Cum se poate schimba guvernul condus de Victor Ponta [1]

Odata instalat la Cotroceni, noul presedinte nu-l poate demite pe actualul premier

. Potrivit Constitutiei, actualul guvern poate fi schimbat din functie doar urmare a unei motiuni de cenzura sau a demisiei.

 Premierul Victor Ponta a infirmat posibilitatea de a demisiona din fruntea Guvernului, de mai multe ori, dupa infrangerea de la alegerile prezidentiale.

În actuala configuratie parlamentara, sansele ca o motiune de cenzura sa treaca sunt destul de mici. Astfel, grupurile PSD si PCPLR au impreuna 222 de deputati din totalul de 401 si 93 din cei 171 de senatori. Pe scurt, in prezent, coalitia guvernamentala detine majoritatea, fara sa mai aiba nevoie si de alti aliati. Pentru o motiune de cenzura care sa dea jos guvernul Ponta, Opozitia ar avea nevoie de 287, respectiv jumatate plus unu din numarul total al parlamentarilor, insa fostii aliati din ACL (PNL si PDL) au doar 173 de voturi.

Chiar si cu sustinerea UDMR, PP-DD, a minoritatilor si a parlamentarilor neafiliati tot nu ar putea obtine mai mult de 257 de voturi. ” Motiunea de cenzura poate fi initiata de cel putin o patrime din numarul total al deputatilor si senatorilor si se comunica Guvernului la data depunerii”, precizeaza articolul 113 din Constitutia Romaniei.


Publicat de : ---
Data publicării: 19 Noi 2014 - 06:02
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41733&titlu=Cum_se_poate_schimba_guvernul_condus_de_Victor_Ponta