Senatorul cu airbag [1]

Îl vezi coborând greoi, mai întâi cu piciorul drept, care face pârghie, apoi, printr-o rotație abilă a feselor, și cu piciorul stâng. Portiera mașinii, apăsată cu antebrațul stâng, geme din balamale, iar amortizoarele se eliberează, tânguit.

El e parlamentarul român, într-o secvență banală de viață din care, musai, face parte Autoturismul de serviciu. Acesta din urmă a devenit un soi de instituție, la fel ca și Secretariatul general al Senatului sau Biroul Permanent. Autoturismul de serviciu e permanent în teritoriu, acolo unde parlamentarii își petrec 3 zile și jumătate pe săptămână, și în Capitală, deopotrivă, pentru restul de 3 zile juma’. De la bordul său, senatorul sau deputatul își conduce circumscripția, afacerile, familia. Prin telefonul mobil, de pe locul din dreapta (față sau spate, de la caz la caz, după cât de strânsă e relația cu șoferul sau în funcție de nivelul de ifose al alesului), parlamentarul motorizat transmite indicații colegilor de partid, secretarei, nevestei sau amantei. Același telefon mobil poate fi folosit, de la birou, din restaurant sau din camera de hotel, pe post de telecomandă, pentru a teleghida Autoturismul de serviciu spre destinații secrete, „cu treabă pentru domnul senator”. Autoturismul de serviciu al unui parlamentar face într-un an mai mulți kilometri decât un taximetru în regim de exterminare. Consumă carburant cât o centrală termică de cartier. Schimbă pneurile mai des decât Schumacher pe circuitul de la Imola. Autoturismul de serviciu e la fel de costisitor ca și beneficiarul lui, cu tot cu diurnă, indemnizație și cazare.

Nu e sesiune parlamentară în care să nu apară, pe agenda Senatului sau a Camerei, un subiect automobilistic. Ba achiziționarea de noi mașini, ba completarea parcului auto cu gipane pentru iarnă, ba majorarea cotei de carburant, ori comercializarea vehiculelor scoase din inventar. De fiecare dată iese un scandal, de fiecare dată se consumă ore în șir pentru a dezbate sau pentru a ascunde ori dezminți informațiile despre Autoturismele de serviciu. Și asta pentru că ele sunt principalul instrument de lucru al parlamentarului, mai importante decât cartela de vot sau căsuța poștală pentru proiecte de legi.
Atât de mare e grija aleșilor pentru cele patru roți care-i poartă în lungul și-n latul țării, încât ieri s-a atins punctul culminant al mânăriilor automobilistice: iliescianul de serviciu Șerban Nicolae s-a apucat să înfunde cutiuțele parlamentare cu pliante de promovare a Daciei Logan, defăimând în același timp Daewoo Cielo. Curat trafic de influență, pentru care senatorul, fost consilier cu treburi juridice pe la Cotroceni, își poate da singur încadrarea din Codul Penal. Iar în fața acesteia, nici airbagul, solicitat în scris pe foile împrăștiate în Senat, nu îl poate salva.
Publicat de : Adrian URSU
Data publicării: 19 Mai 2005 - 08:17
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4239&titlu=Senatorul_cu_airbag