Pesedistii speriati cu ilicitul [1]

Pesedistii vor fi cautati la avere de o comisie interna * Ion Iliescu va fi chemat sa-i arate cu degetul pe cei care s-au imbogatit pe cai obscure * Acuzatia referitoare la vicierea votului la Congresul PSD va fi, de asemenea, analizata

Comisia de Integritate morala a PSD se va autosesiza in legatura cu afirmatiile lui Ion Iliescu la Consiliul National al PSD, conform carora in conducerea partidului se afla lideri care "privesc de sus, de la inaltimea averilor facute pe cai obscure". "Ne autosesizam si ii luam pe toti la rand, in primul rand dupa declaratiile de avere. (...) . In primul rand, ne autoverificam noi. Apoi, vom incepe cu comisiile din teritoriu. Nu exista primar sau consilier judetean care sa nu treaca prin filtru. (...) Inainte de toate, ne intereseaza daca s-au incalcat legile" a declarat, marti, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ploiesti, Antonie Iorgovan, prim-vicepresedinte al Comisiei de Integritate Morala din PSD, citat de Mediafax. Iorgovan a precizat ca nu exclude posibilitatea ca Ion Iliescu sa fie chemat in fata Comisiei de Integritate Morala, cerand, totodata, ca "toti cei din partid care detin informatii, si nu numai, sa vina la comisie".


In proiect
Seful Comisiei de Integritate morala a PSD, senatorul Cristian Diaconescu, a precizat ieri pentru radio BBC, preluat de Rador, ca abia de saptamana viitoare Comisia ar urma sa functioneze statutar. "In acest moment, as vrea sa va spun ca este prematur sa spunem unde si cum vor actiona, atat timp cat nu au fost finalizate regulile de functionare. Nu exclud posibilitatea si unor verificari, atat in legatura cu declaratiile facute privind averile sau conflictul de interese, cat si in legatura cu alte chestiuni care, pana la urma, ar ridica un semn de indoiala in legatura cu modul in care respectivii membri de partid isi respecta standardele si obligatiile legale. Dar o decizie in acest sens este o decizie colectiva si, daca va fi luata, va fi luata de membrii Biroului, in conditiile in care vor fi analizate toate aceste sesizari. Afirmatiile facute, repet, sunt premature, deoarece deocamdata nu avem un regulament de functionare si niste standarde in acest sens, dar, repet, nu exclud si aceasta varianta". Intrebat daca se afla pe agenda de prioritati a Comisiei acuzatia punctuala facuta de Ion Iliescu referitoare la vicierea votului la Congresul PSD pentru alegerea noului presedinte, Diaconescu a confirmat. "Deci, da. Este o sesizare facuta si, ma rog, o chestiune care s-a cerut a fi clarificata chiar in plenul Consiliului National si, evident, ca va fi avuta in vedere", a mai spus presedintele Comisiei de Integritate morala a PSD.


Avertismentul
Senatorul Ion Iliescu i-a acuzat, vineri, la Consiliul National, pe actualii lideri ai PSD ca au facut averi pe cai obscure si ca ii dispretuiesc pe simplii membri de partid, el apreciind ca nu au autoritatea morala necesara refacerii credibilitatii formatiunii social-democrate. Iliescu a mai reclamat manevrele de culise si manipularea voturilor la Congresul PSD, considerand ca astfel "s-a viciat grav climatul dezbaterii subiectelor esentiale pentru viitorul partidului, s-au incalcat principii elementare ale democratiei de partid". "Cred ca revine Comisiei de Integritate obligatia de a efectua o ancheta minutioasa atat in privinta tranzactiilor si aranjamentelor care au viciat rezultatele votului, cat si a protagonistilor lor si de a lua masurile statutare care se impun, pentru a garanta ca asemenea lucruri nu se vor mai repeta in viitor", a mai aratat Iliescu.
Publicat de : Anca HRIBAN
Data publicării: 19 Mai 2005 - 07:52
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4218&titlu=Pesedistii_speriati_cu_ilicitul