Iliescu nu vrea să fie vizitat la spital de partidul nerecunoscător [1]

Ion Iliescu putea face infarct în orice moment
„Dorința expresă a dlui Iliescu a fost să nu fie vizitat la spital. N-am fost nici eu, nici alți colegi din partid”, a spus, ieri, președintele PSD, Mircea Geoană.

El a adăugat că a încercat să-l sune pe Ion Iliescu pentru a se interesa cum îi mai merge inima, dar acesta nu i-a răspuns. „Din fericire, problemele de sănătate ale domnului președinte nu sunt serioase”, a mai spus Geoană, comunicându-le ziariștilor că a înțeles că dorința familiei Iliescu este ca „acest incident” să fie tratat cu discreție.

Plimbat ieri prin 3 spitale

După efectuarea coronarografiei, lui Ion Iliescu i-au fost montate cinci stent-uri pe vasele găsite înfundate. Intervenția s-a terminat, ieri seară, în jurul orei 19. Prof. dr. Sorin Oprescu s-a arătat extrem de optimist în ceea ce privește recuperarea senatorului Iliescu, susținând că în 4-5 zile, acesta ar putea fi externat. “Nu au fost probleme deosebite și deja s-a trezit din anestezie”, a precizat dr. Oprescu. Fostul președinte urma să stea internat în Spitalul de Urgență până azi dimineață.

Surse medicale sunt de părere că starea lui Ion Iliescu era foarte gravă, putând face infarct în orice moment, dovadă fiind cele cinci stent-uri de care a avut nevoie pentru dilatarea vaselor de la inimă. Intervenția a fost efectuată de dr. Dan Deleanu, de la clinica de cardiologie intervențională de la Institutul “C.C. Iliescu”.

După puseul de hipertensiune și dureri în zona inimii, Ion Iliescu a fost internat duminică după-amiază la Spitalul Elias. Ieri dimineață, o comisie medicală extrem de numeroasă a decis să-l supună pe fostul președinte unei investigații cu ajutorul angiografului.

Prin coronarografie se poate face explorarea vaselor de sânge. „Puseul a apărut pe fondul unei hipertensiuni de vârstă și a cardiopatiei ischemice de care domnul Iliescu știe că suferă. Comisia medicală a decis să fie supus unor analize preliminare la Institutul „C.C. Iliescu”, iar coronarografia să fie efectuată la Spitalul de Urgență. Nu s-au putut face toate investigațiile la Elias din cauza platoului tehnic. Coronarografia are riscurile ei de 0,01 la sută și de aceea dr. Brădișteanu are pregătită o echipă la secția de chirurgie cardiacă”, a precizat, ieri după-amiază, prof. dr. Sorin Oprescu, directorul Spitalului Elias. Surse medicale susțin că senatorul Iliescu a fost plimbat de la Fundeni la Urgență, pentru că la „C.C. Iliescu”, spital condus de dr. Brădișteanu, coleg de partid cu fostul președinte, nu funcționa angiograful. Prof. Oprescu a mai spus că senatorul Iliescu „nu are leziuni deosebite, care să-i pună viața în pericol”.

După efectuarea coronarografiei, Ion Iliescu va rămâne sub supraveghere timp de câteva ore în secția de chirurgie cardiacă de la Urgență, condusă de același dr. Brădișteanu. Apoi, va fi transferat din nou la Spitalul Elias. Senatorului Iliescu i-a fost prezentată și alternativa unui tratament în străinătate, la o clinică din Paris, Roma sau Milano. „Domnul Iliescu a spus că merge pe mâna doctorilor de aici. Este un pacient ideal, face numai ceea ce-i spun medicii. Dacă nu va fi nevoie nici de stent, nici de angioplastie pentru desfundarea unor vase de sânge, Ion Iliescu se va putea întoarce la viața publică în 4-5 zile. De altfel, dânsul a spus că vrea să vorbească cu presa, dar nu în pijama”, a explicat prof. dr. Sorin Oprescu.

Singura vizită pe care a primit-o fostul președinte a fost cea a soției, în cursul dimineții de luni. Restul informațiilor despre starea de sănătate a lui Ion Iliescu au fost date telefonic de Oprescu, autointitulat om de relații publice în acest caz. „Am primit 7.523 de telefoane. Toți doreau să știe despre ce e vorba. Deja la al 3.000-lea telefon spuneam direct, indiferent de cel care sunase:«Nu te bucura că n-are!» pentru a termina discuția mai repede. Cred că nu s-a supărat nimeni. Luni dimineață, la ora 6.20, l-am sunat și l-am rugat pe dl. Năstase să nu treacă toți ca la votare prin spital. Este și domnul Iliescu îngrijorat și curios să vadă care este starea lui pe interior”, a mai spus prof. dr. Oprescu. În legătură cu costul tratamentului lui Ion Iliescu, directorul Oprescu nu a scăpat ocazia să-l „înțepe” pe Mircea Cinteză. „Costurile vor fi deosebit de mici, pentru că se pare că ministrul Cinteză a băut din aceeași cană cu domnul Blănculescu”, a spus directorul Spitalului Elias. Sorin Oprescu a adăugat că, de obicei, aceste pusee de hipertensiune se fac în perioade de stres intens, în acest fel dând de înțeles că discuțiile din PSD ar putea fi cauza acestor oscilații de tensiune arterială, fără să excludă însă vârsta pacientului. Directorul Spitalului Elias a adăugat că Ion Iliescu nu suferă și de alte boli.

Ion Solcanu: „Să se recupereze, grupul îl așteaptă ca pe liderul său”

Nici unul dintre apropiații lui Iliescu – Corina Crețu, Rodica Stănoiu, Șerban Nicolae – nu a vrut să facă vreo declarație publică. „N-am fost la dânsul la spital. Ce să fac acolo, să-l obosesc? În astfel de situații, când te duci la om, te injură că tocmai acum ți-ai găsit să vii pe capul lui”, a declarat, ieri, un alt colaborator al lui Iliescu, senatorul Ioan Talpeș. Colegul său de partid, Ion Solcanu, l-a sfătuit, prin intermediul presei, pe Ion Iliescu să se odihnească: „Trebuie să se recupereze și să știe că grupul nostru îl așteaptă, ca pe liderul său”. Fostul ministru al Culturii, Răzvan Theodorescu, crede că Iliescu - „cel mai important om politic al României, de fapt singurul om politic al României” – trebuie să dea dovadă „de mai multă înțelepciune” și să treacă „cu serenitate” peste acest moment.
Publicat de : L. Ruse
Data publicării: 17 Mai 2005 - 08:18
 

Link știre   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=4173&titlu=Iliescu_nu_vrea_sa_fie_vizitat_la_spital_de_partidul_nerecunoscator