul PSD, considerand ca sedinta in care a fost votat raportul a fost legala. Raportul propune destituirea sefilor celor doua institutii publice audiovizuale, argumentand ca Dragos Seuleanu si Valentin Nicolau au practicat cenzura in favoarea PSD, precum si ca ambii ar fi responsabili de nereguli financiare.

Kelemen Hunor a adus in discutie o initiativa de modificare a legii. In principiu el sustine ca presedintii celor doua institutii nu pot fi schimbati din functie decat daca de doua ori la rand raportul anual de activitate al institutiilor lor sunt respinse in Parlament.

In cazul in care amendamentele amintite sunt votate in curand, este posibil ca schimbarea lui Seuleanu si a lui Nicolau din functie, pusa deja in dezbatere, sa fie amanata. Raportul de activitate al celor doua institutii pe anul trecut nu s-a discutat inca in plenul Parlamentului.

Acum, legea dupa care functioneaza Radioul si Televiziunea publica prevede ca respingerea unui raport in plenul Parlamentului sa coincida cu schimbarea onducerii celor doua insitutii. Prevederea a fost o singura data folosita, de catre PSD, cand a schimbat, inainte de expirarea mandatului, conducerea Radioului public, adica pe Andrei Dumitriu, numit de PNTCD, cu Dragos Seuleanu, propus de formatiunea condusa de Nastase.
Publicat de : Adelina Radulescu
Data publicării: 24 Mai 2005 - 08:19
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4374&titlu=Artificiu_pentru_amanarea_schimbarii_conducerii_TVR_si_SRR