Sondaj: Alegeri pe muchie de cutit in Republica Moldova [1]

Sase partide sunt cotate cu sanse de a trece pragul electoral si de a accede in Parlament la alegerile de pe 30 noiembrie

. În urma cumularii voturilor celor decisi + indecisi, in topul preferintelor alegatorului ramane Partidul Comunistilor - 14%, urmat de Partidul Liberal Democrat - 14%, Partidul Democrat -12%, Partidul „Patria” din care face parte Renato Usatii - 8%, Partidul Liberal - 7% si Partidul Socialistilor - 7%, noteaza UNIMEDIA.

Sub pragul electoral este Miscarea Populara Antimafie - 2%, Partidul Comunist Reformator - 1%, Blocul Electoral „Alegerea Moldovei-Uniunea Vamala” - 1%, alte partide - 2%. 1% din respondenti au declarat ca vor merge la vot si vor folosi metode pentru ca buletinul de vot sa fie invalidat, arata rezultatele sondajului „Barometrul Opiniei Publice - Noiembrie 2014”, realizat de Institutul de Politici Publice si finantat de Fundatia „Soros Moldova”.

În baza rezultatelor sondajului Barometrul Opiniei Publice - Noiembrie 2014 a fost intocmita o posibila distributie a mandatelor in Parlament. Astfel, PCRM ar putea avea 30 de deputati in Parlament, PLDM - 23 sau 24, PDM - 14 sau 15, PP - 13 sau 14. PL si PSRM ar putea avea un numar egal de mandate 10 sau 11, relateaza UNIMEDIA. În aceste conditii, refacerea coalitiei prooccidentale dintre PLDM, PD si PL ar duce la obtinerea unei majoritati confortabile in parlamentul cu 101 de mandate de la Chisinau.

Pe de alta parte, o alianta intre PCRM, Partidul Patria si socialisti ar putea crea o majoritate pentru fortele de stanga, favorabile aderarii la Uniunea Eurasiatica a lui Vladimir Putin. Esentiala va fi pozitia liderului comunist Vladimir Voronin, un nationalist moldovean care a semnalat ca va respinge o alianta fortele pro-Kremlin.

Sondajul a fost realizat in perioada 26 octombrie - 13 noiembrie, in 84 localitati din tara, pe un esantion reprezentativ de 1109 persoane persoane. Marja de eroare este de maxim +/-3%.


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Noi 2014 - 06:02
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41740&titlu=Sondaj__Alegeri_pe_muchie_de_cutit_in_Republica_Moldova