Deputatii au dat liber la arestarea preventiva in cazul lui Ioan Adam, Ion Dinita si Mircea Rosca. Senatorul Akos Mora a demisionat [1]

--> Tweet 0 Comenteaza 0 Email Adresa de e-mail la care vrei sa primesti STIREA atunci cand se intampla Aboneaza-te

Deputatii Mircea Rosca, Ion Dinita si Ioan Adam pot fi arestati preventiv, dupa ce colegii lor au votat ridicarea imunitatii parlamentare

. La Senat, Comisia Jurdica a aprobat cererea de incepere a urmarii penale a fostilor ministri, actuali parlamentari, Ecaterina Andronescu, respectiv Serban Mihailescu, in timp ce liberalul Akos Mora, declarat incompatibil de Inalta Curte, a demisionat.

UPDATE 19:25 Deputatii i-au ridicat imunitatea si lui Mircea Rosca, cu 220 de voturi ”pentru” si 65 ”impotriva”.

UPDATE 19:05 Deputatii voteaza acum ridicarea imunitatii parlamentare a lui Mircea Rosca. Liderul de grup al PNL, George Scutaru, a anuntat ca liberalii vor vota pentru cererile procurorilor DNA. Amintim ca raportul comisiei juridice este unul de respingere a solicitarii DNA.

UPDATE 19:00 Mircea Rosca: ”Sunt intr-o stare de soc, ceea ce nu mi se intampla des. Nu am avut decat o ora si jumatate ca sa-mi vad dosarul, spre deosebire de alti colegi. E un contrast total fata de ce ar trebui sa insemne respectul fata de parlamentari, care ar trebui sa faca legi. Dupa ce am vazut dosarul, am observat ca si organele de cercetare penala pot fi induse in eroare. Este un plan de discreditare impotriva mea. Nu exista nicio dovada ca suma respectiva ar fi ajuns la mine. Tentativa de flagrant nu apare in dosar. Din dosar nu rezulta ca as fi facut trafic de influenta. Nu exista nicio declaratie impotriva mea in acest dosar. Aceasta urmarire penala s-a facut cu incalcarea dreptului la aparare. Am aflat din presa de cererea DNA si de ridicare a imunitatii. Motivele invocate de DNA in referat nu pot constitui motive temeinice pentru un vot favorabil. Este absurd sa se sutina ca as fi avut beneficii de pe urma varului meu, cu totii folosim masina prietenilor, a rudelor, dar asta nu inseamna ca suntem infractori. Imi voi demonstra nevinovatia. Daca validam asta, instituim o prezumtie ca fiecare dintre noi este sau poate fi traficant de influenta in cercul sau relational. Nu ma ascund in spatele imunitatii parlamentare, dar am constatat ca orice deputat poate fi la mana unor delicventi. Ma declar pro ridicarea imunitatii, dar trebuie sa se justifice. noi deputatii trebuie sa fim un exemplu de legalitate si transparenta, nu trebuie sa votam in functie de circumstantele politice. Cer Camerei sa mi se ridice imunitatea. Este o drama ce mi se intampla, sunt o victima a contextului politic. Exista macar o proba care sa ma incrimineze in acest dosar?”

UPDATE 18:35 Si deputatul PSD Ioan Adam poate fi arestat preventiv. 248 de deputati au votat ”pentru” cererea procurorilor DNA, in timp ce 63 s-au pronuntat ”impotriva”.

UPDATE18:11 Akos Mora a demisionat din Senat. Astfel ca Senatul nu va mai vota daca respecta sau nu deciza ICCJ privind incompatibilitatea acestuia.

UPDATE 18:10 In acest moment, se voteaza incuviintarea arestarii preventive in cazul lui Ioan Adam.

UPDATE 18:00 Ioan Adam: ”Sunt acuzat de niste activitati pe care le-am desfasurat exclusiv in calitate de avocat intr-o cauza la Sfantu Gheorghe pe durata a 6 ani de judecata. Acuzatia principala este aceea de instigare la abuz in serviciu, ca prin activitatile desfasurate ca avocat am determinat pe judecator sa faca abuz in serviciu. Precizez ca solutia a fost pronuntata inainte de aceasta avand o practica deja stabilita. Vreau sa elimin un mit. Hotararea Tribunalului Covasna a avut la baza o decizie a ICCJ, care a stabilit ca clientul meu era mostenitor legal. Directia Silvica Bacau a ascuns aceasta realitate. La comisia juridica, in acest dosar, nu exista acest aspect. Era imposibil, in afara de a face aparari, de a depune concluzii si de a analiza acte, sa fac altceva care sa induca pe judecator sa dea solutii. Este un principiu sacru, ca o decizie a ICCJ nu poate fi ignorata, asa cum a facut judecatoria Sfantu Gheorghe. Este imposibil si o noutate absoluta in justitie sa fie acuzat un judecator care a pronuntat o decizie definitiva sa fie acuzat de abuz in serviciu. Nu vom mai avea niciodata stabilitate in justitie in acest mod. Astazi se solicita arestarea mea, care sunt instigatorul celor doi judecator prin activitatea mea de avocat. Este posibil asa ceva, in conditiile in care autorii, fata de care ICCJ a spus ca nu e niciun indiciu, e posibil sa fiu eu vinovat de instigarea unei hotarari judecatoresti? Va rog din suflet, sunt oameni la mijloc! Nu exista niciun prejudiciu in cauza. Hotararea din aprilie 2012 nu a fost pusa in executare. Inainte de a se pronunta Judecatoria Sfantu Gheorghe, am pus pe masa judecatorului o sentinta de Curtea de Apel Bacau prin care, in calitate de mostenitor legal lui Sturza Paltin i-a fost restituit Palatul Comanesti. Nu stiu ce gen de justitie e aceea . Apreciati dvs cat de profund si de departe de adevar este adevarul care se incearca sa se induca, ca eu as fi instigator la acele solutii. Trebuie sa retineti ca azi, acea hotarare nu a fost pusa in executare si nu exista niciun prejudiciu. Asta este starea de fapt. Vreau respectuos sa va rog sa spun cateva cuvinte despre persoana mea. Nu cred ca un om cu trecutul meu ar putea fi un pericol pentru ordinea publica, ca as putea crea o stare de pericol daca as fi cercetat in libertate. Este profund nedrept. Nu sunt nici pe departe un pericol pentru ordinea publica, sunt un om care s-a ridicat, care a avut statut de avocat, iar din 2002 sunt profesor universitar. Mi-am dedicat toata viata studiului, a activitatii la bara. Nu cred ca eu, prin activitatea si trecutul meu, as putea prezenta o stare de pericol si astfel s-ar impune arestarea preventiva. Nu ignorati persoana pe care o aveti in fata, sunt autorul unor cursuri in drept civil, in materia proprietatii, am scris carti in materia insolventei. Va rog respectuos sa aveti in vedere cele prezentate si sa decideti in cauza”.

UPDATE 17:35 Deputatul PC Ion Dinita poate fi arestat preventiv. Deputatii au incuviintat cererea procurorilor, cu 274 de voturi ”pentru” si 55 de voturi ”impotriva”.

UPDATE 17:10 Senatul voteaza revocarea lui Akos Mora. "Mi-as fi dorit ca acesta discutie sa fie la o distanta mai mare de campanie sa nu mai vad incrancenarea colegilor de la toate partidele. Nici o secunda nu v-as fi pus in situatia sa votati pentru mine. Daca era incompatibil cu calitatea de senator plecam de mult. Colegii nu au avut rabdarea sa asculte. Eu nu stiu ce o sa le spun celor 24.000 de alegatori care m-au votat. Am luat in serios aceasta munca de senator si sunt foarte onorat ca ii reprezint in Senat. Rezultatul raportului din Comisia juridica este un vot politic care este pe langa lege."

Ioan Adam (PSD), acuzat de coruptie. Ioan Andam este cercetat de DNA in dosarul retrocedarilor ilegale in care a fost arestat Viorel Hrebenciuc. Adam este acuzat de savarsirea infractiunilor de instigare la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit si constituire a unui grup infractional organizat si trei infractiuni de cumparare de influenta. Adam este acuzat ca a coordonat impreuna cu Viorel Hrebenciuc un grup organizat care a fost la un pas sa retrocedeze ilegal aproape 44.000 de hectare de teren. DNA a cerut ridicarea imunitatii lui Adam in urma cu o luna de zile. Parlamentul a amanat constat ridicarea imunitatii. Comisia Juridica a emis un raport favorabil ridicarii imunitatii. Urmeaza ca plenul Camerei sa se pronunte. Daca plenul aproba cererea, procurorii DNA vor putea sa ceara instantei arestarea lui Ioan Adam. 

Mircea Rosca (PNL), acuzat ca a cerut mita. Deputatul Mircea Rosca este acuzat de DNA ca in 2011, cand era vicepresedinte al PNL Prahova, i-ar fi cerut 20.000 de euro unui om de afaceri din Cormanic, pentru a interveni la consilieri locali din Azuga astfel incat acesta sa obtina terenuri in statiune. DNA a cerut incuviintarea arestarii lui Rosca. Cazul a fost analizat acum in Comisia Juridica a Camerei Deputatilor. Comisia Juridica a respins cererea DNA de incuviintare a arestarii preventive. 

Ion Dinita (PC) este suspect in dosarul lui Cancescu. Deputatul Ion Dinita este cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu si dare de mita in dosarul lui Aristotel Cancescu, dupa ce Consiliul Judetean Brasov ar fi fost prejudiciat, in urma platilor nelegale facute firmei parlamentarului, cu peste 7,6 milioane de euro. Comisia Juridica a dat aviz negativ in cazul lui Dinita. 

Verde pentru urmarirea penala a senatorilor Andronescu si Mihailescu

La Comisia Juridica a Senatului au fost dezbatute cazurile Ecaterinei Andronescu si Serban Mihailescu. Comisia a decis sa aprobe cererea DNA de incuviintare a urmarii penale a celor doi in dosarul Microsoft. Plenul Senatului va trebuie sa constate si incetarea mandatului de senator al lui Akos Mora. 

DNA a cerut incuviintarea urmaririi penale pentru Serban Mihailescu si Ecaterina Andronescu, investigati in dosarul Microsoft. 

Serban Mihailescu, ministru coordonator al SGG in perioada decembrie 2000 – octombrie 2003 si in prezent senator  in Parlamentul Romaniei, este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de instigare la abuz in serviciu, trafic de influenta, spalare de bani. Mihailescu este acuzat ca a cerut 20 milioane dolari mita. Procurorii spun ca a primit de la Fujitsu Siemens Computers in contul unor societati de tip off-shore cu titlu de consultanta si asistenta tehnica aferenta contractului incheiat cu Guvernul Romaniei .

Ecaterina Andronescu, ministrul Educatiei si Cercetarii in perioada  28 decembrie 2000 - 19 iunie 2003,  ministrul Educatiei, Cercetarii si Inovarii in perioada 22 decembrie 2008 - 1 octombrie 2009, este acuzata de savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu, luare de mita, trafic de influenta si spalare de bani. Ecaterina Andronescu a cerut mita de la companei SIVECO. Procurorii nu spun insa care a fost suma ceruta sau primita.

In plenul Senatului se va discuta si cazul lui Akos Mora, gasit definitiv incompatibil. Plenul Senatului trebuie sa constate incetarea mandatului.

Agentia Nationala de Integritate a cerut Senatului revocarea din functie a senatorului PNL Daniel Akos Mora. Solicitarea a fost formulata dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis definitiv, in 24 septembrie, ca Danile Akos Mora a fost in incompatibilitate.

Daniel Akos Mora, fost consilier judetean in cadrul CJ Mures, s-a aflat in stare de incompatibilitate intrucat SC Moragroind SRL, societate in cadrul careia acesta detinea functia de director si calitatea de asociat, a incheiat contracte de executie a unor lucrari in valoare totala de 15.689.344 de lei, cu unitati aflate sub autoritatea Consiliului Judetean Mures si cu alte unitati administrativ-teritoriale din judetul Mures, potrivit ANI.

Citeste si Euronews: Noua Prima Doamna a Romaniei s-a intors la scoala dupa alegeri
Publicat de : ---
Data publicrii: 19 Noi 2014 - 06:02
 

Link tire   [1] https://fundatia-aleg.ro/index.php?name=News&file=article&sid=41704&titlu=Deputatii_au_dat_liber_la_arestarea_preventiva_in_cazul_lui_Ioan_Adam__Ion_Dinita_si_Mircea_Rosca__Senatorul_Akos_Mora_a_demisionat