Deputatii resping functionarul public parlamentar [1]

Plenul Camerei a a respins ieri toate articolele adoptate de Senat, precum si textele propuse de Comisia de mediere la Legea privind statutul functionarului public parlamentar.

Proiectul a fost initiat, in iunie 2000 de patru deputati: Ion Gherasim (PNTCD), Acsinte Gaspar (PSD), Andrei Chiliman (PNL) si Vasile Miclaus de la PUNR si a fost adoptat de Camera in octombrie 2000, iar Senatul l-a votat in aprilie 2004. Comisia de mediere constituita pentru a rezolva divergentele aparute intre textul Camerei si cel al Senatului optase, in cea mai mare parte, pentru textele aprobate de Senat, care prevedeau un numar redus de privilegii pentru aceasta categorie, in raport cu varianta aprobata de deputati.


Eliminarea sporurilor
Senatorii eliminasera o serie de sporuri, intre care: sporul de 25% acordat pentru orele lucrate in intervalul 22.00-6.00; sporul de stabilitate acordat in functie de vechime si care nu putrea depasi 20%; sporul de confidentialitate de 25%; sporul de 15% acordat pentru cei care aveau titlul de doctor in stiinte si activau in specialitatea in care obtinusera acest titlu; sporul de 30% pentru suprasolicitare neuropsihica. Comisia de mediere optase pentru eliminarea propusa de senatori si mentinuse doar prima de concediu egala cu salariul de baza din aceasi luna.

Un alt articol, mentinut in ambele variante, prevede ca in situatia in care un functionar public parlamentar este notat doi ani consecutiv cu calificativul "nesatisfacator", secretarul general ii propune acestuia trecerea intr-o functie inferioara, in limita posturilor vacante. In cazul neacceptarii propunerii, ori daca nu exista posturi functionarul este eliberat din functie.

Un alt articol, in varianta propusa la mediere, stabileste acordarea unei indemnizatii impozitabile egala cu 7 salarii lunare brute, pentru functionarii publici parlamentari care si-au incetat raportul de serviciu din motive neimputabile.

Statutul functionarilor publici parlamentari, aprobat de senatori, defineste ca fac parte, din categoria inaltilor functionari publici, secretarul general, secretarul general adjunct ai celor doua Camere legislative, precum si seful de departament sau directorul general.
Publicat de : R.G.
Data publicării: 18 Mai 2005 - 07:36
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4186&titlu=Deputatii_resping_functionarul_public_parlamentar