Legea declarațiilor de avere a pornit spre Cotroceni [1]

Declarațiile de avere au primit, în sfârșit, votul final al deputaților, urmând a ajunge, conform procedurilor constituționale, la Președinția României pentru promulgare.

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a venit, în mod excepțional, să voteze alături de parlamentari proiectul, în speranța că va da un imbold și celor nehotărâți. Legea a trecut cu unanimitatea participanților la vot.

După ce, săptămâna trecută, plenul Camerei a adoptat pe articole proiectul de aprobare a ordonanței Guvernului privind modificarea formularelor pentru declarațiile de avere și pentru cele de interese, ieri, documentul a primit votul final. Pentru a da greutate momentului, premierul Călin Popescu Tăriceanu a ținut să-și facă apariția la ședință, aducându-i cu el și pe câțiva dintre membrii Cabinetului. „Am ținut să particip personal și consider că este un gest echivalent cu angajamentul Coaliției și al Guvernului de a face reformă”, a declarat Tăriceanu.

De la bun început, liberalii au anunțat că propun ca votul să se facă prin apel nominal. Dar, din nou, peperemiștii s-au simțit datori să iasă în evidență și să mai „coloreze” atmosfera. Ei au respins varianta PNL, venind, la schimb, cu una proprie, aceea ca declarațiile să fie adoptate prin… „ridicare în picioare”. Liderul acestora, Lucian Bolcaș, a precizat că PPRM nu susține procedura de vot nominal deoarece partidul se abține de la adoptarea unei legi pe care o consideră „neconstituțională”. Cum PSD a respectat promisiunea, făcută la începutul săptămânii, de a vota în favoarea textului propus de Guvern, a rămas în picioare propunerea liberală. Purtătorul de cuvânt al pesediștilor de la Camera Deputaților, Cristian Dumitrescu, a ținut totuși să vină la tribună și să „recite” propozițiile învățate, cel mai probabil, la ordinul șefilor de partid: „Toți deputații noștri au înregistrat declarațiile de avere. Noi vom vota în favoarea ordonanței, dar trebuie spus că aceasta reprezintă modificarea unei anexe a Legii 161, adoptată de Guvernul Năstase”. Pesediștii și-au schimbat poziția la 180 de grade, după ce, săptămâna trecută, la votul pe articole, s-au pronunțat împotriva proiectului. Ei l-au trimis, atunci, pe Victor Ponta să întrerupă lucrările plenului, pe motiv că se depășise timpul acordat ședinței de plen.

Așadar, după câteva luări de cuvânt, deputații, coordonați de la prezidiu de președintele Camerei, Adrian Năstase, au început votul prin apel nominal. Deși nu au părăsit sala, peperemiștii au fost considerați ca neparticipanți, nefiind luate în seamă abținerile lor. Faptul l-a derutat până și pe secretarul de ședință care făcea apelul, Petre Popeangă, membru PPRM. „Dacă nu se exprimă, se consideră că nu participă”, i-a explicat Năstase. „Și pun absent?”, a insistat, nedumerit, Popeangă.

La final, președintele Camerei a anunțat că textul a fost adoptat cu „unanimitatea celor care au participat”. S-au înregistrat 246 de voturi „pentru” și nici unul „contra”, Năstase precizând că anunță rezultatul numărătorii sub rezerva unei verificări ulterioare. Datorită votului uninominal, parlamentarii ostili noilor formulare de declarare a averilor nu au mai avut loc de întors. Dacă, strigați pe nume, ar fi votat împotrivă, atitudinea lor ar fi avut un impact negativ în rândurile electoratului propriu.

Deși nu a expirat termenul de publicare a declarațiilor de avere, până în prezent toate instituțiile și-au afișat pe site formularele completate, cerute de lege. Ultimii a căror avere amănunțită a putut fi „cercetată” au fost deputații, declarațiile acestora fiind publicate de abia în urmă cu două zile.


Controlul se va face prin Agenția pentru Integritate

Pentru că, până în prezent, controlul declarațiilor de avere a fost inexistent. Guvernul se pregătește însă, să înființeze, printr-un alt proiect de lege, o instituție specială în acest scop. Ministrul Justiției, Monica Macovei, a anunțat, recent, că aceasta se va numi Agenția pentru Integritate. În prezent, singurele care pot controla cât de cât veridicitatea declarațiilor sunt departamentele din cadrul Înaltei Curți de Casație și Justiție și cele de pe lângă Curțile de Apel. Până la intrarea în vigoare a ordonanței, demnitarii erau obligați să-și declare averile în conformitate cu Legea 161 din pachetul anticorupție, adoptat pe vremea guvernării PSD. Ei nu erau însă nevoiți să completeze formularele respective și cu bunurile familiei sau obiectele de valoare deținute, așa cum se specifică în noile prevederi.

Pentru verificarea veridicității declarațiilor de avere, PPRM susține că a pregătit propriul proiect de lege. Potrivit acestuia, se instituie „Comisii de verificare a declarațiilor de avere” pe lângă tribunalele județene și Tribunalul Municipiului București, formate din magistrați cu experiență în practica judiciară, ce vor fi numiți prin decret prezidențial. Astfel, dacă se constată că diferența dintre averea declarată și cea reală este de peste 200 de milioane de lei, persoana în cauză este obligată la plata unui impozit de 99 la sută pentru partea care excede valoarea declarată a averii.
Publicat de : Raluca DUMITRIU
Data publicării: 18 Mai 2005 - 07:56
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4205&titlu=Legea_declaratiilor_de_avere_a_pornit_spre_Cotroceni