Laude cu sirop peste votul aderării [1]

Urmează votul - mai pretențios - în parlamentele celor 25 de țări membre ale UE, spectrul activării clauzei de salvgardare și emoția privind Raportul de țară din octombrie anul curent

Premierul Călin Popescu Tăriceanu a fost prezent, ieri, în plenul Parlamentului, cu ocazia ratificării Tratatului de Aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană, și a arătat importanța și semnificația procesului de integrare europeană.
Să punem capăt domniei lui "merge și așa"!
Premierul a amintit că nu consideră necesar organizarea unui referendum pe această temă - dat fiind sprijinul majoritar al societății pentru aderare - și a insistat asupra procesului de reformă, în special în ceea ce privește independența justiției și combaterea corupției, arătând că statul de drept nu va funcționa niciodată în România în cazul în care justiția nu va fi reformată "din temelii".
"Dacă lăsăm România prinsă în plasa corupției și a grupurilor de interese, atunci libertatea noastră se va limita la a cânta vreo melodie la modă, la a ne uita la filme străine și la a avea acces la bunuri de import. Dar alții ne vor decide soarta. Cred că bătălia împotriva corupției este cea mai dificilă bătălie pe care o avem de dus. Iar dacă nu o câștigăm acum, nu avem nici o șansă să câștigăm războiul pentru libertate și pentru Europa. Din păcate, structurile corupte tind să blocheze reformele europene, pentru că acestea le amenință interesele și puterea", a spus Tăriceanu.
În opinia premierului, procesul de aderare a României trebuie să se bazeze pe principiile libertății de expresie și solidarității, dincolo de orice dispute politice, animozități, interese de grup sau politice.
"Eu și Guvernul pe care îl conduc suntem deschiși la consultare și la cooperare cu toate forțele politice pentru a aplica reformele integrării. Totuși, vreau să subliniez că nu vom ceda nici unei presiuni și nu vom accepta nici un fel de întârziere de la calendarul european", a spus Tăriceanu, în plenul Parlamentului.
El a susținut, în acest context, și necesitatea recâștigării demnității României, prin renunțarea la compromisuri și preluarea valorilor europene.
"Cred că a venit momentul să ne recâștigăm demnitatea în propriii noștri ochi. Prea des ne plângem cu formule precum "ca la noi la nimenea", "la noi orice e posibil", "așa ceva - adică un lucru bun - nu este posibil în România". Pasul următor este că ne resemnăm că "merge și așa" sau că încercăm să-i mințim pe ceilalți că vom face ceva ce nu vom face niciodată. Cred că a venit momentul să punem capăt domniei lui "merge și așa". Prin votul asupra Tratatului trebuie să spunem că nu mai merge ca până acum (...) Revoluția europeană nu se poate face stând în fotoliu la televizor sau limitându-ne la vorbe", a spus Tăriceanu, în finalul intervenției în plenul legislativului.
Proiectul european de societate ține loc unuia românesc
Președintele Camerei Deputaților Adrian Năstase a declarat, marți, la începutul ședinței de ratificare a Tratatului de aderare a României la UE, că Parlamentul finalizează, prin votul său, un traseu de democratizare și modernizare, al cărui punct final îl reprezintă reunificarea cu Europa.
"Astăzi România devine parte nu numai la un proiect de modernizare rapidă, la un proiect de solidaritate europeană în epoca globalizării", a spus Năstase, menționând că ratificarea Tratatului reprezintă "ancorarea definitivă" în comunitatea de valori și de principii europene ale secolului XXI.
Președintele PSD, senatorul Mircea Geoană, a anunțat în cadrul dezbaterilor, că grupurile parlamentare ale acestei formațiuni politice vor vota "cu entuziasm" proiectul de lege de ratificare a Tratatului.
Geoană a reiterat ideea organizării unui referendum privind integrarea europeană, susținând că Puterea nu trebuie să vadă în orice propunere a Opoziției o posibilă capcană.
"Azi nu ratificăm doar un tratat de aderare, astăzi facem istorie", a spus liderul PSD, care a afirmat că integrarea în UE reprezintă un "țel național vital".
"Proiectul european ține loc unui proiect de societate românesc", a opinat Geoană. El a mai spus că, timp de 15 ani, clasa politică românească nu a reușit să producă un proiect de societate. "Am folosit și vom folosi proiectul integrării europene ca un vehicul și pretext pentru modernizarea României", a adăugat el.
Pe de altă parte, fostul ministru de Externe a atenționat că România trebuie să fie atentă la obstacolele care există pe drumul către integrarea efectivă în Europa, despre care a apreciat că este "mult mai nervoasă" și nu va acorda nici o dispensă politică autorităților de la București.
"Dacă amânarea integrării României în UE ar fi o catastrofă, integrarea României într-o Uniune nepregătită ar fi un cataclism", a menționat senatorul PSD.
Cele două Camere ale Parlamentului, reunite, ieri, în ședință comună au adoptat cu unanimitate de voturi Legea pentru ratificarea Tratatului de aderare a României și Bulgariei la Uniunea Europeană.
Documentul voluminos cuprinde Tratatul propriu-zis, Actul de aderare, Protocolul de Aderare, Anexele cuprinzând măsurile convenite în cadrul negocierilor (măsuri permanente și măsuri temporare) și declarațiile. Tratatul de aderare propriu-zis cuprinde șase articole și prevede printre altele că instrumentele de ratificare vor fi depuse până la 31 decembrie 2006. Conform clauzei finale, dacă unul dintre cele două state nu depune instrumentul de ratificare până la această dată, Tratatul va intra în vigoare pentru celălalt stat.
Actul de aderare și protocolul de aderare conțin un capitol de principii care conține definiții și prevederi privind caracterul obligatoriu pentru România și Bulgaria al tratatelor fundamentale și al actelor adoptate de instituții comunitare și de Banca Centrală Europeană anterior aderării acestora la UE. De asemenea, un capitol este rezervat prevederilor instituționale legate de participarea României și Bulgariei la instituțiile UE. Astfel, România va avea, în perioada 2007-2009, 35 de locuri în Parlamentul European, după această dată numărul de locuri urmând să fie stabilit prin Decizia Consiliului European. Totodată, țara noastră va avea 14 voturi în Consiliul Uniunii, dreptul la un judecător la Curtea de Justiție a UE și unul la Tribunalul de Primă Instanță, va avea 15 membri în Comitetul Economic și Social și tot atâția în Comitetul Regiunilor. Totodată România are dreptul de a numi membri în Comitetul Director al Băncii Europene de Investiții și în Comitetul Științific și Tehnic, iar limbile română și bulgară vor deveni limbi oficiale ale Uniunii.
Publicat de : Cornelia Drăghici
Data publicării: 18 Mai 2005 - 07:45
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4196&titlu=Laude_cu_sirop_peste_votul_aderarii