Senatorul iliescian Șerban Nicolae – trafic de influență în Parlament împotriva Daewoo Automobile [1]

Scandal fără precedent în Senat: pesedistul Șerban Nicolae (fostul consilier al lui Ion Iliescu) a fost acuzat că acționează ca agent comercial pentru Dacia Logan, după ce a distribuit la căsuțele colegilor săi pliante în care automobilul era prezentat ca fiind mult superior autoturismului Daewoo Cielo.

Miza este una mare, fiindcă senatorii trebuie să opteze pentru unul dintre cele două autoturisme cu care vor fi dotate birourile parlamentare din teritoriu. Nicolae, care este și chestor al Senatului, susține că a avut o discuție cu directorul comercial al Renault, care l-a informat că mașinile Dacia Logan sunt mai ieftine decât cele ale Daewoo. Din grija pentru banul public – susține Șerban Nicolae – el a introdus, luni, în căsuțele senatorilor, un pliant în care își informează colegii că Dacia Logan este și mai ieftină și mai bine utilată decât Cielo Daewoo. Demersul senatorului PSD nu s-a oprit aici. El a adresat, ieri, o scrisoare Biroului Permanent al acestei Camere, în care spune că nu mai vrea, pentru biroul său parlamentar, mașină Cielo, ci Logan, pe motiv că este mai ieftină cu 500-800 de euro, are cheltuieli de întreținere mai reduse și, în plus, este dotată cu ABS, sistem de protecție cu air-bag, computer de bord și control al consumului de carburant. În plus, senatorul face referire și la „viitorul constructorului Daewoo în România”. Adică, în cazul în care fabrica de la Craiova se va închide, costurile vor crește foarte mult și senatorii vor aloca mai mulți bani de la buget pentru întreținerea mașinilor.

Secretarul Senatului, Paula Ivănescu (PD), l-a acuzat pe Nicolae că are interese să promoveze achiziționarea de Dacii Logan, dar pesedistul s-a declarat jignit și a susținut că nu are nici un motiv personal, în afară de grija pentru banul public.

Secretarul general al Senatului, Dan Vasiliu, crede însă că Șerban Nicolae nu a procedat corect și promite că va sesiza Comisia juridică și de disciplină.

Motivul este că pliantul distribuit senatorilor de către Nicolae nu era o prezentare atractivă a Daciei Logan, ci o comparație între mașinile Renault și cele Daewoo, în detrimentul ultimelor. În materialul semnat de către consilierul comercial Bogdan Carp, de la Direcția Comercială Dacia, senatorii sunt informați că modelul Daewoo Cielo Executive nu are 10 echipamente pe care le deține Dacia Logan Ambition, deși ambele tipuri de mașini au „aproximativ același preț”. Astfel, Dacia Logan are în plus air-bag pentru șofer și pentru pasager, ABS Bosch, radio CD, oglinzi electrice și degivrate, mai mult cu 10 cai putere, computer de bord, jante din aluminiu, roți de 15 inci și scaun cu reglare lombară pentru șofer. La final, scris mic, reprezentantul Renault precizează că aceste informații sunt date „sub rezerva solicitării confirmării lor de către producătorul Daewoo”. Secretarul general al Senatului spune că va sesiza și Oficiul Concurenței, pentru că pliantul este, de fapt, concurență neloială.

Președintele Senatului, Nicolae Văcăroiu, nu crede că Șerban Nicolae a încălcat vreo lege sau că a făcut ceva grav. Văcăroiu spune că, oricum, senatorii au optat în proporții egale între cele două tipuri de mașini, care urmează să fie achiziționate în curând.
Publicat de : ---
Data publicării: 19 Mai 2005 - 08:15
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4237&titlu=Senatorul_iliescian_Serban_Nicolae_&_#8211__trafic_de_influenta_in_Parlament_impotriva_Daewoo_Automobile