"Elena Udrea a dobandit si folosit bunuri despre care stia ca provin din infractiuni"

     *  Adriean Videanu, retinut in dosarul Alina Bica
     *  Inainte sa fie adusa la DNA, Elena Udrea scria: "Modul de finantare a partidelor si a campaniilor electorale genereaza coruptie"
       Doua nume grele din politica autohtona au fost aduse ieri la DNA - Elena Udrea si Adriean Videanu

. Daca prima a scapat doar cu masura controlului judiciar, Adriean Videanu a fost retinut aseara, pentru 24 de ore, in dosarul Alinei Bica, acuzatiile fiind de complicitate la abuz in serviciu.
     Elena Udrea este urmarita penal pentru spalare de bani si fals in declaratiile de avere, fiind acuzata ca a dobandit si folosit bunuri despre care stia ca provin din infractiuni, informeaza DNA.
     Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au dispus ieri punerea in miscare a actiunii penale si masura controlului judiciar pe o durata de 60 de zile, fata de Elena Udrea, pentru savarsirea infractiunilor de spalare de bani (in forma dobandirii/utilizarii de bunuri cunoscand ca provin din infractiuni) si fals in declaratii de avere.
     Elena Udrea a fost dusa ieri, cu mandat, la DNA, unde a stat mai mult de patru ore, fiind citata in dosarul Microsoft, in care este urmarit penal si fostul sau sot, omul de afaceri Dorin Cocos.
     La data de 28 octombrie 2014, s-a dispus retinerea pentru 24 de ore, iar ulterior arestarea preventiva a inculpatului Cocos Dorin, pentru infractiunile de trafic de influenta si spalare de bani.
     Procurorii sustin: "In sarcina inculpatului Cocos Dorin s-a retinut ca, in anul 2009, in baza intelegerii prealabile cu inculpatii Gheorghe Stefan si Sandu Gabriel, a pretins de la doua persoane suma de 9.000.000 de euro pentru el, suma de 3.996.360 euro pentru Gheorghe Stefan, suma de 2.700.000 de euro pentru ministrul Gabriel Sandu, toate acestea pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern si respectiv din cadrul ministerelor implicate - MCSI, Ministerul de Finante, in scopul de a asigura firmelor sustinute de un om de afaceri adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009. Inculpatul Cocos Dorin a primit de la omul de afaceri, prin intermediar, suma de 9.000.000 USD".
     Sumele de bani au fost transferate, potrivit DNA, din contul D-CON.NET (liderul asocierii de firme favorizate la adjudecarea contractului), in mod succesiv, in conturile altor firme, ajungand in cele din urma la Cocos Dorin. Procurorii arata ca, la baza platilor, au stat contracte comerciale ce atesta operatiuni comerciale fictive si care au avut rolul de a disimula provenienta si circuitul sumelor de bani.
     DNA mai spune: "Contrar dispozitiilor legale, in declaratiile de avere din anul 2010, nu apar mentiuni cu privire la imprumuturile primite de SC Euro Hotels International Co SRL de la persoana fizica Dorin Cocos, desi Udrea Elena declara incasarea de dividende de la aceasta societate.
     Avand in vedere obligatia legala de a-si declara averea, faptul ca, in perioada 2009 - 2013, Udrea Elena a declarat achizitionarea mai multor bunuri imobile a caror valoare depaseste veniturile obtinute ca ministru, deputat sau din activitatea didactica, se prezuma ca aceasta a utilizat veniturile din alte surse - imprumuturi, dividende, asumandu-si raspunderea pentru provenienta acestora.
     Potrivit art. 29 alin. 1 lit. c din Legea 656/2001, dobandirea sau folosirea de bunuri, cunoscand ca acestea provin din savarsirea de infractiuni, constituie infractiunea de spalare a banilor".
     Din probatoriul administrat pana la acest moment, procurorii spun ca Dorin Cocos a savarsit infractiunea de trafic de influenta, sumele de bani obtinute cu titlu de folos necuvenit din savarsirea acestei infractiuni fiind utilizate in achizitia de imobile si pentru creditarea societatilor. "De asemenea, exista acte (contracte de imprumut, chitante, contracte de vanzare - cumparare imobile) si declaratiile de avere din perioada 2009 - 2014, din care rezulta ca suspecta Udrea Elena Gabriela cunostea provenienta fondurilor utilizate pentru achizitionarea de bunuri comune, avand cunostinta si de intentia inculpatului Cocos Dorin de obtinere a unor chitante false privind restituirea pretinsului imprumut pe care l-ar fi luat de la unul din cei doi mituitori (n.n.Dinu Pescariu)", se mai arata in comunicatul DNA.
     Elena Udrea, a declarat ieri dupa-amiaza, la iesirea de la DNA, unde a stat mai mult de patru ore, ca nu putea sa mentioneze, in declaratia de avere, ceva ce apartinea fostului sot, respectiv lui Dorin Cocos, daca acesta nu ii spunea.
     "Sa fie intrebat domnul Cocos", a adaugat ea, dupa ce a fost intrebata in legatura cu acuzatiile de spalare de bani si fals in declaratii de avere, care ar fi motivele chemarii sale la DNA.
     Udrea le-a mai spus jurnalistilor, la iesirea din sediul central al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), ca nu le-a dat nicio declaratie anchetatorilor, ea dorind ca inainte de asta sa consulte dosarul. Presedintele PMP nu a dorit sa dea alte informatii privind dosarul, pe motiv ca acesta este in lucru.
     Pe de alta parte, intrebata daca a vazut-o in sediul DNA pe fosta sefa a DIICOT Alina Bica, Elena Udrea a raspuns ca nu.
     Potrivit DNA, pe durata controlului judiciar, Elena Udrea trebuie sa respecte mai multe obligatii, una dintre acestea fiind sa se prezinte la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie - Directia Nationala Anticoruptie, Sectia de combatere a infractiunilor conexe infractiunilor de coruptie si la Sectia 2 Politie Bucuresti ori de cate ori este chemata.
     De asemenea, ea trebuie sa informeze de indata DNA si Sectia 2 Politie Bucuresti cu privire la schimbarea locuintei si sa se prezinte la Sectia 2, conform programului de supraveghere intocmit de organul de Politie sau ori de cate ori este chemata.
     Totodata, Udrea nu are voie sa nu plece din Capitala decat cu incuviintarea prealabila a procurorului competent si nici sa se apropie de ceilalti inculpati, alti participanti la comiterea infractiunii, martorii din dosar si sa nu comunice cu acestia direct sau indirect, pe nicio cale.
     In cazul in care va incalca obligatiile, presedintele PMP risca arestul la domiciliu sau cel preventiv.
     Interesant este ca, inainte cu o zi de aduecrea cu mandat la DNA, Elena Udrea scria pe o retea de socializare: "Intr-un moment in care toata clasa politica tace, fiecare politician gandindu-se ca poate trece neobservat, cred ca tot ce se intampla, lucrurile pe care le aflam din marturiile celor implicati in cauze penale ar trebui, dimpotriva, sa provoace ample dezbateri, facute fara ipocrizie si cu scopul de a rezolva intr-adevar o criza a societatii, pe care o vedem devoalata in toata amploarea ei.
     Spun de ani de zile ca modul de finantare a partidelor si a campaniilor electorale genereaza coruptie si ca trebuie schimbata legea. Faptul de a aresta doi, trei politicieni si oameni de afaceri care nimeresc intr-o cauza mai simplu de dovedit de procurori nu rezolva nici pe departe problema.
     Solutia nu este isterizarea unor jurnalisti si analisti pe la televizoare, cei mai multi dintre acestia fiind platiti fix din aceiasi bani, nu critica ipocrita facuta de-a dreptul gretos de politicieni care procedeaza fix la fel, doar ca ei inca nu au fost intrebati de procurori. Solutia reala este recunoasterea realitatii si schimbarea regulilor, cu consensul tuturor. Al partidelor, al presei care este parte a sistemului, dar si al alegatorilor care primesc cu bucurie orice punga in campanie. Acestia trebuie sa stie ca punga nu este platita de politicieni din salariul lor, nici nu ar avea cum, ci, de cele mai multe ori, este din bani negri, facuti cu incalcarea legii". 

     Procurorii mai precizeaza, potrivit Mediafax, ca in perioada 2009-2010, Dorin Cocos a incheiat 16 contracte de imprumut cu SC Euro Hotels International Co SRL, in valoare totala de 544.000 de lei, toate fiind acordate pentru o perioada de 11 luni.
     In acest context, procurorii prezinta si acuzatiile din dosarul Microsoft, aratand ca, in 2009, Dorin Cocos, in baza unei intelegeri cu Gheorghe Stefan si cu Gabriel Sandu, ar fi pretins de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu noua milioane de euro pentru el, 3.996.360 de euro pentru Stefan si 2,7 milioane de euro pentru Sandu. Banii ar fi fost ceruti de Dorin Cocos pentru a-si exercita influenta asupra lui Gabriel Sandu, precum si asupra altor persoane din Guvern si, respectiv, din Ministerul Comunicatiilor si Ministerul de Finante, pentru a asigura firmelor sustinute de Florica adjudecarea contractului de licentiere Microsoft din anul 2009. Cocos ar fi primit de la Florica, prin intermediul lui Pescariu, suma de noua milioane de dolari.
     "Sumele de bani au fost transferate din contul D-CON.NET in contul Barringwood Investment Ltd, de unde suma de 3.996.360 euro a fost transferata in contul DD Land Oil Corporate LTD, suma de 2.700.000 euro in contul firmei Essim Partners C, iar suma de 9.000.000 de euro a fost remisa lui Dorin Cocos. Disimularea banilor s-a facut prin contracte fictive", se mai arata in documentele citate.
     Anchetatorii sustin si ca din verificarea extraselor de cont rezulta ca, in mai 2012, Dinu Pescariu a efectuat o plata in suma de 2,5 milioane de euro catre Gheorghe Stelian, persoana implicata in proiecte imobiliare impreuna cu Dorin Cocos.
     "In cursul anului 2010, o persoana din anturajul lui Gheorghe Stelian a preluat creanta aferenta creditului de 3,26 milioane de euro contractat de Udrea Elena Gabriel la BRD-Group Societe Generale SA", au mai scris procurorii in documentele citate.
     Dorin Cocos este arestat preventiv in dosarul Microsoft, alaturi de primarul suspendat al municipiului Piatra Neamt, Gheorghe Stefan. In arest preventiv au fost, pana in 25 ianuarie, si fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu si omul de afaceri Dumitru Nicolae, acestia fiind in prezent in arest la domiciliu.
     In dosarul Microsoft mai sunt vizati alti opt fosti ministri: senatorii Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, deputatul Valerian Vreme, europarlamentarul Dan Nica, Daniel Funeriu, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu si Adriana Țicau.

   
Publicat de : ---
Data publicării: 30 Ian 2015 - 05:51
 

Link știre