Deputatul UDMR anchetat alaturi de Alina Bica, condamnat cu suspendare [1]

Deputatul UDMR Marko Attila Gabor a fost condamnat definitiv, miercuri, la trei ani de inchisoare cu suspendare in procesul in care este judecat pentru abuz in serviciu intr-un dosar privind restituirea unor imobile

.

Initial acesta a fost condamnat la aceeasi pedeapsa, dar cu executare.

Magistratii Curtii de Apel Ploiesti s-au pronuntat in acest dosar miercuri, dispunand reducerea pedepsei in cazul deputatului UDMR, trimis in judecata pentru abuz in serviciu, fapta comisa in perioada in care actualul parlamentar detinea functia de secretar de stat la Departamentul pentru Relatii Interetnice si pentru care a fost condamnat in iunie 2012.

Astfel, Curtea de Apel Ploiesti a dispus suspendarea pedepsei de trei ani de inchisoare cu executare la care Judecatoria Buzau, ca instanta de fond, il condamnase pe actualul parlamentar.

Decizia pronuntata miercuri de Curtea de Apel Ploiesti este definitiva.

Marko Attila-Gabor a fost condamnat, in 28 iunie 2012, la trei ani de inchisoare cu executare de catre Judecatoria Buzau, care l-a gasit vinovat de abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, reaminteste agentia Mediafax.

În acelasi dosar au fost condamnati Marosan Tamas, reprezentant al Eparhiei Reformate din Ardeal si Silviu Clim, fost consilier juridic in cadrul Ministerului Justitiei, acuzati de abuz in serviciu contra intereselor publice, cu consecinte deosebit de grave. Marosan Tamas a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu executare, in timp ce Silviu Clim a fost condamnat la trei ani de inchisoare cu suspendare.

Procurorii au stabilit ca in anul 2002 cei trei au facut parte din comisia speciala de restituire a unor bunuri imobile care au fost ale comunitatilor cetatenilor apartinand minoritatilor nationale din Romania, infiintata in baza OUG 83/1999. Cei trei acuzati au intocmit, in 14 mai 2002, o nota de constatare in care au aratat, contrar realitatii, ca un imobil situat in municipiul Sfantu Gheorghe, judetul Covasna, a fost proprietatea Bisericii Reformate din Sfantu Gheorghe si l-au restituit Eparhiei Reformate din Ardeal. Imobilul in discutie a avut destinatia de scoala din momentul edificarii constructiei si includea doua institutii de invatamant: Liceul Teoretic "Szekely Miko" Sfantu Gheorghe si Liceul Teologic Reformat.

De asemenea, in cursul lunii aprilie 2002, Ministerul Administratiei Publice stabilise ca imobilul respectiv nu putea fi retrocedat in baza OUG 83/1999. În principal, retrocedarea s-a facut in baza unui extras de carte funciara nevalabil, emis in 1990, cat si a Cartii Funciare care nu avea traducere autorizata in limba romana, documente care fusesera depuse in fotocopie de Eparhia Reformata din Ardeal.

Prin aceste fapte, acuzatii ar fi prejudiciat statul roman cu aproximativ 1.300.000 de euro, reprezentand valoarea imobilului. Conform sentintei pronuntate de Judecatoria Buzau si publicate pe portalul instantelor de judecata, ”partea vatamata Municipiul Sfantul Gheorghe nu s-a constituit parte civila, prejudiciul nefiind acoperit”.

Totodata, saptamana trecuta procurorii DNA au cerut aviz de la Camera Deputatilor pentru arestarea deputatului UDMR Marko Attlia, acuzat de abuz in serviciu in acelasi dosar cu sefa DIICOT Alina Bica, dupa ce a facut parte dintr-o comisie a ANRP care a acordat ilegal o despagubire in 2011.

Potrivit DNA, in acest dosar Attila-Gabor Marko este suspectat ca, impreuna cu ceilalti membrii ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor, a aprobat, in mod abuziv, raportul de evaluare intocmit de expertul evaluator Emil Nutiu, prin care a fost stabilita valoarea de 377.282.300 lei pentru un teren de 13 hectare, prin supraevaluarea acestuia. Acest lucru adus statului un prejudiciu de 263.327.559 de lei, echivalentul a 62.548.113 euro.


Publicat de : ---
Data publicării: 27 Noi 2014 - 06:03
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41968&titlu=Deputatul_UDMR_anchetat_alaturi_de_Alina_Bica__condamnat_cu_suspendare